Amikor zsenge tizenéves koromban még csak érdeklődtem a különböző asztali szerepjátékok iránt, hatalmas csodálattal figyeltem azokat a játékosokat, akik miniatűrökkel, terepasztalokkal egészítették ki még a legegyszerűbb mezei Dungeons and Dragons-kalandot is. A csodálat okai közé tartozott persze az is, hogy ezek a gyakran hihetetlen aprólékossággal kidolgozott és részletes figurák a pénztárcámhoz mérten elképesztően drágák voltak – majd mire eljutottam arra a pontra, hogy megengedhettem volna magamnak a gyűjtésüket, pont a szerepjátékos hobbim kezdett kikopni.

Epic Encounters

  • Partner/Kiadó: Steamforged Games
  • Játékosok száma: 2+ fő
  • Játékidő: átlagosan 120-360 perc
  • Korcsoport: 11+
  • Nehézség: 2,90/5
  • Ara: a kiadó honlapjáról csomagonként 33-55 euró, nagyjából 13 200-22 100 forint

A sors azonban úgy hozta, hogy miközben a Gurunál az utóbbi bő fél évben a Társalgóba írt szerepjátékos anyagokkal elkezdtem egyre inkább felvenni a fonalat, felbukkant a színen a Steamforged Games is, méghozzá a kiadó Epic Encounters című, szerepjáték-kiegészítőként feltüntetett dobozaival. Egyből kettőt is elküldtek kipróbálásra, a Shrine of the Kobold Queen-t és a Lair of the Red Dragon-t. Az Epic Encounters lényegében a miniatűrös asztali szerepjátékok egyik, ha nem a legminőségibb szériája, mely olyan figurákat, kalandmodulokat és térképeket pakol egy dobozba (a Dungeons and Dragons ötödik kiadására hangolva, bár gyakorlott mesélők könnyen átigazíthatják őket más szabályrendszerekre is), melyektől kis túlzással padlóra fog kerülni mind a játékosok, mind a mesélők álla. Természetesen ehhez igazodik a kihívás szintje is: bár a dobozokhoz mellékelt kalandmodul-füzetek tartalmaznak ötleteket, felvetéseket a mesélők számára, hogyan tehetik még durvábbá vagy kezdőbaráttá a kalandot, az alapértelmezett játékmenet enyhén szólva is kimeríti az epikusság fogalmát. Olyan kalandok ezek, melyek, ha videójátékban jelennének meg, tipikusan egy több órás küldetéslánc, vagy az egész fő történetszál végére kerülnének, aláfestésként pedig felharsanna alattuk a latin kórus is.

Shrine of the Kobold Queen

A Shrine összesen 20 különböző Firebrand Kobold figurát tartalmaz, középpontjában pedig az amúgy legendásan gyáva Firebrand Koboldok új szektája, a Véres Láng Kultusza áll, mely egy hatalmas erejű sámán, Krangor anya vezetésével terrorizálni kezdte a vidéket. A modul két részből tevődik össze, a koboldok táborából, illetve az amögött húzódó barlangrendszerből, melynek mélyén a játékosok számtalan különböző koboldon túl összemérhetik erejüket a sámánnal is. A füzet rengeteg ügyes trükköt és taktikát tartalmaz a kalandmester számára, melynek révén mind a tábor leküzdése, mint a barlangban zajló összecsapások emlékezetesre sikerülhetnek, és próbára tehetik még a leggyakorlottabb játékosokat is. A térképek felépítése mesteri, az egymást követő zónák, az opcionális környezeti fenyegetések és váratlan események kiváló hangulatot biztosítanak. Nagyszerűen, fokozatosan növelik a játék intenzitását, ahogy a játékosok egyre közelebb kerülnek céljukhoz, és fedezhetik fel a szekta pontos természetét és a céljait. Egyúttal a modul elég hosszú is – amennyiben mindkét térképet egy menet alatt szeretnétek leküzdeni, mindenképp többre tervezzetek egy hosszabb délutánnál.

Lair of the Red Dragon

A második doboz, a Lair of the Red Dragon tulajdonképpen a Shrine folytatása, az abban felvázolt kalandmodul lezárása, melyben a játékosok összemérhetik erejüket Krangor titkos fegyverével, a barlangrendszer mélyén szunnyadó Vörös Sárkánnyal, melyet a szekta próbált az irányítása alá vonni. A füzet és a doboz kissé puritánabb: a leírás itt lényegében csak a sárkány elleni harcra terjed ki, részletezve az opciókat a mesélő számára, hogy fiatal, felnőtt, vagy öreg sárkányt akar-e a játékosokra szabadítani, a doboz maga pedig csak a sárkány figuráját tartalmazza. Na, de milyen az a figura! A szárnyaival együtt összerakva egy 11 cm magas és 30 cm-es szárnytávolságú, brutálisan részletes miniatűráról van szó, mely túlzások nélkül a legepikusabb fantasy szerepjátékos modell, amit valaha láttam. A doboz használható önállóan is – ezesetben a sárkány által megidézhető Firebrand Koboldokat nyomtatott tokenek helyettesítik – ám kombinálva a két szettet, a sárkányt a modul fináléjaként használva az egyik legintenzívebb, leglátványosabb és -hangulatosabb, előkészített D&D kalanddá állnak össze. Minimalizmusa ellenére pedig még a szintén kétoldalú térkép is tartogathat meglepetéseket, hála a vulkanikus barlangnak, így hiába “csak” egy harc a doboz tartalma, nem hinném, hogy lesz majd olyan csapat, amely hiányérzettel kelne fel a sikeres végigjátszását követően.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha tehát szeretnétek egy igazán epikus kalanddal felturbózni D&D (vagy más fantasy témájú) szerepjátékos délutánjaitokat, esetleg szemeztetek már különböző miniatűrökkel, ez a két Epic Encounters-doboz ár-érték arányban és minőségben is kiváló választás, melytől sejtésem szerint, amennyire a vonal többi darabját követtem, nem marad el a többi sem. Egyedül talán még annyit tehetett volna a Steamforged Games, hogy mellékel pár előkészített játékos karaktert és karakterlapot is legalább az egyik dobozba, hogy amennyiben a szerepjátékos csapat létszáma vagy összetétele nem elegendő (vagy esetleg még nincsenek miniatűrjeik), akkor is teljes élménnyel vághassanak bele a kalandokba. Ám ettől eltekintve gyakorlatilag tökéletes készletekről van szó, melyek garantáltan szereznek majd pár izgalmas órát!

A játékot partnerünk, a Steamforged Games biztosította – köszönjük! A játékos csomagok használatához angol nyelvtudás és gyakorlott D&D tudás szükséges. Hazai fordításról nem tudunk.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát