Június harmadika és ötödike között tartották meg Európa egyik legnagyobb társas- és szerepjátékos rendezvényét, a UK Games Expo-t. Több mint harminchat ezer ember merült el ebben a három napban az asztal körüli szórakozás világában. Játszott, vásárolt, megtekinthette és kipróbálhatta a készülő társasok prototípusait, egyszóval minden adott volt a fantasztikus élményhez, amire ezúttal mi is beneveztünk. 

tarsalgouk-expo-2022-pcguru-7.jpg

A rendezvénynek a birminghami N.E.C. (National Exhibition Center) adott otthont. Ezen a helyen jómagam többször megfordultam már. Voltam már több alkalommal a Comic Con-on és a Collectorsmania nevű rendezvényeken is. Itt volt szerencsém többek között Dave Prowse-zal, Robert Patrick-kel vagy éppen a méltán híres Robert Englunddal találkozni. Egyszóval, határozottan érdemes néhanapján látogatást tennünk a ködös Albionba. Külön szerencse, hogy a N.E.C. a birminghami repülőtér közvetlen szomszédságában van, így amint kikeveredünk onnan, pár perc alatt a helyszínen is lehetünk. 

tarsalgouk-expo-2022-pcguru-1.jpg

A beléptetés gyorsan ment. A neten megrendelt jegyek ellenőrzése után kaptunk egy kis kártyát, amit egy, a bejáratnál elhelyezett nagy konténerben lévő, megannyi nyakbaakasztó egyikére kell helyezni. Maga a UK Games Expo három nagy csarnokban került megrendezésre. Ezek teljes bejárása is minimum egy órát vesz igénybe, hogy aztán az első gyors körültekintés után ismét meglátogassuk a számunkra érdekes standokat. Felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi lehetőségük van a látogatóknak. A háromnapos rendezvény programjai egy teljes, majdnem száz oldalas füzetet megtöltöttek. Nyereményjátékok, társasjátékos bajnokságok, bemutatók, árusok, a gyerekeknek külön programok, amik egy fél napos élménnyé tudták duzzasztani a látogatást. 

tarsalgouk-expo-2022-pcguru-2.jpg

Természetesen a társasok mellett a wargaming, a miniatűr-festés és a szerepjátékos felhozatal is nagy hangsúlyt kapott. A Warhammer-rajongóknak igazi kánaán volt a rendezvény. A minik, festékek, terepasztalok végtelennek tűnő sorai álltak rendelkezésére a látogatóknak. A gyerekeknek emellett külön szerepjátékok voltak elérhetőek, amik egy órás kikapcsolódást nyújthattak, akár már az ötéveseknek is.

tarsalgouk-expo-2022-pcguru-10.jpg

A legnagyobb társasjáték-boltok is jelen voltak, úgy, mint a Zatu, az Asmodee vagy éppen a Travelling Man. Közvetlen és barátságos volt mindenki, több helyen rögtönzött bemutatót tartottak a vásárlóknak az előre kikészített játékokról. Nekem például így mutatták be nagyjából öt perc alatt az A War of Whispers című játékot. Bár végül másra esett a választásom, a beszerzendő társasok listájára felírtam magamnak.

tarsalgouk-expo-2022-pcguru-8.jpg

A vásárlás mellett az eladásra is volt lehetőség. Az egyik részlegen leadhattad megunt társasaidat, hogy az ott lévő eladók megpróbálják értékesíteni neked, s a befolyt összeg tíz százalékát jótékony célokra fordították.

tarsalgouk-expo-2022-pcguru-9.jpg

A Family Zone-ban családi játékra volt lehetőség, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Playtest Zone-ban a fejlesztés alatt lévő játékokat lehetett kipróbálni, cserébe csak visszajelzést kellett adni arról, mennyire tetszett a társas. Jótékonysági játékok, szerepjátékok, előadások és még megannyi lehetőség kínálkozott a látogatók számára.

tarsalgouk-expo-2022-pcguru-13.jpg

Elvétve néhány cosplayessel is találkoztam, bár ez erre a rendezvényre nem igazán jellemző, de azért a szellemirtók csapata és néhány Space Marine is elsétált mellettem.  Megannyi asztalon zajlott folyamatosan a játék, a már megjelent társasok mellett a még fejlesztés alatt lévőkig mindent ki lehetett próbálni. Így sikerült, az általam Kickstarteren támogatott Hamlet egy korai példányát szemügyre vennem az egyik standnál.

tarsalgouk-expo-2022-pcguru-6.jpg

A hangulat leírhatatlan volt, egyszerűen minden lépés után látott az ember valamit, ami odavonzotta a tekintetét. Bár néhány pulthoz igen nehéz volt odajutni a rengeteg látogató miatt, valamiért mégis kárpótolja az embert, hogy mindenki ugyanazon okból, a társasjátékok iránti rajongásból van ott. A UK Games Expo nagyszerű alkalom arra, hogy ismét kicsit gyereknek érezzük magunkat, és kiszakadva a hétköznapokból, újra felfedezzük magunknak ezt a színes, élményekkel és kalandokkal teli világot, ami olyan sokszor ültetett már minket az asztal köré. Ha szereted a társasokat és a szerepjátékokat, egyszer mindenképp érdemes ellátogatnod ide. Garantálom, hogy azután még nagyobb lelkesedéssel ülsz majd a tábla mellé.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát