Kétszáz év telt már el az ipari forradalom óta, de a társasjátékoké még mindig tart: olyannyira, hogy a közelmúltban még a BGG-listája is átrendeződött, és az ipari forradalom aranykorának talán legjobb feldolgozása, a Brass: Birmingham nem csupán az általános listán kúszott fel a dobogóra, de teljesen meg is hódította a stratégia műfaját. A korszakból egy játék ugyanakkor egy gyűjteménybe se elég – és ha csupán egy extra fél el a Brass mellett, akkor az mindenképp az Acélmágnás legyen.

Acélmágnás

  • Partner/kiadó: Vagabund
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 2,23/5
  • Ára: a kiadónál 12 490 forint.

Ugyan az eredetileg 2020-ban megjelent Furnace – azaz az Acélmágnás – a Brasshoz képest később, a tizenkilencedik században játszódik, de a cél alapvetően azonos: meggazdagodni egy olyan korszakban, amikor a hatalom a kapitalizmus hullámait meglovagló mágnások kezében volt, akik gyárak létesítésével és azok potenciáljának kiaknázásával szedték magukat degeszre, akár generációk számára biztosítva a jólétet és a megélhetést. Az Acélmágnásban pedig te is egy ilyen figurát alakítasz: Ivan Lashin játékában azon hatalmasokról szól, akik egy kisebb kezdőtőkéből képesek egy valóságos birodalmat létrehozni.

Az Acélmágnás mindezt egy olyan rendkívül kompakt, mindössze 30-60 perces játékidővel és kifejezetten alacsony nehézségi szinttel rendelkező, kártya alapú enginebuilderként tálalja, ahol 2-4 játékos szeretne a leggazdagabbá válni vállalatok megvásárlásával, nyersanyaggyártással és feldolgozással, létrehozva egy olyan olajozottan működő gépezetet, ahol az egyes vállalatok egymást erősítve visznek a vagyon, ezáltal pedig a győzelem felé. Ehhez pedig mindössze csak 4 forduló áll rendelkezésre, melyek két fázisra oszlanak. A licit során az aktuális fordulóban elérhető kártyalapokra kell licitálni - a központi kínálat mennyisége a játékosszámtól függ, de általában legalább egy tucat áll rendelkezésre. A licitáláshoz minden játékos korongokat használ, melyeken egy szám, az az érték található 1-4 között. Egy kártyára egy játékos csak egy korongját teheti, és egy lapon se lehet két azonos számú korong. A lapot az nyeri meg és építi be a saját tablójába, aki a legmagasabb értéket rakta rá, de a többiek se távoznak üres kézzel: kárpótlásul a lapok tetején található nyersanyag vagy akciólehetőség jár, méghozzá annyiszor, amennyi a lapra rakott korong értéke.

A nyersanyag az Acélmágnás központi eleme: a szén, az acél és az olajoshordó ugyanis átkonvertálható vagy ezek egyikére, vagy közvetlen győzelmi pontra (azaz pénzre). A cél értelemszerűen az, hogy ezt maximalizáljuk, azaz a lapok megszerzésével kiépítsünk egy olyan láncot, amely elegendő nyersanyagot és konverziós lehetőséget biztosít ahhoz, hogy folyamatosan termeljük a győzelmi pontot. A licitfázist követően ugyanis mindenképp a termelés fázisa következik, melynek során a játékosok az általuk kiválasztott sorrendben aktiválják a lapokat, begyűjthetik a rajtuk szereplő nyersanyagot, átkonvertálhatják azt (amennyiben rendelkeznek ilyen akciólehetőséggel), sőt, akár fejleszthetik is az adott épületet (egyszer), megerősítve azok kapacitását. A negyedik forduló végén pedig az nyer, aki a legtöbb pénzt szedte össze.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ebből pedig talán már kiderülhetett, hogy az Acélmágnás borzasztóan egyszerű  és többek között ezért is annyira fantasztikus. Percek alatt elmagyarázható szabályrendszeréhez nem csupán letisztult és áramvonalas játékmenetet, de hasonló kvalitásokkal bíró tálalást is társul. A pazar illusztrációkkal rendelkező kártyákon mindent tetszetős, azonnal azonosítható ikonográfia fog közre, amit a nem túl kidolgozott, de funkcionális fa nyersanyagok és a kevéske kartonelem koronáz meg. Habár a témájával túl sok kapcsolatot nem ápol – alapvetően ikonokat hajkurászunk –, de annyira azért nem távolodik el az iparosodástól, mint mondjuk az utópiakészítéstől az Egy szép, új világ. És bár itt nem az utókornak építkezünk, de büszkének így is lehet lenni: nem csupán az elkészült gyárláncra, de arra az egészen remek és felejthetetlen élményre is, amit az Acélmágnás kínál.

(A játékot partnerünk, a Vagabund biztosította – köszönjük! A képeken szereplő Playmat szintén megjelent a Vagabund gondozásában. Külön vásárolható meg, ajánlott fogyasztói ára 5490 forint)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát