Egy héten át lehetett szavazni a PC Guru Online-on arról, hogy ti milyen konzolt vennétek. Összesen 294 szavazat érkezett, 96 kommenttel megtámogatva, amik között voltak szalonképes, és sajnos kevésbé szalonképes megnyilvánulások is. Többen felháborodtak, amiért kifejezetten konzolokkal kapcsolatos kérdést teszünk fel -- pedig a helyzet az, hogy akármennyire dívik az ember lelkében a PC-elitizmus, nem lehet elmenni szó nélkül az egyre terjedő játékgépek mellett, amiknek új generációja ráadásul már most hatalmas sikernek mondható.

Na, de elég a szócséplésből, lássuk, melyik gép nyerte a szavazást! A győztes magasan a PS4: 119-en, tehát a szavazók 40 százaléka kattintott a Sony next-gent képviselő szuperkonzoljára, ami nálunk december 13-án startol el, 127.900 forintos ajánlott végfelhasználói áron. S hogy miért szeretitek ilyen sokan a PS4-et? Csemegézzünk kicsit a kommentek közül!

PS4

„Playstation 4-et. Most egy PS3-mal rendelkezem és nagyon elégedett vagyok vele. Főleg az exkluzív játékkínálattal. Mondjuk nem fogom rögtön megjelenéskor megvenni. Fél évet legalább várni fogok rá.” -- Rastafunrise

„Két dolog miatt is a PS4 mellett tettem le a voksomat. Egyrészt mindig is Sony-párti voltam, telefon, fülhallgató, monitor, édes mindegy, csak Sony legyen! Másrészt kíváncsi vagyok, hogy ha a Quantic Dream és a Naughty Dog már a kurrens (bár ez így már nem teljesen helyes) PlayStationön is kisebb csodát művelt, mit hoznak majd össze egy kb. 10-szer erősebb gépen. Azt hiszem ennél több indok nem is igen kell! :)” -- kyszisz66

„Hogy miért PS4?

Az Xbox 360-at nagyon szeretem a mai napig. Jók az exkluzív címei, nagy kedvencem, a Gears of War és a Halo és... na, igen. Nagyjából ennyi exkluzív játékot tud a konzol felmutatni, ami engem érdekel. A PS3-on pedig: Uncharted-széria, The Last of Us, Metal Gear Solid 4, Beyond: Two Souls, Heavy Rain. A mai napig sírok ezek után a játékok után. Annak idején azért választottam az Xbox 360-at, mert olcsóbb volt a Sony konzoljánál. A mai napig nem bántam meg, de a fentebb említett sonys címek még így is kísértenek.

Ha a PlayStation 4-en hasonló kaliberű nagyágyúk lesznek, biztosan azt fogok venni. Persze, hiányozni fognak a microsoftos sorozatok, de, őszintén szólva, a cég hozzáállása a játékosokhoz eléggé visszataszító volt az utóbbi időben: költözzünk máshova, ha jobb netet akarunk az Xbox One miatt, mondta az egyik fejes. Szerencsére, ezt a vágtázó idiótát már elzavarták. Aztán volt balhé a használt játékok végett is. Amikor meg látták, hogy visszanyalni készül a fagyi, gyorsan visszaléptek és jó pár dolgot megváltoztattak. Értem én, hogy warez, meg pénz, de miért minket kell szivatni ilyenek miatt? Akárhogyan is, én egy jó ideig nem akarok pénzt pumpálni ilyen antipatikus cégóriásba.


Pártolok majd át a Sonyhoz, amint lesznek izmosabb címek, és egy kicsit csökken a PS4 ára.” -- KongFan

PS4

Látható tehát, hogy elsősorban három indok dominált: a fanboyizmus (bocs, de tényleg), az exkluzív játékok ígéretes kínálatának magas valószínűsége, illetve a fő konkurens Xbox One bejelentése körüli hercehurca, ami több potenciális vásárlót riasztott el. Nálunk mindössze 22 (!) szavazat érkezett az Xbox One-ra, ami 7 százalékos arányt jelent. Összehasonlításképpen a PS3 9 százalékot, az öregecske Xbox 360 pedig 8 százalékot kapart össze.

Természetesen ez a „minta” abszolút nem releváns tükörképe a magyar piacnak, és még csak a PC Guru Online olvasóit sem fedi le, hisz a közel 300 főnyi szavazó elég karcsúnak mondható (ebben az is közrejátszott, hogy sokan nem foglalkoznak a konzolokkal). De attól még ez a relevánsnak viccből sem nevezhető cikk is alátámasztotta a már korábban is ki-kikandikáló PS4-es rajongást. A Sony az E3-on magas labdák sorát ütötte le a Microsoft elől, és még a mostani generációban is uralkodóvá vált, annak ellenére, hogy 2006-ban sokan a PlayStation brand halálát jósolták.

Ami egyáltalán nem meglepő, az a Nintendo teljes figyelmen kívül hagyása. A 3DS-re egész konkrétan 1 darab szavazat érkezett, ez pedig 0 százalékra volt elegendő. A Wii és a Wii U megkapta a maga 1-1 százalékát, ami teljesen megegyezik a PS Vitára összekattintott értékkel. Úgy látszik, a kézi konzol, mint koncepció kevés szavazó számára vonzó, holott azért ezek a gépek koránt sem olyan rossz termékek, sőt.

Steam Machine

Végül természetesen meg kell említeni a PC-s tábort is. Összesen 11 százaléknyi szavazat érkezett a Steam Machine-ra, aminek egy olcsóbb kiszerelésű változata mindössze 500 dollárba fog kerülni, és ennyi pénzért tulajdonképpen egy erős gamer-PC lesz a vásárlók jussa. Kétszer ennyien, azaz 22 százalék szavazott a viccből beillesztett „Konzol? Hát hülye vagyok én?” gombra, jelezve, hogy inkább vesznek 200 ezer forintért videokártyát, mintsem hogy a Sátán szolgálatába álljanak egy fele annyiba kerülő konzol bezsákolásával.

Konszenzus természetesen nem vonható le a fentiekből, legalábbis nem olyan, amire érdemes lenne bármikor is hivatkozni. Az azonban jól látszik, hogy a Sony nagyon ügyesen manőverezett a marketing útvesztőjében, és sikerült megnyernie magának egy halom játékost. Hogy ez akkor is sikerült-e volna, ha az Xbox One körül nem töri ki a botrány? Nehéz megmondani, de a végeredmény szempontjából egyáltalán nem számít.