A Thunderworks Games kiadásában megjelent, 2019-es Kartográfusok igen szép karriert futott be az elmúlt két évben, nálunk is nagy kedvenc volt, ami nem véletlen. A fantasy világokra építve egy olyan flip & write társast (vagy akár szóló játékot) sikerült alkotni, ami a kreativitást és az interaktivitást hajtja a legnagyobb sebességbe. A kártyalapokon lévő formák és területtípusok választása a döntés szabadságát is meghagyja, ezek lerajzolása a kreativitást és szintén a szabadságérzetet adja, ha pedig többen játszunk vele, akkor a rajtaütésekkel a konfrontáció is megjelenik. És bár az alapjáték egésznek érződött (még ha a tartalom nem is olyan sok), már el is érkeztünk az első önállóan is használható kiegészítőhöz. Eljött a hősök ideje!

Kartográfusok: Hősök (Cartographers Heroes)

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-100 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,10/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 4990 forint

A Kartográfusok: Hősök pont úgy kezdődik, mint az eredeti. A kis dobozból az évszak-kártyákat elővarázsolva, az A-B-C-D feladatkártyákat kiosztva, a területlapokat, hősöket és szörnyeket pakliba rendezve indulhatunk útnak, miközben mindenkinél egy-egy térkép található, amire rajzolhat. A hősökből és szörnyekből először csak egy-egy kerül a játékba, majd minden évszakban eggyel több, hogy így a végére bármikor támadás áldozatai lehessünk. De a térképészet lényege nem ez, hanem a kreatív elhelyezés.

My City, My World

Merthogy a Kartográfusokban is különböző méretű és formájú alakzatok kerülnek elő az egyesével felfordított lapokkal, amiket fel kell rajzolni a térképre. Ha több is van egy lapon, akkor választhatunk igényünknek megfelelően, a lényeg annyi, hogy a különböző tereptípusok közül is válasszunk; hegyre ne rajzoljunk; illetve próbáljuk a feladatkártyákat figyelembe véve lehelyezni a kapott alakzatokat. Itt aztán fontos lehet a terület típusa (pl. egymás mellé telepített házak, vagy ha víz mellett farm található és a többi), de akár az alakzat is. A szezon végén pedig ezért és a bekerített helyekért, extra érmékért kapjuk a pontokat.

Amennyiben szörnytámadás, rajtaütés következik be, a térképünket átadjuk egy másik játékosnak és egymásnak rajzoljuk be a szörnyekkel teli területet, ami, ha a mellette lévő terep nem lesz lefedve, mínusz pontot hoz. Itt már van némi interakció, ezt a receptet pedig most a hősök dobják fel, hiszen pontosan ők azok, akik a szörnyek rohamait kivédhetik, ezzel megmentve a feltérképezendő területeinket. És természetesen minden évszak végén pontozásra kerül sor, minden évszak saját feladatokkal bír, így alaposan oda kell figyelni, hogy a későbbiekben mivel szerezhetünk pontokat, mert ha felesleges helyet és erőforrást pazarlunk egy olyan alakzatra, ami később már nem számít, akkor nagyot szívhatunk.

A helyzet változatlan

A Kartográfusok egy remek játék, nagyszerű ötlettel és jó témával. Utóbbi nem mindenkinél egyezik a játékmenettel, de én például simán el tudtam képzelni, hogy fontos feladatot hajtok végre, amivel az uralkodó érdekeit szolgálom. Nincs ez másként most sem, sőt igazából minden a régi. A hősök újak, ráadásul jó kis védelmet nyújthatnak a megfelelő használatnál, továbbá az is csak a játék javára válik, hogy új kártyák kerülnek a pakliba, amiket szabadon felhasználhatunk, legyen szó terepekről vagy rajtaütésekről. Ebből kiindulva már nehéz elképzelni, hogy félrement a bővítés, és a valóság pontosan ezt az elméletet erősíti meg.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Hősök nem kötelező, de nagyon is javasolt, ráadásul kifejezetten barátságos áron elérhető extra lényegi bővítést hoz, amivel a hősök is képbe kerülnek, a romok pedig kiesnek a képletből. Az illusztrációk nagyon szépek, talán jobbak is, mint korábban, a játék maga pedig ugyanolyan élvezetes és szórakoztató. Aki eddig nem szerette, ezután sem fogja, de akinek ott van a polcon az alapjáték, annak javasolt ez a kiadás is, pláne, hogy kellően kibővíti a rendelkezésre álló paklit, 16 új pontkártyát (feladatot) adva a korábbiakhoz, ami azért jelentős mennyiség. Hogy BGG-n a 2019-es eredeti majdnem az első 100-ban tanyázik a népszerűségi listán, az nem véletlen, és hasonlóan fényes jövő várhat a Kartográfusok: Hősökre is. Mert itt nemcsak a térképészet számít, hanem bizony azt is öröm nézni, ahogy azok a bizonyos térképek elkészülnek, valakinél szinte már művészeti alkotásként megjelenítve a fantasy birodalmat. És ez a legjobb ajánló egy játékhoz: ha a felhasználók számos módon, számtalan stílusban tudják megoldani a rendelkezésre álló feladatot, szinte már versenyt üzve abból, hogyan lehetne még szebb és izgalmasabb formában tálalni azt.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Reflexshopnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát