Tavaly szeptemberben adtuk hírül, hogy a Halo-sorozat vezető írói feladatait ellátó, majd a Destinyn dolgozó Joe Staten elhagyta a Bungie-t. Nos, most végre tudjuk, hová igazolt: visszatért a Microsofthoz, hogy kreratív feladatokat lásson el, és talán a Halo 5 sztoriján is igazítson itt-ott.

A hírt Mike Ybarra Xbox-menedzser (hogy pontosan mit csinál, csak ő tudja) erősítette meg Twitteren, melléfűzve az #XboxOne hashtaget, hogy mindenki megértse: Staten már az új konzolexkluzív címeivel van elfoglalva.

Bár a Halo 5-öt nem emlegették, azért elég egyértelmű következtetés, hogy Staten belefolyik a munkálatokba: a Halo 4-et összehozó 343 nagyon jó forgatókönyvet rakott össze, de a kibomló sztori igazi Halo-szaki utánt kiált (főleg, hogy a befejezés egy, még az alaptrilógiánál is hatalmasabb konkfliktusnak engedett utat).

Ugyanakkor Statennek elsősorban nem írói feladatai lesznek: kreatív igazgatóként egy sor projekt fejlesztési stratégiáját ő szabja majd meg, sőt, az Xbox-franchise-hoz is közvetlen köze lesz valamilyen formában.

Joe Staten