• Memóriahiány van a videokártyák piacán
  • Az emelkedés egyelőre nem jelentős, de további drágulás várható

A mostanság zajlott-zajló, videokártyák árait még mindig befolyásoló kriptopénz-őrület, az "Ethereum-láz" komolyan megnyomta a videokártyák árait, úgyhogy egyes modellek beszerzéséért alaposan a pénztárcánkba kellett nyúlnunk. Most azonban úgy tűnik, hogy a tendencia folytatódhat és kiszélesedhet az összes modellre, nem csak a bányászok által kedveltekre. No azért nem kell mindent eldobni, egyelőre nem hatványozódnak az árak, de a kilátások rosszak.

A Digitimes jelentése szerint a videokártyákban használatos modulok ára több, mint 30%-kal emelkedett csak augusztusban, 6 dollár 50 centről 8 dollár 50 centre. Első ránézésre ez ugyan nem tűnik soknak (és másodikra sem) de a jó magyar forgalmi adóval megfejelve, sok kicsi sokra megy alapon pár ezer forintot simán átháríthatnak a vásárolkra a gyártók. Példának okáért A GTX 1050 négy, a GTX 1060 hat, a GTX 1070 nyolc modult használ (512 MB/modul, melyekre darabonként minimum cirka 800 forint drágulással számolhatunk).

A dolog hátterében az áll, hogy a Samsung, az SK Hynix és a Micron a mobileszközök és szerverek kiszolgálására állította be gyártókapacitását. Az elemzések szerint szeptemberben továbbra is hiány várható, ennek következtében további áremelkedésekre számíthatunk.

gtx-1080-pcb.jpg