Tegyük fel, hogy nagyon rákattansz egy online játékra. Tolod, amikor csak időd jut rá, és már úgy érzed, hogy mindent láttál benne, mindent kimaxoltál. És akkor a kiadó elhúzza előtted a mézesmadzagot, azaz bedobál olyan kozmetikai elemeket és mikrotranzakciós rendszerben pöffeszkedő extrákat, amiket valódi pénzért vehetsz meg. Elég jól néz ki az az új skin, nem? Vagy az a spéci fegyver amott? Csak megér 3000 forintot! A különféle kozmetikai extrákkal, skinekkel, bundle-ökkel és egyebekkel majd egy külön cikkben kívánok foglalkozni, de most nézzünk meg magát a Battle Pass rendszert. Ez minden esetben opcionális. Ott van előtted, de nem kötelező megvenned. Az egyik legnépszerűbb online lövöldét hoznám példaként, ami nem más, mint a Call of Duty. Mielőtt megkapnám, hogy boomerkedem, elárulom, hogy én magam is játszom a Call of Duty-t. Az életben nem mennék rá a közel 40 000 forintos (!) Vault Edition kiadásra, de mindig érdeklődve várom az aktuális részt, főképp a kampány miatt. Játékújságíróként persze könnyű, hiszen az ember ingyen juthat hozzá AAA-kategóriás játékokhoz, de a Call of Duty esetében úgy vagyok az egésszel, hogy nyomott áron a Modern Warfare szériát egyébként is megvásárolnám – de csak ezt. Nagyon örültem neki, hogy 2019-ben a széria elkezdett komolyabb hangvételt megütni azok után, hogy már az űrben lövöldöztünk.

A Warzone-t elég sokat játszottuk haverokkal, viszont számomra ez az egész battle-royale tematika elkezdett kifulladni (talán mert párhuzamosan toltam a PUBG-t és a Vigor-t is). A teszt miatt függtem rá a Modern Warfare 2 multijára és eléggé berántott. A Call of Duty széria mindig is erős volt a multiplayert tekintve és az évek alatt csak tovább csiszolták, fejlesztgették, lényegében mértani pontossággal kutyulták össze a vegyületeket, majd öntötték a játékosok elé. És persze embere válogatja, de nálam betalált a multi. Vissza-visszahúzott maga elé és már rengeteg órát beleraktam. Természetesen ebből egyenesen következett, hogy szembetaláltam magam a Battle Pass-szal. A COD esetében kétféle Battle Pass-ról beszélhetünk. Van az alap, ami 1100 COD-pontért / 3500 forintért vásárolható meg és van a BlackCell, ami 10 500 forintba kerül. Az Activision a Modern Warfare 3 leleplezésének közeledtével nyilvánosságra hozta a Modern Warfare 2 és a Warzone ötödik szezonjának kínálatát: ez új módokat, eseményeket, fegyvereket és pályákat tartalmaz. Az új BlackCell Battle Pass frissítés öt új operátort vezet be, köztük Arthurt (valamint kutyáját, Merlint), és egyedi jutalmakat, fegyver tervrajzokat és megvásárolható Tracer Packokat kínál. De megéri mindez?

Nem igazán. A BlackCell Battle Pass frissítés változatlanul 29,99 dollár maradt, azaz átszámítva 10 500 forint. A 20 Battle Token Tier Skip miatt talán megfontolandó, hiszen ezzel automatikusan +20 szintet ugrunk előre, de ha engem kérdeztek, ez az ár még mindig egy kissé borsos egy ilyen ultimate Battle Pass-rendszerhez. Én továbbra is maradok az alap, Battle Pass-nál, amiben szintén lehet nagyon klassz cuccokat kioldani, csak játszani kell valamelyik játékkal. És ez a lényeg: játszani kell. Mert ha a végéhez közeledik az aktuális szezon, még nagyobb lesz a kényszer arra, hogy valódi pénzért oldjuk fel azokat a cuccokat, amiket még nem szereztünk meg, de ezzel szépen belesétálunk a csapdába. Hiába tolják az ember képébe a BlackCell-t, tudni kell nem-et mondani, pláne olyan áron, amiből három új indie-gyöngyszem is kijönne. Ha tetszik az adott játék, szeretsz vele játszani, akkor lényegtelen, hogy milyen csili-vili skinnel nyomulsz, vagy mennyire csillog a fegyvered, esetleg a páncél a karaktereden. Ettől senki nem lesz jobb a pályán, vagy profibb mondjuk a célzásban. És ezzel nem azt mondom, hogy a Battle Pass rendszer ördögtől való. A Call of Duty egyébként is adogatja szépen a COD-pontokat (CP) a válogatott szektorokban, így 1100 CP már azzal is összejöhet, ha csak hetente pár alkalommal játszol. Ebből pedig már kijön az alap Battle Pass.

Ti mit gondoltok? Fizetnétek több mint 10 ezer forintot egy Battle Pass-ért?