Dedukciós társasjátékból van bőven, ahogy olyanból is, melynél az okoseszközök segítségét kérhetjük. Ám míg a legtöbbnél ez kimerül abban, hogy pontszámokat számolnak, hátteret nyújtanak a cselekményhez, addig a 2018-as Bűnügyi krónikáknál az ingyenesen elérhető applikáció kihagyhatatlan része a nyomozásnak. Merthogy ebben az esetben, álljunk neki egyedül vagy társakkal, bizony komoly bűntények megoldása lesz a cél, ráadásul a modern technológiát bevetve. Mivel azonban a játék rendkívül történetorientált, egy-egy csavar bemutatása pedig erőteljesen kimerítené a “spoiler” fogalmát, a kiadó kifejezett kérésére nagyon minimálisan megyünk bele a részletekbe, lényegében csak a játékmechanika lényeges elemeit említve és az élményekre hagyatkozva. 

bunugyi-kronikak-pcguru-12b.jpg

Bűnügyi krónikák (Chronicles of Crime)

  • Hazai kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-90 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2.12/5
  • Ajánlott ár: 9990 forint

Az alap minden esetben azonos. A bizonyítékok elhelyezésére szolgáló táblát középre helyezzük, valamint kirakjuk a karakterek lapjait, továbbá minden kártyapaklit és helyszíntáblát, majd az ingyenesen letölthető szoftver segítségével kiválasztjuk a kívánt sztorit/ügyet, és már indulhat is a nyomozás. Innentől jön az, amit csak nagyvonalakban lehet bemutatni: végre értelmet nyer a QR-kód létezése, ugyanis ez az eleddig szinte teljesen felesleges elem teljesen beépül a mechanikába, avagy minden egyes lap, minden egyes helyszín, személy és tárgy saját kóddal rendelkezik. A történet szerint raportra hív a főnök? Kikeressük a megfelelő, jelzett számozású kártyát és helyszínt, beolvassuk a megfelelő kódot: már folytatódik is a sztori. Kiderül, hogy valahol hullát találtak? A helyszínt megkeresve ismét a QR-kód jön és így tovább.

De nagyon komolyan mondtam, hogy valamilyen formában minden egyes összetevő kapcsolódik a kódokhoz: a négy használható karakter egyaránt a beolvasható kódokkal érhető el, ők pedig igény esetén további vizsgálatokat végeznek. Találtunk egy gyanús tárgyat? Nosza, vizsgáltassuk meg a laborban. A hullával kapcsolatban szeretnénk megtudni további információkat? A szakember elvégzi a boncolást. Adott személy pszichológiai esettanulmánya segítené a munkánkat? Erre ugyanúgy van lehetőség. Tehát minden esetben érkezhet segítség, akár a fő karakterektől, akár a rendőrőrsről, így soha nem leszünk elveszve, sőt még az adott helyszíneken is körbeszimatolhatunk, ezzel egy újabb réteget lerántva a nagyszerű applikációról.

bunugyi-kronikak-pcguru-15.jpg

A helyszínek ugyanis nem véletlenül vannak, avagy a kutatás és nyomozás pontosan úgy zajlik, mint a valóságban. Amennyiben a bűnténynek teret biztosító terepre megyünk, a telefon kijelzője (illetve egy extra szemüveg segítségével 3D-ben is nézelődhetünk) megmutatja a teljes környezetet, ami azt jelenti, hogy teljes 360 fokban bámészkodhatunk, megfigyelve a gyanús tárgyakat. Ehhez kapcsolódnak a kártyák: ha valami felkelti a figyelmünket, akkor leadjuk az infót a többieknek, akik gyorsan kikeresik a megfelelő tárgyakat, amiket beolvasva kiderül, hogy fontosak-e a nyomozásban. Ha nem, akkor nézelődünk tovább, ha viszont igen, akkor újabb fontos bizonyíték kerülhet a markunkba. És bár a tárgykártyák száma véges, azok az ügyes elnevezéseknek hála akár több történetben, más-más értelmezésben is használható, avagy “nem mind galamb, ami madár”, és “nem minden játék fut PS4-en” alapon számos variácóba belefuthatunk a történetek során.

Jó nyomon haladunk, Mr. Watson!

Na, remélem, ezzel semmiféle titokról nem lebbentettem félre a fátylat, mert tényleg kár lenne érte. Még a képek is a legalapabb helyzeteket mutatják be, nehogy valami fontos meglepetést leplezzek le. És erre azért is lényeges odafigyelni, mert az élmény valami elképesztő. Ebben egyaránt szerepe van a letisztult, de teljesen kerek dizájnnak, a jól megírt ügyeknek és életszagú helyzeteknek, valamint a nagyszerű appnak, ami nélkül csak félig lehetnénk elégedettek. Bár a szabályfüzet is jól meg van írva, könnyen áttekinthető, lényegében alig van rá szükség, hiszen az aktuális ügy elindításától fogva mindig megkapjuk azt a kezdő lökést, ami a fontosabb lépésekhez szükséges. Így a játék együtt lélegzik velünk.

Tapasztaltam viszont némi félreértést a játékmenettel és az applikáció használatával kapcsolatban. Nem, itt nem szükséges lestoppolni a karaktereket, nem kell egyet kiválasztani, illetve bármikor tovább lehet adni az okoseszközt, amiből egyszerre csak egy kell a játékhoz. Így máris nem áll elő olyan helyzet, hogy hárman csak malmoznak, míg egyvalaki forgolódik a telefont tartva, vagy éppen hangosan olvassa az eseményeket. De további remek megoldás a tévé és okoseszköz szinkronizálása, amivel egyből nagyképernyőn élvezhetjük a nyomozást és a történetet, ezzel berántva mindenkit az akcióba. Megjegyzem, a Bűnügyi krónikák működhet 4 vagy akár több fővel is, de igazán 1-3 játékos mellett mutatja meg a hangulatát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A dedukciós játékmenet az időlimittel korlátozva nagyon jól működik. Mindig van valami kapaszkodó, mindig van egy olyan nyom, amivel elindulhatunk valahova, illetve az új karakterek és kérdéslehetőségek megjelenését szintén érdemes kihasználni. Az ide-oda utazgatással azonban vigyázzunk, mert rengeteget vihet el az időlimitből, ami itt (a figyelmetlenség mellett) a legnagyobb ellenségünk. Minden téren baromi jól eltalált társasról van szó, amit bátran lehet ajánlani mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a nyomozás és a bűnügyek világa iránt. Szinte megelevenednek a klasszikus krimiregények, a tévében látott sorozatok, az emlékezetes mozifilmek, miközben mi magunk görgetjük tovább az események fonalát. A nagyszerű app (amin keresztül további ingyenes és fizetős bűnesetek is elérhetők, sőt még a jövőben is érkezik kiegészítés – többek között cyberpunk témájú is) és a dizájn, illetve az anyagminőség mellett külön kiemelném még az inzertet, amiben nemcsak mindennek megvan a helye, de az összetevőket egy külön bepattintható műanyag fedél szorítja le, hogy ne szóródjanak szét. Amennyiben az okoseszközök használatától nem idegenkedünk, nemhogy ajánlott, de a téma iránt érdeklődőknek kötelező játékról van szó, aminek magyar kiadásáért kiemelt köszönet jár a Gémklubnak. 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát