A videojáték egy kifejezetten komplex termék, melynek az elkészítése sokszor több tucat (vagy épp több száz) különböző végzettségű ember összedolgozását igényli. Meg kell tervezni a pályákat, a karaktereket, meg kell írni a forgatókönyvet vagy épp a zenét, fel kell venni az egyes párbeszédeket, és nem utolsó sorban le is kell az egészet programozni. Komoly feladat ez, így nem csoda, hogy ha megnézzük a nagyobb lélegzetvételű AAA kategóriás játékokat, azok mögött sokszor nem is egy, hanem több nagy stúdió áll.

Az elmúlt időben azonban több olyan projekt is feltűnt, mely látványosan szembement ezekkel a trendekkel. Az AQP the White City például egy nyílt világú TPS, benne sivataggal, erdőkkel, egy hatalmas és részletesen kidolgozott várossal, járművekkel, fegyverekkel egyszóval mindennel, amit egy ilyen játéktól elvárna az ember. Első ránézésre talán nem is tűnik olyan izgalmasnak az egész, azonban van egy aspektusa, ami kiemeli a többi hasonló program közül: mindössze egyetlen ember készíti.

És ez messze nem az egyetlen példa. Ha csak az elmúlt pár év termését nézzük, olyan játékokat köszönhetünk egyetlen embernek, mint az Axiom Verge, a Retro City Rampage, a Volume, a Stardew Valley vagy a Lone Survivor, és ott van még a Bright Memory is, mely látványban szintén az AAA kategóriás címeket idézi. De azért csak felmerül a kérdés: vajon egyetlen fejlesztő képes lenne elvégezni egy több száz fős stúdió munkáját?

aqp-city-01.jpg

Az indie GTA

A múlt héten felkerült a Youtube-ra az AQP the White City trailere, mely kifejezetten nagy port kavart, köszönhetően elsősorban annak, hogy a játékot egyetlen ember, név szerint Jhosep Chevarria Capacoila, fejleszti. Maga a program a perui Arequipa virtuális modelljéből nőtte ki magát, melyet Capacoila még a diplomamunkájaként készített 2012-ben. A város akkor még körülbelül akkora lehetett, mint San Andreas a GTA San Andreasban, mostanra azonban már kiegészült erdőkkel, sivataggal, és a fejlesztője szerint maga AQP City is jóval részletesebb lett.

Bár a projekt még messze áll attól, hogy kész legyen, annyit már így is lehet tudni róla, hogy egy nyílt világú akciójátékról beszélhetünk, melyben egy Steve nevű detektívet alakítunk majd. Capacoila annyit még elárult, hogy a történet merít a Face/Off, a The Punisher és a The Equalizer című filmekből, míg a játékmenet maga egy parkour elemekkel dúsított lövöldét ígér. 

aqp-city-02.jpg

Akció kínai módra

Egy másik igencsak figyelemre méltó projektről pár hónapja számoltunk be. A Bright Memory az AQP Cityhez hasonlóan szintén az Unreal Engine 4 segítségével készül, azonban azzal ellentétben egy lineáris FPS, mely elsősorban kombókra épülő harcrendszerével és igencsak pofás látványával nyűgözött le mindenkit. A közzétett videók alapján nehéz elhinni, de e mögött a projekt mögött is egyetlen ember áll.

A kínai Zeng Xiancheng elmondása szerint munka után, szabadidejében foglalkozik a Bright Memory fejlesztésével, naponta átlag 5-6 órát, hétvégén pedig néha 10 órát is. Bár befejezni még nem tudta a játékot, az Epic figyelmét már így is felkeltette, akik úgy döntöttek, támogatni fogják a projektet.

bright-memory-01.jpg

De mégis hogyan?

Elnézve a fenti két játékot, a trailerek magukért beszélnek. Adott két tehetséges fejlesztő, akik időt és energiát nem spórolva olyan programokat hoztak össze, melyek látványra felveszik a versenyt az AAA kategóriás darabokkal is. De vajon hogyan tudták ezt elérni? Hiszen egy videojáték összehozása kifejezetten komplex feladat, és első ránézésre úgy tűnhet, gyakorlatilag polihisztornak kéne lennie annak, aki egymaga akar tető alá hozni egy ilyen programot.

Szerencsére azonban a legtöbb népszerű motorhoz (Unreal Engine, Cryengine, Unity) tartozik egy bolt is, ahol különféle előre elkészített kellékeket vásárolhat bárki. Ezek az elemek viszonylag széles skálán mozognak: megtalálható köztük az egyszerű tereptárgyaktól kezdve az animációkon, karaktermodelleken és fegyvereken át a már önmagukban is játszható játékvázakig gyakorlatilag minden. Ennek megfelelően az áraik is igen széles skálán mozognak: van olyan csomag, ami már ingyen a miénk lehet, de a legtöbbért azért fizetni kell, néha nem is keveset.

Sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, mondván, ha valaki ilyen előre gyártott elemeket használ, akkor a végeredmény már nem a saját munkája lesz, de azért fontos észben tartani, hogy ezek a csomagok csak az alapokat adják. Azokat még integrálni is kell a játékba, összehangolni a többi elemmel stb. Más szóval, ha az ember csak megveszi és igénytelenül egymásra hajigálja őket, akkor a végeredmény is olyan lesz.

Összességében ezek az előre gyártott elemek nagy segítséget nyújtanak a kicsi (talán épp csak egy főt számláló) stúdióknak azzal, hogy pénzt és időt takaríthatnak meg a segítségükkel, ráadásul a játékuk olyan részleteit is elkészíthetik, melyekhez esetleg ők maguk nem értenek annyira. A fent említett két program készítői is erősen támaszkodnak erre a lehetőségre a saját bevallásuk szerint, de a munkájuk még így is egyedinek hat, hiszen bele tudták vinni a saját csavarjukat a készen vett elemekbe.

aqp-city-03.jpg

Akkor lehetséges vagy sem?

Arra a kérdésre, hogy egyetlen ember tud-e jó és élvezetes játékot készíteni, szerintem gondolkodás nélkül rá lehet vágni, hogy persze. Elvégre ha megnézzük a bevezetőben is felsorolt címeket, ezek mind jópofa, ötletes és nem ritkán kifejezetten sikeres (a Stardew Valley például 3,5 millió példányban kelt el a steamspy adatai szerint) alkotások, melyek mind egy ember munkáját dícsérik. Innen is látszik, hogy ha valaki egymaga vág bele ebbe a szakmába, akkor sincs alapból bukásra ítélve, sőt, a közösségi finanszírozás előretörésével talán jobb esélyei vannak, mint eddig bármikor.

Az viszont, hogy egyetlen ember képes-e olyan játékot fejleszteni, ami felveszi a versenyt az ipar nagyágyúival, például a GTA-val, már egy jóval fogósabb kérdés. Én a magam részéről még ezt is el tudom képzelni, azonban ehhez alighanem egy kiemelkedően tehetséges fejlesztő és jó pár év lenne szükséges.

Hiszen ezekben a nagyköltségvetésű és nagy stúdiók által gyártott címekben sokszor rengeteg tartalom van, melyet egyetlen embernek előállítani hatalmas, már-már lehetetlen feladatnak tűnik. Persze azt el tudom képzelni, hogy ha valakiben megvan a kellő akarat és kitartás, akkor akár még egy Witcher 3 szintű játékot is össze tud hozni egymaga, ahol tényleg a legutolsó mellékküldetés is részletesen kidolgozott és izgalmas, de ehhez szerintem minimum évtizedek munkájára lenne szükség.  Épp ezért ezek a nagy lélegzetvételű, egy ember által vitt projektek szerintem inkább arra jók, hogy felhívják a nagyobb stúdiók figyelmét egy-egy tehetségre, akiket érdemes felkarolni, hogy egy profi csapattal a hátuk mögött kiteljesedhessenek.

aqp-city-04.jpg