Egy nagyon érdekes témát találtam ki a mai napra, ami a különféle csili-vili skinek és fizetős extra tartalmak világába visz. A minap pörgettem a PlayStation Store-t és már külön kategória van arra, hogy bővítsd a játékaidat (Expand Your Games, ha jól rémlik), ahol különféle DLC-ket és egyéb bunle-öket vehetsz meg a korábban már megvásárolt játékaidhoz. A Battle Pass rendszernél nem tértem ki ezekre bővebben, pedig felettébb izgalmas téma. Alapvetően én úgy vagyok, hogy ha nagyon tetszik egy játék, akkor 100%, hogy megveszem a hozzá tartozó kiegészítőt is – és itt most kizárólag a DLC-tartalmakra gondolok. Ezek többsége viszi tovább a sztorit (mint például legutóbb a The Callisto Protocol-nál), vagy bedob valami spinoff-történetszálat. Akadnak Season Pass-ok, Year 1 (meg 2, 3, satöbbi) Pass-ok és így tovább. Ezek mind-mind arra szolgálnak, hogy az alapélményt kibővítsék, extra tartalmakat adjanak hozzá és még tovább benntartsák a játékost. De hol húzódik a határ? Mi az, ami még megéri és mi a pofátlan lehúzás?

A Counter-Strike: Global Offensive-ben (azaz a CS:GO-ban) nem ritka, hogy egy fegyver skinért óriási összeget kérnek el a tulajdonosok, de tavaly novemberben egy eset még így is kitűnt az átlagból. A dán gyűjtő, bizonyos Luksusbums ugyanis el kívánta adni "661 ST MW 4xTT holo" nevű AK-47-es fegyver skinjét, azt ugyanis lecserélte a Wild Lotus-ra, és szerette volna, ha új otthonra lelne a régi kinézet. A skin nyitóára 385 000 euró, tehát körülbelül (jelenlegi árfolyamon) 147 millió forint volt. Ez azért elég meredek, bár a CS:GO-ban tényleg nem ritka, hogy csillagászati összegeket kérnek egy-egy nagyon ritka skinért. Ez persze nagyon szélsőséges példa, de ugyanakkor érdemes azt is hozzátenni, hogy sok játék (főleg az indie-piacról) ingyenes frissítésekkel hoz el látványos új kinézeteket, történetszálakat és egyéb finomságokat. A Cult of the Lamb például nemrég Don’t Starve crossoverrel bővült és ezt is ingyen lehet feloldani a játékban (ITT részletezem, hogy miként). Én az utóbbi időben eléggé rákaptam a The Texas Chain Saw Massacre online horrorjátékra, aminél széles mosollyal az arcomon konstatáltam, hogy ingyenes skin-packot lehet behúzni a láncfűrészhez. Emellett viszont kapható egy Slaughter Family Execution Pack 1 bundle is, ami új kivégzéseket tartogat 2500 forintért. Mindössze pár animációról van szó, és a Pack 1 kifejezésből ítélve lesz még néhány hasonló.

texaskep.jpg

Körbenéztem egy kicsit a Call of Duty háza táján (ismét) és a Vanguard-hoz 21 000 Vanguard-pont jelenleg 52 200 forintba kerül a Store-on. Ez konkrétan drágább, mint a közelgő Modern Warfare 3 Vault Edition kiadása. A mikrotranzakciók és a loot-box-ok témaköre mindig is sok vitát váltott ki, pláne mivel az in-game boltokban való vásárlás sokszor sokkal nagyobb lehúzás, mintha mondjuk egy digitális boltban (Steam, Store, satöbbi) vennénk meg egy bundle-t. Ráadásul a játékban in-game valutával kell fizetni, amit meg vagy összefarmolsz vagy kinyitod érte a pénztárcád. Ezek viszont direkt úgy érhetőek el, hogy az alap csomaggal (mondjuk a COD-ban 1100 CP-ért) még nem tudsz venni semmi érdemlegeset, mondjuk egy vadonatúj operator-bundle-t, hiszen ezek többnyire 1800 CP-nél, de inkább 2400-nál kezdődnek. "Csak akkor költök ilyesmire, ha úgy állok anyagilag!" – mondhatná az egyszeri játékos. Csakhogy a szerencsejáték pontosan ugyanilyen és az is erre épül. Felteszel kis összegeket, majd a tét emelkedik és egyre gyakrabban ülsz le slotozni. A végén meg ott vagy, hogy a fél fizetésed elment online kaszinókban. Most azt inkább nem hoznám elő, hogy mennyire gáz, hogy ismert videósok szerencsejátékot promotálnak kisgyerekeknek. A loot-box-ok, a mikrotranzakciós rendszerek és a valódi pénzért kioldható extra tartalmak is erősen építenek erre a függőségre, de mi értelme van mondjuk egy vagány The Boys-skinnek, ha egyébként is belső nézetből játszol a Warzone-ban és nem is látod a karaktered? Lehet vele menőzni. Persze, de talán elgondolkodik rajta az ember, hogy megérte-e, amikor a 150 másik játékosból 50 ugyanolyan kinézettél szaladgál Al Mazrah vidékein.

Te szoktál venni skineket és egyéb kozmetikai cuccokat valódi pénzért?