Fél lábbal már átlépte a küszöböt a nyár, hozva magával a jó időt, a napsütést, meg a sok szabadidőt. Nem sok embernek van ilyenkor kedve a monitor előtt ülni, főleg ha a természet lágy öle csalogat, másrészt pedig azért, mert aktívan él bennünk az a meglátás, hogy nyáron játékos szempontból beköszönt az uborkaszezon, s az égvilágon semmi jó nem jön ki, főleg nem olyan, ami miatt érdemes lenne megszakítani a nyaralást vagy lemondani egy kerti partit. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű: az tényleg igaz, hogy a nyári hónapok nem tudják felvenni a versenyt az év végén jelentkező dömpinggel, de azt sem mondhatjuk, hogy nem volna semmi. Az utóbbi években eléggé átrendeződött a megszokott menetrend, s a kiadók már nyáron is adnak ki komoly programokat, annak reményében, hogy nagy konkurensek hiányában szép eladásokra tehetnek szert -- idén sem lesz ez másképpen: június és augusztus között nem is kevés érdekes program fog a boltokba kerülni, melyek közül most az öt legcsábítóbbat szedtem össze.

5. The Bureau: XCOM Declassified

Sokáig nem volt biztos, hogy valaha is meglátja a napvilágot a népszerű XCOM-széria mellékhajtása. A sötét fellegek már akkor elkezdtek gyülekezni, mikor a játékot bejelentették, hiszen csak nagyon kevesen nézték jó szemmel a jól ismert szellemi tulajdon újraértelmezését; jogos volt a félelem, hogy a kiadó különösebb átgondolás nélkül formálta lövöldévé a stratégiai játékot, bízva abban, hogy az ismerős név és a divatos stílus majd eladja a terméket. Az első, langyosra sikerült bemutató után sokáig nem is hallottunk semmit a programról, s miután nagy sikerek mellett megjelent az XCOM: Enemy Unknown, bizonyítva, hogy van kereslet az eredeti irányvonalat képviselő játékra, nagyon úgy tűnt, hogy az egyszerűen csak XCOM néven emlegetett projekt szépen csendben a süllyesztőben végezte.

A játék azonban nem adta meg magát ilyen könnyen -- pár hónappal ezelőtt elkezdtek szivárogni az információk, mely új megközelítésről meséltek, majd a hivatalos csatornák is mozgolódni kezdtek, végül pedig a kiadó bejelentette: az XCOM-lövölde él és virul, csak kissé átalakult. Kezdetnek egy új címet kapott, ami jobban tükrözi a franchise-ban betöltött szerepét (egy előzmény), másrészt pedig a kameranézet a külső perspektívára váltott, ami a játékmenet szempontjából fontos. A The Bureau: XCOM Declassified alapjában véve egy stratégiai játék, melyben úgy tudunk érvényesülni, ha bizonyos mértékig a nagy testvérben látott játékszabályok szerint cselekszünk: ez nem egy akciójáték a klasszikus értelemben véve, itt meg kell fontolnunk nem csak a saját, de a társaink lépését is.

A helyszín az Amerikai Egyesült Államok, a korszak pedig a hatvanas évek: teljes erővel dúl a hidegháború, s mindenki fél, különösen akkor, mikor elsőre megmagyarázhatatlan események történnek a kertek alatt. A kormány attól tart, hogy az oroszok megkezdték a titkos hadműveleteiket, így a különös esetek kivizsgálására a frissen alakult XCOM ügynökeit küldik, akik elsőként szembesülnek azzal, hogy a veszély nem vörös, hanem sokkal inkább zöld. A Földön megjelentek az idegenek, s egyáltalán nem békés célokkal érkeztek; egy hódító faj tette be hozzánk a lábát annak reményében, hogy minket is elpusztíthatnak, vagy minimum igába hajthatnak, hogy a következő szerencsétlen planéta elfoglalásban segédkezzünk. Természetesen ezt nem hagyhatjuk.

Top 5: a nyár legjobban várt játékai

The Bureau: XCOM Declassified -- Platform: PC, Xbox 360, PlayStation 3 -- Megjelenés: 2013: augusztus 20. -- Gépigény: nem ismert

4. Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist

A Splinter Cell-sorozat új részének nem kellene itt lennie ebben a felsorolásban, a terv ugyanis az volt, hogy a Blacklist még tavasszal a boltokba kerül. A játékfejlesztés azonban nem egyszerű munka, s milliónyi faktor szól bele a munkamenetbe, melyek aztán a legtöbb esetben a projekt csúszását eredményezik -- ez történt itt is. A Ubisoft Torontónak a vártnál több időre volt szüksége ahhoz, hogy elkészüljenek, a Ubisoft pedig, tudva jól a sorozat fontosságát, több hónapnyi pluszidőt biztosított a csapat számára. Így jött ki tehát az, hogy tavasz helyett csak a nyári szünet végén fog beosonni kedvenc kémünk.

A játék a Conviction folytatása -- hat hónappal járunk az előzmény eseményei után, Sam Fisher pedig a frissen megalakult Fourth Echelon vezetője. Az alakulat különleges szerepet tölt be, hiszen a fiktív Fifth Freedom rendeletnek köszönhetően a hadbírósági eljárás veszélye nélkül bárhol és bármit megtehetnek, a mindenkori elnökség teljes immunitást biztosít a számukra. Továbbá az Amerikai Egyesült Államok elnökén kívül senki sem szólhat bele a munkájukba, melyet az elérhető legmodernebb felszerelésekkel végeznek a legfrissebb kéminformációkra alapozva. A Fourth Echelon tehát az igazi specialista, amelyet csak akkor vet be a kormány, amikor akkora a baj, hogy hagyományos módszerekkel már nem lehet megoldani, főleg nem törvényes úton.

Az ügynökség fő feladata, hogy a még aktív Third Echelon-missziókat és -ügynököket lekapcsolja, munkájuk során azonban szembetalálkoznak egy jóval nagyobb veszéllyel. Terroristák csoportja egy ultimátumot ajánl az Egyesült Államoknak: a céljuk az, hogy az USA csökkentse a katonai jelenlétét a Közel-keleten, különben sorban végrehajtják a feketelistában foglalt, egyre durvább, nagyobb pusztítást véghezvivő merényleteket az Államok területén. Természetesen ezt a kormány nem hagyhatja, így a Fourth Echelonra, nevesen Sam Fisherre bízzák a fenyegetés elhárítását, kinek minden tőle telhetőt meg kell tennie a siker érdekében. Az új játék a klasszikus játékmenet és a Convictionben bemutatott akció között egyensúlyozik, így lesz lehetőségünk teljesen csendben, az árnyékok közt osonva vagy fegyver ropogtatva célba érni; a kulcsszó itt a szabadság, hiszen nincs megszabva, milyen megközelítést kell választanunk. További jó hír, hogy visszatér a Spy vs. Mercs multiplayer mód, így a történet teljesítése után is lesz okunk újra betölteni a játékot.

Top 5: a nyár legjobban várt játékai

Splinter Cell: Blacklist -- Platform: PC, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii U -- Megjelenés: 2013. augusztus 23. -- Gépigény: CPU: 2 magos 2660 MHz, RAM: 2 GB, VGA: SM 4.0, DX 10 / 512 MB, HDD: 12 GB

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2