Az idei szilveszter kicsit máshogy alakul, mint a többi, hiszen idén nem ünnepelhetjük különféle szórakozóhelyeken az év végét. Aggodalomra azonban semmi ok! A játékipar szerencsére sok nagyszerű címet termelt ki magából, melyeket mintha pont erre az alkalomra találtak volna ki, hiszen segítségükkel online és offline is remekül lehet szórakozni barátainkkal. Ezek közül szedtünk össze ötöt, melyeket mindenképp ajánlunk a ma esti buli mellé.

harom-ember-fejlesztette-ket-evig-senkit-nem-erdekelt-most-megis-minden-idok-legnepszerubb-jateka-lett.jpg

Overcooked!-széria

  • Játékosok száma: 1-4
  • Platformok: PC, PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One és Nintendo Switch

Főzni egyáltalán nem egyszerű feladat, pláne akkor, ha mások is segítenek benne, a Ghost Town Games és a Team17 által jegyzett két Overcooked!-játék pedig pontosan erre az alapigazságra épül. Ebben a játékban ugyanis az egyetlen célunk a különböző ételek elkészítése záros határidőn belül, méghozzá egyre bizarrabb akadályokkal teletömött konyhákban. Ha pedig mindehhez hozzávesszük a szándékosan esetlen irányítást és a játék sajátos humorát, egy nagyszerű, bár néha talán kicsit frusztráló programot kapunk, ami remek választás lehet ma estére.

Érdemes lehet továbbá megfontolni, hogy ha van egy újgenerációs konzolunk, az Overcooked! All You Can Eat kiadására is lecsaphatunk, mely mindkét Overcooked!-játékot tartalmazza, feljavított grafikával és néhány extra pályával. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy a Ghost Town Games alkotásaival maximum négyen lehet játszani, így ez a franchise elsősorban a kisebb összejövetelekhez ajánlható nyugodt szívvel.

Drawful 2

  • Játékosok száma: 3-8
  • Platformok: PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch

A Jackbox Games csapata számtalan érdekes partijátékkal meglepett már minket az elmúlt években (épp ezért érdemes a teljes kínálatukat végigböngészni, ha még nem tettétek volna meg), ezek közül pedig az egyik legnépszerűbb és legszórakoztatóbb a Drawful 2. Ahogy a cím is mutatja, ebben a játékban rajzolnunk kell, méghozzá mindenféle elborult figurát és szituációt, a többi játékosnak pedig az a feladata, hogy kitalálja, pontosan mit is akar ábrázolni a kép.

A Drawful 2 ráadásul az elődjéhez képest kibővített funkciókkal érkezik, azaz itt már lehetőségünk van saját feladványainkat is hozzáadni a lerajzolandó dolgok listájához, így ágyazva meg például egy belsős poénnak vagy valami hasonlónak. Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy a Drawful 2 angol, így elsősorban azoknak ajánlható igazán, akik már kellő magabiztossággal beszélik a nyelvet.

Keep Talking and Nobody Explodes

  • Játékosok száma: Nem korlátozott
  • Platformok: PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch

A bombák hatástalanítása a valóságban egy igencsak stresszes és kicsit sem szórakoztató feladat, a Keep Talking and Nobody Explodes azonban így is egy remek partijáték. A Steel Crate Games alkotásában az egyik játékos feladata egy bomba hatástalanítása, míg a többiek egy használati útmutató segítségével próbálják neki elmagyarázni, hogy mit is kéne csinálnia, csakhogy a hatástalanítással megbízott illető az útmutatót, a „szakértők” pedig a bombát nem látják, így, ha nem akarnak felrobbanni, folyamatos kommunikáció szükséges a két fél részéről.

Procedurálisan generált bombáinak hála a Keep Talking and Nobody Explodes mindig más élményt kínál, az pedig külön öröm, hogy a játék és a hozzá tartozó bomba hatástalanítási kézikönyv már elérhető magyarul is, így nyelvtudás nélkül is belevághatunk a kalandba. Ráadásul a program gyakorlatilag akárhány fővel játszható, hiszen a „szakértők” száma nincs korlátozva, ezzel akár nagyobb összejövetelekhez is ideális lehet, már persze akkor, ha nem zavar, hogy effektíve egyvalaki játszik, a többiek pedig egy pdf-et bújnak, miközben arra próbálnak rájönni, mikor kéne elvágni a piros drótot.

Quiplash

  • Játékosok száma: 3-8
  • Platformok: PC, PS4, Xbox One, PS3, Nintendo Switch

Ha pedig már szóba került a Drawful 2, érdemes lehet megemlíteni a Jackbox Games másik nagysikerű játékát, mely azoknak is ideális lehet, akik valamilyen megfontolásból kerülik a rajzolást. A Quiplashban ugyanis csak egyszerű kérdésekre kell válaszolnunk, azonban úgy, hogy az a lehető legviccesebb legyen. A válaszokra ezután játékostársaink szavazhatnak, aki pedig az ilyen szavazatokból a legtöbb pontot gyűjti be a játék végére, az meg is nyeri a meccset.

A Quiplash épp ezért tökéletes lehet, ha valami gyors és pörgős játékot keresünk, ami akár hosszú órákra is leköthet minket és a barátainkat, de azért nem igényel olyan nagy odafigyelést sem. Egyedül azt érdemes megfontolni, hogy a Drawful 2-höz hasonlóan sajnos ez is csak angolul érhető el, azaz nyelvtudás nélkül nem érdemes belevágni.

Among Us

  • Játékosok száma: 4-10
  • Platformok: PC, iOS, Android

Végezetül pedig természetesen 2020 indie sztárját sem lehet lehagyni egy ilyen listáról, már csak azért sem, mert az Among Us valóban egy olyan játék, ami barátokkal élvezhető csak igazán, akkor viszont nagyon. Az Innersloth alkotásában bátor űrhajósokat alakíthatunk, akiknek a célja végrehajtani egy sor feladatot, mely különféle minták szkennelésétől kezdve egészen az üzemanyag újratöltéséig bármi lehet, azonban a csapatban akad egy vagy két imposztor is, akiknek az egyetlen feladata mindenki más legyilkolása.

Épp ezért az Among Us egy végtelenül paranoid, ugyanakkor abszolút szórakoztató alkotás, melyben remekül el lehet vitatkozni azon, hogy vajon ki az imposztor, egyben pedig foghatjuk a fejünket, mikor egy-egy hibátlan érvelés után sikerül az ártatlan kollegánkat kiszavazni. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy az Among Us mobilon ingyen játszható, és Steamen sem kérnek érte 3,2 eurónál többet, akkor egyből látható, miért ajánlott a játék ma estére minden olyan társaságnak, akiknek még nincs programja. Csak aztán óvatosan az Electricalban!