Nemrég derült ki, hogy a nagysikerű Vaják-sorozat második évadja mellett a Neflix egy animációs filmen is dolgozik The Witcher: Nightmare of the Wolf címen, ez azonban Geralt helyett az ifjú Vesemirt állítja majd a figyelem középpontjába, bemutatva, hogy lett a fiatal vajákból az az öreg mentorfigura, akit a könyvekben és a játékokban megismerhettünk.

Ez a nézőpontváltás pedig minket is elgondolkoztatott: elvégre a Vaják háttérvilága igencsak mély, tömve érdekes karakterekkel, izgalmas történetekkel és vérfagyasztó rémségekkel, melyek mind remek alapanyagul szolgálhatnának egy spinoff filmhez. Ezekből a lehetséges spinoffokból szedtünk most össze ötöt, amit gondolkodás nélkül megnéznénk, ha felbukkanna a Netflix kínálatában, akár animációs, akár élőszereplős változatban.

witcher-spinoffok-01.jpg

Falka lázadása

Falka neve ugyan csak érintőlegesen kerül elő a könyvekben, valójában a Vaják háttérvilágának egy igen fontos szereplőjéről beszélhetünk, akinek a nevéhez az Északi Királyságok legnagyobb és legvéresebb parasztfelkelése köthető. Falka a redaniai Vridank király elsőszülött, de kitagadott gyermeke volt, aki parasztokból és más szegény sorból származó emberekből toborzott serege élén próbálta visszaszerezni a trónt, ami szerinte őt illette volna.

Az irányítás azonban hamar kicsúszott a kezéből, és fegyelmezett hadserege villámgyorsan vérszomjas csőcselékké vált, mely gondolkodás nélkül ölt meg bárkit, akinek csak egy kicsit is jobban ment a sora. A lázadás során Falka saját kezével végzett apjával, annak második feleségével és két féltestvérével, míg emberei elevenen nyúzták meg a varázslókat és nemeseket, ha sikerült élve elkapniuk egyet. A másik oldal sem fogta vissza magát, ha kegyetlenkedésről volt szó, így Falka lázadása érzésünk szerint abszolút ideális háttér lenne egy sötétebb, kegyetlenebb hangvételű spinoffhoz.

witcher-spinoffok-02.jpg

Kép forrása: Witcher Fandom

Emhyr var Emreis felemelkedése

Nilfgaard a játékokban, a könyvekben és a sorozatban is egy hatalmas, egységes hódító birodalomként jelenik meg, azonban a felszín alatt ez egyáltalán nincs így, sőt épp ellenkezőleg. A birodalmi nemesség körében mindennapos az egymás elleni áskálódás és intrikázás, ennek pedig az egyik legékesebb példája épp a jelenlegi császás, Emhyr var Emreis trónra kerülése és hatalmának megszilárdítása.

Nem szeretnénk nagyon elspoilerezni a karakter múltját, így maradjunk annyiban, hogy a császár enyhén szólva is rögös úton került Nilfgaard élére, nem csak egyszerűen megörökölte édesapja vagy valamelyik más rokona trónját. Épp ezért ebből a felemelkedésből szintén nagyszerű spinoffot lehetne készíteni, mely egyrészt bemutatná kicsit közelebbről a mindenki által rettegett Nilfgaardi Birodalom belpolitikáját, másrészt pedig teret adna azoknak a finom politikai machinációknak és összeesküvéseknek, melyek Geralt eszköztárából érthető módon hiányoznak.

witcher-spinoffok-03.jpg

Kökörcsin kalandjai Geralt nélkül

Emhyr var Emreis  után pedig ne feledkezzünk meg a könyvek és a játékok egyik másik fontos mellékszereplőjéről sem: Kökörcsin, a nagydumás nőcsábász muzsikus mindig bajba keveri magát, ha Geralt közelében van. Azonban elejtett utalásaiból (és az őt felkoncolni igyekvő férjek számából) kiindulva akkor sincs épp unalmas élete, mikor egymaga utazik, sőt legérdekesebb kalandjaira mindig akkor kerül sor, amikor épp nincs az őt valamennyire csak visszafogó vaják társaságában.

Legyen szó akár az oxenfurti egyetemen lehúzott éveiről, akár azokról az időkről, mikor a Második Nilfgaardi Háború során Toussaint hercegségében vendégeskedett, Kökörcsin kalandjaiból érzésünk szerint már csak a karakter jellege miatt is, pörgős, humoros sorozatot lehetne forgatni, mely remek felüdülést jelentene a Vaják sokszor kegyetlen és véres világában. De itt érdemes megjegyezni, hogy Geralt későbbi útitársai közül szinte mindenkinek van potenciál az előtörténetében, legyen szó akár Regisről, akár Milváról, akár Zoltan Chivay és Yarpen Zigrin törpéiről.

witcher-spinoffok-06.jpg

Lara Dorren és Lodi Cregennan szerelme

Ha pedig nemcsak a közelmúlt eseményei közül válogatunk, hanem kicsit messzebbre tekintünk a Vaják világának történelmében, hiba lenne kihagyni a felsorolásból Lara Dorren és Lodi Cregennan szerelmét, hiszen a könyvek során nem egyszer felmerül ez a téma, egyáltalán nem véletlenül. Igaz, ez a történetszál kicsit kevésbé akciódús, mint a fentebb említett másik három, de cserébe töményen áthatja az a morális szürkeség, ami a Vaják világát jellemzi.

Lara Dorren ugyanis egy tünde varázslónő volt, aki nem sokkal az emberek megjelenése után szerelembe esett egy mágussal, Lodi Cregennannal. A férfi viszonozta az érzéseit, így kettőjük kapcsolata akár az első lépés is lehetett volna az emberek és a tündék közötti tartós barátságig vezető úton, azonban természetesen nem így alakultak az események. Ennek köszönhetően viszont ez a történet remek alapot nyújthatna egy kicsit lassabb, borongósabb hangvételű spinoffhoz, ami némi változatosságot jelentene a folyamatos harcok mellett.

witcher-spinoffok-04.png

A vajákok céhének megalapítása

A könyvekben többször is elhangzik, hogy jelenleg már nincs akkora szükség vajákokra, régebben azonban még nagyon más idők jártak. Alig pár száz évvel a Vaják cselekménye előtt az Északi Királyságok területét valósággal ellepték a különböző szörnyek, akik ráadásul mind emberekre vadásztak, ha megtehették. Sem az erdőben, sem az utakon nem volt tanácsos akkoriban egyedül kóborolni, hiszen bármikor lecsaphatott a vándorra valami nevenincs rémség.

Tekintve, hogy a szörnyvadászat mind a könyvekben, mind a sorozatban háttérbe szorul (leszámítva az első két novellagyűjteményt), szerintünk abszolút érdemes lenne ezt a rémségekkel teli korszakot feldolgozni, hogy kicsit alaposabban is megismerhessük Geralt szakmáját. Meg aztán a különféle ocsmányságok levadászása mindig hálás téma, hát még akkor, ha az ember mellé csapja mondjuk a vajákok mutációinak elkészítését vagy Kaer Morhen és a többi vaják iskola megalapításának történetét.

witcher-spinoffok-05.jpg