A kis hableány egy mélyvízi ragadozó, aki hatalmas mellbőségével csábítja csápjai közé a férfiakat, Piroska egy cyberfruska, aki akár gépágyúval képes osztani ellenfeleit, Csipkerózsika pedig leszíjazva tűri sorsát a zártosztályon. Ez itt kérem, a Twisted Fables, ahol minden sötét álmunk és gyermekkorunk meséinek kifordított változata egyaránt új életre kel, miközben a jól ismert mesehősnők mély dekoltázzsal, szexi rucikban osztják egymást.

Twisted Fables

  • Partner/kiadó: Diemension Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség:3/5
  • Ára: Gamefoundról jelenleg a Deluxe Edition pledge érhető el, ami 75 USD, nagyjából 22 300 forint, az alapjáték korábban 35 USD (10 400 Ft) volt

A Diemension Games letett már néhány formás és izgalmas társasjátékot az asztalra, ráadásul a csapattól a sötét témák sem állnak távol (Deep Madness, Dawn of Madness), így talán az sem meglepő, ahogy az alkotók a közismert mesékhez nyúltak. A Twisted Fables Kickstarteren született, elég jó eredménnyel, az pedig már a bemutatóknál és prezentációknál is látszódott, hogy ha más nem, hát a dizájnjával elkapja az arra érzékeny közönséget. Itt ugyanis van minden: cicik, csápok, cyberpunk, gótika, horror és mondák. Mielőtt azonban örömködnénk, ne felejtsük el, hogy mindezek egy játékhoz tartoznak, így nem árt, ha az is remekel.

Tépd a haját, ne sajnáld!

A Twisted Fables lényegében egy szimpla 1v1 kártyajáték, pont mint az Unmatched, a Super Fantasy Brawl, vagy a kockákat is használó Dice Throne, csak éppen olyasmi csavarral, mintha egymás elleni, verekedős videójátékot játszanánk ellenfelünkkel. Avagy a két hősnő rákerül a játéktérre, amin aztán a kijátszott kártyáink alapján küzdve igyekeznek leverni egymást. Amint valakinek elfogy az életereje, a másik fél nyer, de addig azért számos sima és extra támadást lehet elpattintani. Ez pedig, ahogy mindig, némi áldozattal, kemény munkával jár.

Mert bizony mindenki egy alappaklival indít, hiába van saját akciópaklija. Az alapba pedig a normál mozgásokon felül (1-es szintű támadás, védekezés, mozgás) csak néhány lap kerül a saját csomagból. Később, ahogy végezzük a dolgunkat, támadunk és próbálunk túljárni az ellenfél eszén vagy képességein, úgy szerzünk energiát, amiből aztán új kártyákat hívhatunk be a meccsbe. Ezek között pedig egyre erősebbek és saját skilleket felhasználó darabok is megjelennek. Nagyobb hatótáv, nagyobb sebzés, ehhez pedig támadás-lapot is csatolhatunk, ami egy 2-es vagy 3-as szintű kártyánál már igen komoly csapást jelenthet a másik félre. Vannak Epic kártyák, amik természetesen még ütősebbek (ezzel együtt, ha az életerő lecsökken, a háromból mindössze egy válik a játékpakli részévé, a többit el kell dobni), illetve előkerülnek a Wild, avagy dzsóker lapok is, amik bármilyen mozgáshoz jók. Innentől nagyjából egyértelmű a harc lefolyása, ami számos izgalmas pillanattal, de annyira nem összetett mechanikával bír, még ha bőven találunk is opciót arra, hogyan lássuk el a másik baját.  

Fight!

Persze van még egy csomó apróság, finomság, ami feldobja a játékmenetet. Eleve, az ehhez szükséges kiegészítővel akár 4-en is nekiállhatunk a harcnak, 2v2 felállásban (a maten ezért vannak a külső sávok), de Relic módra is válthatunk, aminél különböző kiskártyák lepik el a csatateret, amiket aktiválva akár energiánkat is növelhetjük, de élerterőnket is pótolhatjuk. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb hősnő sajátos jellemzőkkel is rendelkezik, ami sok esetben extra tokenek vagy kártyák használatát jelenti, így bőven kell rá időt áldozni, míg mind a 6, kiegészítőkkel együtt 10 karaktert kiismerjük. Márpedig, ha belekezdünk a játékba, biztosan újra és újra ismételni szeretnénk, mert a harc nagyon olajozott, minden remekül működik, emellett nagyon látványos is. Pláne, ha a Deluxe Editionre ruház be valaki, ami hozzánk is eljutott, és amit videón is bemutattunk. Ebben ugyanis a kiegészítők (playmat, műanyag tokenek, minik a kis kartonfigurák helyett, extra minőségű Epic kártyák, 4 bónusz karakter, 2v2 mód) is szerepelnek, plusz egy artbook. Mindez messze megéri a 22 ezer forintos árat, ahogy az alapjáték is ennek a felét.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mert bizony a játék élvezetéhez nincs szükség a Deluxe Editionre, ahhoz teljesen jó a sima változat. A balansz elég jó (bár minden karaktert még nem sikerült kipróbálni, de akit láttam, kezeim közé kaparintottam, az rendben volt), akár minimális életerővel is megfordíthatjuk az állást, a hangulat pedig abszolút megvan a sajátos háttérsztorikkal, gyönyörű illusztrációkkal és a különleges világképpel, ami kellően kifordítja a jól ismert toposzokat. Nem az év játéka, nem is olyan, ami valami komoly ötlettel viszi előre az ipart és a zsánert, de ha valaki 1v1 játékra vágyna, ami főleg draftolásra épít, ráadásul bejön a sajátos ábrázolásmód és a sötétebb tónus, az bátran csapjon le a Twisted Fables-re, mert nem bánja meg.

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Diemension Gamesnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát