Habár nem mondható az elsőnek, a dedukciós, rejtett mozgást használó nyomozós játékok műfaját azért jobbára mégis a Scotland Yarddal szokás azonosítani, melyben Londonban kellett a titokzatos Mr. X. nyomába eredni, miközben egy játékos a bűnözőt, a többiek pedig az őt elkapni igyekvő rendőröket alakítják. A vasfüggöny mögött azonban minden más... és mégis ugyanolyan, hiszen az eredetileg 1986-ban megjelent Police 07-ben Budapest térképén kellett letudni ugyanezt – csak erről a Ravensburger kiadó nem tudott.

POLICE 07 RELOADED

  • Kiadó/partner: Retro Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 3-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,90/5
  • Ára: a kiadó webshopjából 8490 forint

A több mint 30 éves Police 07 ugyanis a vasfüggönyt kihasználó klasszikus másolat volt, amely úgy vitt sikerre egy bizonyítottan népszerű receptet, hogy arról nem értesítette annak eredeti jogtulajdonosait (bár állítólag a Novoplast később rendezte a helyzetet a Ravensburgerrel). A siker pedig nagybetűs SIKER volt, elvégre a Police 07 üzleti szempontból is a korszak egyik legnépszerűbb játéka lett, és különösebben sokat ahhoz sem kellett belenyúlni, hogy ennyi évtized után értelme legyen leporolni – mármint, ha az nem lett volna elég indok, hogy Az Ezüst-tó kincséhez hasonlóan ehhez is csak aukciós portálokon lehetett hozzájutni, nem éppen kevés pénzért.

A Police 07 Reloaded így jobbára pontosan azt tudja, mint annak idején: azaz adott Budapest térképe, melyen az eredetihez képest kevesebb, de még így is 150 közlekedési csomópont található. Ezek között mozognak a rendőrök és Dr. Faktor is, mindig csak egy állomásnyi távolságot haladva, az éppen elfoglalt mező által engedélyezett utazási formák egyikét használva. Ez lehet taxi, busz és metró is. Dr. Faktor és a rendőrök helyzete a játék legelején ismert, utána viszont  a bűnöző már csak előre meghatározott körökben hajlandó felfedni a helyzetét. A cél elfogni: ehhez figyelni kell, hogy milyen eszközzel közlekedik, és kitalálni, hogy a lehetséges útvonalak melyikét választhatta.

A rendőröket elsősorban az idő szorítja, hiszen a rendelkezésre álló tömegközlekedési jegyek száma korlátozott, ráadásul azokat – ami az eredetiben is elég blőd helyzet – kénytelenek egy közös készletbe bedobni a felhasználásuk után, amit a bűnöző viszont kénye-kedve szerint használhat fel, ezzel gyakorlatilag végtelen mennyiségű lehetőséget nyújtva neki a menekülés terén. Ez ugyanakkor nem egy szerencsevezérelt játék: ténylegesen is meg kell tervezni a mozgást, figyelembe véve minden résztvevő aktuális helyzetét. A játéknak alapesetben akkor van vége, ha Dr. Faktor mind a 24 lépését letudja, anélkül, hogy elfognák, vagy akkor, ha a rendőrök a nyomára lelnek.

Az új változat a szabályrendszerbe így nemigen nyúl bele, inkább csak a térképet szabja át egy kicsit. Egyrészt a korábban említett változással, azaz a helyszínek számának csökkentésével, másrészt pár olyan különleges mezővel, ahol térfigyelő kamera található, és így a Doktornak kötelező megmutatnia a helyzetét. Végül pedig Budapesttel magával: az eredeti Police 07 a Scotland Yard rendkívül mutatós rajzolt stílusában ábrázolta a várost, a Reloaded viszont 3D-re váltott, ami miatt a város kissé sterilnek hat. Nincsenek igazán kiugróan jól festő, látványos részei, mint elődjében, nem mászik le úgy az asztalról a Budai vár vagy a Citadella, mint az eredetiben.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Alapvetően a Police 07 Reloadedről ugyanaz mondható el, mint Az Ezüst-tó kincséről: a műfaj már jócskán továbblépett rajta, játékmenetben és tálalásban sem tudja felvenni a versenyt egyetlen modern vagy az elmúlt 15 évben megjelent játékkal, de persze egyáltalán nem is ez a célja. Ugyanakkor ebben a játékmenetben, ebben a témában még bőven van tartalék, amit modernizálással, újragondolással ki lehetne aknázni – a Reloaded csak és kizárólag múltidézésre, nosztalgiázásra alkalmas, de ennek (szó szerint) alaposan megkéri az árát.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát