Múlt hét csütörtökön mutatkozott be a Valós halál második évada a Netflixen, melyről a részletes kritikánkat itt olvashatjátok. A cyberpunk sorozat folytatása egy új történetet mesélt el egy új bolygón, így természetesen rengeteg új karakterrel is találkozhatunk benne a sok visszatérő arc mellett, és hogy ne legyen annyira egyszerű a dolgunk, néhány szereplő már nem is azt a testet viseli, mint amit az első évadban kapott.

Ebben a kavarodásban próbálunk most némi rendet teremteni jelen cikkünkkel, melyben sorra vesszük és bemutatjuk a második évad összes fontosabb karakterét, legyen szó akár az új, akár a visszatérő arcokról, röviden leírva, mi mindent érdemes róluk tudni. Figyelem, témája miatt az írás erősen spoileres, kérlek, ennek tudatában olvassatok csak tovább!

valos-halal-karakterek-08.jpg

Takeshi Kovacs

Kezdjük a Valós halál főszereplőjével, Takeshi Kovaccsal, aki a második évadban egy új burokban tér vissza, így az őt alakító színészt is lecserélték Joel Kinnamanról Anthony Mackie-re, de a megváltozott testben az első évadban megismert elme lapul. Kovacs az univerzum legveszélyesebb embere, aki először az ismert világokat magába tömörítő Protektorátus gyorsreagálású kommandójában szolgált, majd csatlakozott Quellcrist Falconer felkeléséhez, és egyike lett a különleges mentális kiképzésen átesett Küldötteknek.

Múltjának hála Kovacs egyszerűen megállíthatatlan. Ha új testbe töltik be, pár percen belül már harcra kész, hatalmas akaraterejével pedig akár a VR struktúrákat is fel tudja törni és saját képére tudja formálni. Annak idején, amikor csatlakozott a felkeléshez, menthetetlenül beleszeretett Quellbe, így a második évadban a nő felkutatása és megmentése a legfőbb célja. Érdekesség, hogy Kovacs ebben a szezonban kétszer is szerepel, ugyanis a Protektorátus eltárolta a tudatát, és azt le is töltik egy testbe, hogy a fiatal, hozzájuk hű Kovaccsal állíttassák meg az idősebbet.

valos-halal-karakterek-05.jpg

Quellcrist Falconer

Quellcrist Falconer Harlan világának retteget terroristája, egy évszázadokig húzódó felkelés kirobbantója és a lakott világokat uraló, lehetetlenül sokáig élő matuzsálemek ősi ellensége. A helyzet iróniája, hogy a halál legyőzését lehetővé tevő tudattokokat épp ő fedezte fel annak idején, amikor még Nadia Makita néven tanulmányozta a Harlan világán található ősi technológiákat a Protektorátus megbízásából.

Quell papíron meghalt, mikor a Protektorátus leverte a felkelést és végzett Kovacs kivételével az összes Küldöttel, azonban az első évad végén kiderült, hogy nagyon is él, Kovacs húgának hála. A felkelés hívei végül rá is találnak a klónjára, azonban amikor kiszabadítják, tudtukon kívül felébresztik a Harlan világát benépesítő idegenek utolsó élő példányát is, aki megszállja Quell tudattokját, kitörölve minden emlékét. A nő ezért az egész évad során arra próbál választ találni, hogy ki ő, közben pedig az idegen bosszújának eszközeként sorra öli a Harlan világát felfedező matuzsálemeket.

valos-halal-karakterek-02.jpg

Reileen Kawahara

Reileen Kawahara vagy röviden csak Rei Kovacs húga, egyben pedig az első évad főgonosza. Noha Kovacs hivatalosan végzett vele, hiszen szétlőtte a tudattokját, az elméjéről készült biztonsági mentéseket pedig víruscsapással tette tönkre, a nő így is felbukkan a folytatásban. Elsősorban néhány visszaemlékezésben láthatjuk őt, illetve egyszer Kovacsot az ő arcát viselő szintetikus testtel próbálják kivégezni.

Mégis, kevés felbukkanása ellenére Rei szerepe a második évad cselekményében elég jelentős, hiszen ő volt az, aki annak idején elárulta a Küldötteket, aztán pedig véletlenül megmentette Quell életét. Mint kiderül, a lázadás vezérének klónját ezután évszázadokig tartotta hibernálásban, elrejtve a Küldöttek egykori főhadiszállása alatt. Rei tervei szerint Quellnek hibernálásban kellett volna feküdnie az idők végezetéig, ezt az elképzelést azonban keresztülhúzták a lázadás emberei, mikor rátaláltak a klónra és kiszabadították azt.

valos-halal-karakterek-03.jpg

Trepp

A második évadban bemutatkozó karakterek közül alighanem Trepp a legfontosabb. A balhés családból származó, szabadúszó fejvadász elsősorban Harlan világán tevékenykedik, azonban ha megfizetik, elutazik bárhová a Protektorátuson belül, így az évad elején ő az, aki felkutatja Kovacsot és átadja neki Horace Axley állásajánlatát. A nőnek később is komoly szerep jut, az évad során többször is segíti Kovacs munkáját, az agyába ültetett implantok segítségével pedig a Harlan világa körül keringő idegen fegyverplatformokkal is kapcsolatba tud lépni rövid ideig.

Apró érdekesség Trepp kapcsán, hogy ő eredetileg az első évad alapjául szolgáló, Valós halál című regényben szerepelt annak idején. Először egy félreértésnek hála megkínozta Kovacsot a virtuális valóságban, később pedig Reileen Kawahara elsőszámú embereként segítette a Küldött munkáját, ő volt például, aki kiszabadította a férfit Carnage arénájából.

valos-halal-karakterek-04.jpg

Danica Harlan

Danica Harlan a Harlan világát felfedező Konrad Harlan lánya. Mivel apja rejtélyes körülmények között eltűnt, a második évad cselekménye során Danicát már a bolygó kormányzójaként ismerjük meg, aki egyszerre próbálja visszaszorítani Quell felkelőit és a Protektorátus embereit. Mindez azonban csak látszat: az évad végére kiderül, hogy Danica megölte az apját, hogy átvehesse a helyét, és a lázadók vezetője is az ő embere, akit csak azért fizet, hogy a szabotázsakcióira hivatkozva kevesebbet kelljen adóznia a Protektorátusnak.

Mint ahogy a fentiekből is érezhető, Danica egy végtelenül ambiciózus és irgalmat nem ismerő politikus, aki kérdés nélkül gázol át mindenen és mindenkin a hatalom érdekében. Legfőbb vágya függetlenedni a Protektorátustól, és hogy ezt elérje, nem riad vissza semmitől. Legyen szó a saját emberei megkínzásáról vagy az ősi technológiák felhasználásáról, Danica nem ismer kegyelmet, és mint ilyen, a második évad egyik legfőbb antagonistája lesz.

valos-halal-karakterek-06.jpg

Ivan Carrera ezredes / Jaeger

Ivan Carrera ezredes a Protektorátus gyorsreagálású erőinek magas rangú tisztje, egyben pedig a Harlan világán állomásozó protektorátusi csapatok vezetője. Első körben ő is a második évadban felbukkanó egyik új arcnak tűnik, azonban hamar kiderül, hogy az igazság ennél összetettebb. Carrera ugyanis nem más, mint a Kovacsot is besorozó veterán kommandós, Jaeger, akit Quell felkelésének leverése után új névvel és új testtel láttak el, nehogy túlságosan nagy hős lehessen belőle.

Carrera avagy Jaeger azért állomásozik Harlan világán, hogy a megmaradt lázadókat is levadássza csapatával, azonban hamar gyanítani kezdi, hogy Danica Harlan minimum kettős játékot játszik, és innentől kezdve már a kormányzó mesterkedéseinek leleplezését tartja legfőbb feladatának. Tudattokját végül megszállja a Quell testéből kiszedett ősi lény, így Kovacsnak nincs más választása, szét kell lőnie azt, jó eséllyel valós halálra ítélve ezzel a férfit.

valos-halal-karakterek-07.jpg

Poe

Végezetül pedig hiba lenne megfeledkezni Kovacs állandó segítőjéről, Poe-ról, a mesterséges intelligenciáról. Poe eredetileg egy hotel volt az első évadban, ahol Kovacs is megszállt, most azonban korábbi helyét hátrahagyva a Küldött oldalán járja az ismert világokat, és segít neki, ahol csak tud. Ebben azonban kicsit hátráltatja, hogy az előző évad végén Reileen Kawahara egyik embere vírustámadást intézett ellene, megrongálva a struktúráját, ami a második évadban emlékezetkiesések és másodpercnyi lefagyások képében jelentkezik.

Érdekesség, hogy a karakter a könyvekben nem is Poe, hanem Hendrix néven futott, és a szerepe sem volt olyan jelentős, mint a sorozatban. Igazából a regény eleje felé lelőtte a Kovacsra támadó bérgyilkosokat, illetve később segített néhány rendszer feltörésében, de így is kapott akkora figyelmet, mint a sorozat készítőitől.

valos-halal-karakterek-01.jpg