Gyerekkorom óta bolondulok a filmvilágért, abból is a horror az egyik kedvenc zsánerem, így mindig gyengéd érzelmekkel viseltettem a témával kapcsolatos szórakoztatóipari műremekek kapcsán. Videójátékban a Scene It pörgött rengeteget, vérre menő arcokat folytattunk a filmekben jártas barátokkal, így társasjátékból is tartok párat, ami akár a mozi, akár kifejezetten a horror világával kapcsolatos. A Roll Camera!: The Filmmaking Board Game-et így meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, hiszen Malachi Ray Rempen közösségi finanszírozással készült játéka első ránézésre is hasonló rajongással készült. Ettől persze még nem lesz jó társas, de az biztos, hogy valami plusz benne van.

Roll Camera!: The Filmmaking Board Game

  • Partner/kiadó: Keen Bean Studio
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-90 perc
  • Korcsoport: 11+
  • Nehézség: 2,14/5
  • Ára: Kickstarteren 49 dollár, 14 900 forint – jelenleg nem elérhető, de jön a reprint és a B-Movie kiegészítő

Ez a plusz rögtön az illusztráció, ami szintén a szerző műve. Na és a doboz kialakítása, ami egy csapót utánoz, benne pedig ott van a filmtekercshez való fémdobozt imitáló inzert. Ebben található meg szinte minden tartozék, a speciális kockáktól kezdve a különböző kártyákig és játékos táblákig, miközben a fő játéktábla mellé van helyezve. És itt látni, hogy milyen fantáziával sikerült mindezt összehozni: a rajzok és díszítések egyformán mutatósak, viccesek, aranyosak, miközben a dobozon és a tartozékokon is látszik, hogy mindezt szeretettel és odaadással csomagolták egybe. 

Lights! Camera! Action!

De nézzük, mi történik játék közben! Nos, a Roll Camera! esetében abszolút kooperatív játékról beszélünk, melynél egy film elkészítése a cél, ehhez pedig jeleneteket kell megszerezni. Ami viszont nem könnyű, hiszen a büdzsé és az időlimit is szoros (a remek nehézségi beállításokkal azért testre lehet szabni), és ha bármelyik teljesen elfogy, vége a dalnak. Ha pedig sikerül összehozni a filmet, elkészül minden egyes jelenet és összeáll a mozifilm, akkor még mindig jöhet a szívás, elvégre attól függően, hogy a játék végén a minőség-sávon hol áll meg a jelző, alkotásunk hatalmasat bukhat. Vagyis nem, nem az a fő gond, ha borzalmas a végeredmény… inkább az, ha nézhetetlenül semmilyen, unalmas és felesleges, ami a mozifilmek halála. 

Jól oda kell tehát figyelni arra, hogy a felvett film vagy szórakoztatóan borzalmas legyen, avagy annyira sz*r, hogy már jó kategóriás, vagy az átlagból kiemelkedő. Ehhez azonban olyan jeleneteket kell szerezni, amiket nem is olyan egyszerű begyűjteni. Saját fordulójukban ugyanis a játékosok a kockákkal dobnak, majd azokat lehelyezik a tábla és a saját játékos tábla valamelyik slotjára, amivel vagy valamilyen összetevőt, vagy valamilyen akciót szereznek. Így lehet a problémákat megoldani, amik idővel egyre több nehézséget okoznak, ha nem foglalkozunk velük, illetve ötleteket szerezhetünk és valósíthatunk meg, továbbá építhetjük a felvétel helyszínét, amire aztán szintén a kockák kellenek majd a lehelyezhető lapkákkal együtt. És akkor még ott vannak a karakterek extra képességei (ezeket a problémák blokkolhatják), a büdzsét és időt befolyásoló tényezők, sőt a játék végén plusz minőségpontokat is begyűjthetünk a megfelelő forgatókönyv-részletekkel. 

A következő blockbuster

Jó, hát engem már a csapóval sikerült levenni a lábamról, meg a rajzokkal. Na, jó, a kockákkal megoldott “munkáslehelyezés”, a problémamegoldás és a minőségjelzős “mindegy hol vagyunk, csak ne a posványban végezzük” ötlet is remek. Ezek mind olyan összetevők és játékmechanikai elemek, amik alapvetően feldobják az összképet. A jelenetek ötletesek, jól működnek együtt, de még ha katyvasz is a végeredmény, annak is van egy bája, miközben Ed Wood nyomába szegődünk. Jókat lehet nevetni a végső összeállítás ismertetésénél, amikor elkészül a mű, és még akár vesztes meccsnél is akadhat számos boldog pillanatunk. Mindehhez vegyük hozzá a viszonylag gyors ki- és elpakolást a remek, mindent szépen elnyelő inzertnek köszönhetően, és látni, hogy számos pozitívumra lelhetünk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha pontosan nem is mutatja meg, hogy milyen egy filmforgatás, vicces és komolytalan formában mégis ezt élhetjük át a társassal, ami egy filmrajongónak számos örömteli pillanatot okozhat. A jópofa rajzokkal megelevenedik a díszlet, a kockák lehelyezése ötletes és jól ki lehet használni, ahogy a karakterek képességeit is, amikkel akár a szerencsefaktort is száműzhetjük. A Roll Camera!: The Filmmaker Board Game egy remek ötlet egészen jó kivitelezése. Az anyagminőség átlagban minden téren stimmel, a kialakítás minőségi és ötletes, és bár a filmrajongás egyértelműen sokat dob az élvezeten, annak hiányában kevésbé fogja értékelni valaki, az erős téma miatt mindenképpen javasolt utánanézni a játéknak. Pláne, hogy hamarosan Kickstarterre megy a B-Movie kiegészítő (és az alapjátékos reprint), ami jó eséllyel a (sci-fi, western és) horror szerelmeseinek okoz majd számos mókás vagy rémületes pillanatot.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Keen Bean Studionak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát