Mindannyian szeretünk szórakozni, fizetni viszont már annál kevésbé, s mikor egy-egy friss program a 10 ezer forintot is eléri (az új konzolokon a 14 ezret karcolják a játékok), összeszorul az ember pénztárcája. Szerencsére van megoldás, mégpedig az ingyenesen játszható programok képében, amik szinte minden ízlésnek kedvező élményt tudnak nyújtani, anélkül, hogy egy árva petákot is fizetnünk kellene. Ezen a héten öt ilyen játékot mutatok be -- bár sejtésem szerint egyik sem lesz különösebben meglepő senkinek sem.

5. World of Tanks

Mit kapsz, ha a tanok iránti határtalan szeretetet és egy multiplayer csatateret összeboronálsz? A válasz a World of Tanks, ami a második világháború klasszikusainak (és kevésbé ismert tagjainak) szinte minden egyes példányát felvonultatva egy soha véget nem érő, gigászi tankcsatába invitál, ahol csak az győzhet, aki betartja a lánctalpasok által diktált tempót, követi a stratégiákat, és megtanul türelmesnek lenni.

A World of Tanks nem nevezhető egy túlzottan pörgős játéknak, ami habár sokakat biztosan eltántorít, higgyétek el, ez a kimért tempó a program erénye, s a maga módján nagyon is meg tudja dobogtatni a szíveket. Itt megfontoltnak és bizonyos mértékig óvatosnak kell lenni, hiszen minden egyes lövés nagy kárt okozhat -- ám nagy az öröm, mikor a jobb pozícióból leadott lövés győztes találatot ér egy jó esetben mit sem sejtő ellenféllel szemben.

Alternatíva: ha a mezőket már meghódítottad a tankoddal, akkor irány a kék ég a War Thunderrel, vagy, ha házon belül maradnál, akkor a Wargamingnek is van röpszimulátora, találóan World of Warplanes néven.

top-5-world-of-tanks-war-thunder.jpg

4. Hearthstone: Heroes of Warcraft

A Blizzard is beszállt az ingyenesen játszható programok piacába, ám nem úgy, ahogy azt sokan várták, tehát nem a World of Warcraft áll be a free-to-play MMOG-k sorába, hanem egy félig-meddig új szellemi tulajdont kaptunk, ami egy rész Warcraft, s egy rész Magic: The Gathering, illetve az ahhoz hasonló, hosszú múltra visszatekintő játékok elegye. Rázva, nem keverve.

A Hearthstone: Heroes of Warcraft első ránézésre rémesen egyszerű játéknak tűnik, hiszen kártyák által reprezentált lények és varázslatok vívják a csatát helyettünk, de ha egy kicsit leülünk elé, rögtön világossá válik, hogy egészen komoly taktikai érzék kell, mint csak sorban pakolgatni a színes lapokat. Olyan dolgokat kell észben tartani, hogy melyik kártya milyen hatást fejt ki a többire, a meccs melyik szakaszában vethető be, s milyen kaszttal állunk szemben, s egyszercsak azon kapja magát az ember, hogy elrepült jó pár óra az ideális pakli kikísérletezése során.

A játék nemrégiben lépett a nyílt bétatesztelés szakaszába, tehát immáron bárki tehet vele egy próbát, csak le kell tölteni a klienst, és indulhat is a móka, ráadásul a jelenlévő mikrotranzakció sem tolakodó, így zavartalanul merülhetünk el a Hearthstone: Heroes of Warcraftban. Próbáljátok ki!

top-5-hearthstone-heroes-of-warcraft.jpg

3. Path of Exile

Miután sokak szemében a Diablo 3 nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a játékosok egy hasonló játék után kezdtek el kutatni, a trónkövetelők között pedig jelenleg a Path of Exile tűnik annak a programnak, ami csillapítani tudja a játékosok étvágyát. 

Az alapvetésnek számító Diablóhoz képest a legnagyobb különbség az aktív és passzív képességek kezelésében rejlik. Előbbi egy óriási, erődméretű képességfa-rendszer, ami bódítóan sok lehetőséget ad a kezünkbe, az aktív képességek pedig szorosan a tárgyak kezeléséhez kötődnek. Erről anélkül, hogy a részletekbe mélyebben belemennénk (erről amúgy is találtok egy nagyon jó írást ]{redenc tollából az aktuális magazinban), azt kell tudni, hogy felszereléseink különleges képességeket adó ékkövekkel való kiegészítéséből, illetve a változatos orbokkal az alaptulajdonságaik változtatásából áll: ezeket megfelelő kombinációban használva a kívánt támadásokat kapjuk, ráadásul így egy mezei kardból is legendás fegyvert faraghatunk egy kis odafigyeléssel és persze szerencsével.

Ez a két elem együtt egy olyan játékélményt teremt meg, ami mindennél jobban a kísérletezést és a loot tüzetes átnézését szorgalmazza, azt, hogy mindig egy kicsit finomítsunk a karakterünkön, s miután a kombinációk száma szinte végtelen, biztosak lehetünk abban, hogy sokáig el leszünk a Path of Exile vértől ázó csataterein, keresve azt az egy nyamvad kardot vagy pallost, amin éppen jó kombinációban vannak a foglalatok.

top-5-path-of-exile.jpg

2. DotA 2

Nem sok olyan dolgot lehetne már elmondani a DotA 2-ről, ami ne hangzott volna el, legfeljebb csak annyit, hogy mindenkinek érdemes legalább egyszer kipróbálnia, hiszen az egyik legjobb ingyenesen játszható programmal van dolgunk, ami tartalmas, mély játékmenettel várja azokat, aki szeretnének elmerülni az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő MOBA zsánerben -- jobb kezdés nem is lehetne, mint az egészet elindító játék második része.

Persze a kezdés előtt tudni kell, hogy a DotA 2-höz türelem kell és kitartás, az első meccsek során ugyanis garantáltan gyenge teljesítményt fog nyújtani a kezdő játékos, de a tisztességes felkészítést adó kiképzőmód segít abban, hogy megismerkedhessünk a játék szépségével, hogy aztán bátrabban vághassunk neki a kegyelmet nem ismerő online összecsapásoknak, ahol csak a ráfordított időtől függ, mennyire lesz jó az ember.

Alternatíva: ha valakinek esetleg nem jönne be a DotA 2, az nem marad opciók nélkül, hiszen itt van a League of Legends, a nagy rivális, ami hasonló élményt nyújt, néhány, laikusoknak talán jelentéktelennek tűnő, de sokaknak nagyon fontos különbség mellett.

top-5-dota-2-league-of-legends.jpg

1. Team Fortress 2

Aki semmibe sem kerülő multiplayer lövöldözésre vágyik, annak nem kell sokat keresgélni a Steam ingyenesen játszható szekciójában, lévén a Top 3-ban kibérelt helye van a Team Fortress 2-nek. Ez nem véletlen, hiszen a játék már akkor is népszerű volt, mikor még fizetni kellett érte, de miután ez a megkötés eltűnt, hirtelen nagyot ugrott a felhasználók száma -- persze van, aki szerint ez rossz hír, mondván így megjelent sok noob tönkreteszi a játékot, de ne hallgassunk rájuk, a Team Fortress 2 ugyanis továbbra is egy kiváló választás, s szerintem a legjobb.

A játék nem szorul különösebb bemutatásra, hiszen a stílus egyik meghatározó, legjobban ismert darabjával állunk szemben, ami napokra és hetekre is képes lehet lekötni az embert, legyen szó akár a szimpla multiplayer módban a különböző, egymástól gyökeresen eltérő szerepet betöltő kasztokkal való kísérletezés közben, vagy a nem olyan régen bemutatott kooperatív módban, ami robotok elpusztítását kéri tőlünk.

Alternatíva: egy idő után meg lehet unni a Team Fortress 2-t is, s ha ez a pillanat eljön, vagy már eljött, érdemes egy pillantást vetni a Quake Live-ra, a legendás Quake 3 ingyenes játszható változatára. Még ma is megállja a helyét a játék!

top-5-team-fortess-2-quake-live.jpg

A Top 5 rovatban csak véges mennyiségű játékkal foglalkozhatunk részletesebben, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagynánk az adott témába eső többi alkotást. Ebben az esetben például említésre méltó a mechek szerelmeseinek a Hawken vagy a MechWarrior Online, hagyományos lövöldözésre hív a PlanetSide 2, a Blacklight: Retribution, a Warface és a Warframe, az MMOG-k terén pedig jó választás lehet a Neverwinter és a Star Wars The Old Republic. A többit viszont már ti mondjátok, hiszen, amit én most leírtam, az csak egy variáció erre a témára, s ti biztos másképpen vélekedtek. Irány tehát szavazni és kommentelni!

Melyik a kedvenc free-to-play játékod?
Ezen a héten arra vagyunk kíváncsiak, hogy neked melyik a kedvenc free-to-play játékod.
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!