Bár a Piatnik jóvoltából ez a 2003-as klasszikus nálunk is kapható, a játék maga teljesen nyelvfüggetlen, illetve hozzánk a Kosmos jóvoltából jutott el. Beszerzése ettől függetlenül bárhonnan ajánlható. Ezzel pedig lényegében egyből el is érkezhetnénk a verdikthez, de senkinek nem könnyítem meg a dolgát annyira, hogy egyáltalán ne kelljen olvasni, szóval nézzük, mit is tud ez a Tetris-szerű építkezős játék, ami az évek során számos kategóriában kapott jelölést, sőt nyert is a különböző díjazásoknál.

Ubongo!

  • Kiadó: Kosmos
  • Hazai kiadás: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1.54/5
  • Ár: 8-10 000 forint

Az Ubongo! alapjai rendkívül egyszerűek, ahogy játékmenete is az. Van egy központi tábla, amin a körök számát követhetjük nyomon, miközben mindegyik fordulónál van egy-egy drágakő, amit majd be lehet gyűjteni. Találunk még a játékterületen kétoldalú feladatlapokat is, ezek nehézség szerint 3 vagy 4 elemet kívánnak meg a rendelkezésre álló terület kitöltésére. Utóbbiakhoz pedig a játékosonként 12 fajta/darab poliominó közül kell kiválasztani és bevetni a megfelelő darabokat, méghozzá a homokóra szolgáltatta, adott idő alatt. Amint valaki végzett a saját feladatával (mindenkihez más kártya jut), megnyer egy drágakövet a tábláról, valamint véletlenszerűen húzhat egy másik követ a szintén játékban lévő meglepetés-zsákból, aki pedig a homokóra esetében rendelkezésre álló maradék időben szintén végez, ugyanúgy lecsaphat két kőre, míg a többiek már maximum egy-egy véletlen húzásra jogosultak. Aki pedig a körök végére érve a legnagyobb értékben gyűjtötte be a drágaköveket, az nyer.

Mivel bőven van feladatlap, azok két nehézségben is elérhetők, ráadásul mindegyiken hat lehetséges opció található, amik közül a kockadobás dönt, az Ubongo! rengeteg lehetőséget rejt magában. A 2015-ben megváltoztatott szabályrendszer (az Ubongo Extreme alapján) külön jót tett a társasnak, ami így a figuráktól megszabadulva, a pontgyűjtést rugalmasabbá téve kerekedett ki igazán. Nem egy bonyolult játékról van szó, ám pontosan ezért ajánlható szinte mindenkinek, akár partijátékként, gyors fillerként is.

Bárhol, bármikor

Számos verziójának hála ráadásul az Ubongo! egy kisebb franchise-zal rendelkezik, melyben a Travel (vagy Fun-Size) Edition azért kiemelt fontosságú, mert ezáltal akár egy kiránduláson, a vonaton ülve is bele lehet vágni egy-két gyors Ubongo!-menetbe. Itt nincs központi tábla, nincsenek drágakövek, csak fejenként 8 poliominó, valamint egy-egy kártya, amin a feladat is látható. Aki elsőként végez, az a lapot egy “ubongo” felkiáltás után megtartja, ami egyben a pontot is jelenti számára. 

Bárhogyan

Bár a Kosmostól ezt a két verziót kaptuk, az Ubongo!-család azért bőven terebélyesebb a két felsorolt címnél, aki pedig nem elégszik meg a normál vagy a kisméretű verzióval, akár 3D-ben is nekiveselkedhet a kiváló Tetris-élménynek, ezzel kimaximalizálva a lehetőségeket. Merthogy az Ubongo! lényegében A Tetris, csak fizikai formában, nagyon egyszerű, közérthető és szórakoztató módon, aminél bizony próbálkozni és gondolkodni kell, méghozzá adott időn belül. Éppen ezért javasolt gyerekekkel is, mert kiváló fejlesztő, és ebben mind a sima, mind a 3D-s változat egyaránt remek alternatívát nyújt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A különböző változatok között (Star Wars-verzió természetesen ebből is van, hogyne lenne) szerintem az alap, a kicsinyített, a 3D-s és az Extreme a leginkább ajánlott, amikkel rengeteg órán át elszórakozhat a család vagy a baráti társaság. Természetesen az Ubongo! egy nagyon populáris, úgymond casual darab, de az absztrakt kategóriában nem véletlenül szerepel olyan jól, hiszen a Tetrisben rejlő lehetőségeket kiválóan ültette át az asztalra, avagy egy átfogó és változatos gyűjteménynek szinte automatikusan a része lehet.  

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát