Lassan elérkezünk az évnek abba a szakába, amikor az Activision leleplezi az épp aktuális Call of Duty-epizódot. Igaz, idén már két CoD-ot is kaptunk a hatalmas sikernek örvendő Warzone és a multi nélkül érkező Modern Warfare 2 Campaign Remastered képében, azonban ez nem jelenti azt, hogy a kiadóóriás lemondana az évenkénti megjelenésről, és az elmúlt évek időpontjaiból kiindulva a 2020-as epizód leleplezése sem lehet már olyan messze.

Ennek örömére pedig most összegyűjtöttük a projektről kiszivárgott összes információt és pletykát, hogy lássuk, nagyjából mire érdemes számítanunk az idei CoD kapcsán. Persze fontos leszögezni, hogy mindez nem hivatalos információ, így érdemes fenntartásokkal kezelni a cikkben leírtakat, ugyanakkor a legtöbb állítás megbízható szivárogtatóktól származik, akik többször is fején találták már a szöget, legutóbb épp a Warzone és a Modern Warfare 2 felújítása kapcsán. Lássuk hát, mi minden derült ki előzetesen a Call of Duty-sorozat legújabb tagjáról!

cod-vietnam-02.jpg

Miről fog szólni a 2020-as Call of Duty kampánya?

Az idei CoD-epizódról az elmúlt hónapokban rengeteg pletyka és információ kiszivárgott már, a legtöbb pedig egyetért abban, hogy ez a felvonás a hidegháború korába kalauzol majd el minket, különös figyelmet fordítva a korszak legmeghatározóbb konfliktusára, a vietnámi háborúra. Ráadásul ezúttal nemcsak az egyik fél szemszögéből láthatjuk az összecsapást: a szivárgások alapján a kampány a háború minden oldalát igyekszik bemutatni, így az amerikaiak mellett a Vietnámi Köztársaság katonáival, sőt még a vietkongokkal is lehetünk majd.

Ami a kampány hangulatát illeti, az eddigi szivárgások alapján ez még véresebb és kegyetlenebb lesz, mint a tavalyi Modern Warfare egyjátékos része. A történetben például állítólag fontos szerephez jut egy igencsak brutális vallatási jelenet, de belátható, hogy a vietnámi háború sajnos ezen túl is igen termékeny táptalajt jelenthet egy sötétebb hangvételű sztorihoz, gondoljunk csak a My Lai-i mészárlásra vagy épp arra, ahogy a vietkongok feldúlták Hue városát.

cod-vietnam-05.jpg

Multi és battle royale

A 2020-as CoD-kampány tehát jó eséllyel a vietnámi háborúba fog elkalauzolni minket, és borúsabb lesz, mint eddig valaha, a multi pedig a tavalyi Modern Warfare-re hajaz majd. Természetesen az idei felvonás is megkapja a sorozat új motorját, ami tavaly debütált a Modern Warfare rebootban, ennek megfelelően pedig ugyanolyan nagyszabású multi várható, mint a tavalyi részben. Visszatérnek a hatalmas pályák, a járművek, a Ground War játékmód, de természetesen azért marad még hely mellettük a kisebb, 6v6-os térképeknek is.

A battle royale mód viszont a jelek szerint ki fog maradni az idei CoD-ból. Annak idején állítólag készült hozzá egy ilyen játékmód Blackout 2.0 fedőnéven, erről azonban az elmúlt pár hónapban már egyetlen megbízhatónak tartott forrástól sem lehetett hallani. Tekintve, hogy azóta megjelent az önálló Warzone, amivel az Activision a legújabb nyilatkozatai alapján még évekig tervez, a leghihetőbb teóriának ezen a téren az hangzik, hogy a 2020-as Call of Duty battle royale módja egy új, hidegháborús térképként fog felbukkanni a Warzone-ban.

cod-vietnam-04.jpg

Kik készítik az idei Call of Dutyt?

A Call of Duty-játékokat hagyományosan három csapat készíti vetésforgóban: az Infinity Ward, a Treyarch és a Sledgehammer Games, rajtuk kívül pedig érdemes még megemlíteni a Raven Software-t, mely általában segédstúdióként van jelen a legtöbb CoD fejlesztése során. Az évek során kialakult sormintát követve a 2020-as Call of Dutyt a Sledgehammer csapatának kellett volna készítenie, kiegészülve a Raven Software embereivel, azonban a hírek szerint a két stúdió kreatív kérdésekben összekülönbözött egymással, így az Activision végül elvette tőlük a játékot.

A 2020-as Call of Duty mögött álló „fő” stúdió ezért végül a Treyarch lett, fejlesztői azonban nem egyedül viszik a projektet, hiszen mind a Sledgehammer Games, mind a Raven Software besegít nekik a fejlesztésben. Így az idei CoD-epizód az átlagos három évnél kevesebb idő alatt fog elkészülni, azonban az Activision legutóbbi nyilatkozata szerint sem a fejlesztés során fellépő nehézségek, sem a koronavírus jelentette logisztikai kihívások miatt nem kellett eltolni a játék megjelenési dátumát, a debütálás továbbra is idén ősszel várható.

cod-vietnam-01.jpg

Black Ops lesz-e az idei Call of Duty?

Tekintve, hogy a 2020-as Call of Duty egy, a hidegháborús időszakot feldolgozó alkotás lesz, amit főként a Treyarch fejleszt, sokan természetesnek vették, hogy egy újabb Black Ops-felvonást kapunk. A kezdeti szivárgások is erről szóltak: márciusában a legtöbb forrás még azt állította, hogy az idei CoD egy Black Ops-reboot lesz, ami nagyjából úgy viszonyul majd az eredeti négy BO-játékhoz, mint a tavalyi Modern Warfare a Modern Warfare-trilógiához, a legvalószínűbb címnek pedig a Black Ops és a Black Ops 5 tűnt.

Áprilisban viszont ezeknek a pletykáknak pont az ellenkezője is felmerült, méghozzá az általában igen pontos információkkal rendelkező Jason Schreiernek hála. Schreier szerint bár az új CoD valóban a hidegháború alatt fog játszódni, és a Black Ops-alsorozathoz is köze lesz, mégsem kapta meg a fejlesztőktől a Black Ops alcímet, helyette egyszerűen csak Call of Duty: Vietnam néven fut, bár érdemes megjegyezni, hogy ez is csak egy belsős munkacím.

cod-vietnam-06.jpg

Hogy az új CoD így hogyan fog kötődni a Treyarch régebbi munkáihoz, az egyelőre nem tisztázott, de a legvadabbul hangzó szivárgások szerint azt sem lehet kizárni, hogy egy amolyan alternatív univerzumot kapunk, ismerős karakterekkel, de megváltoztatott történettel. Az ezzel az információval előálló forrás szerint az idei Call of Duty első küldetése ugyanaz lesz, mint anno a Black Ops első küldetése volt, azonban a készítők valamit drasztikusan megváltoztatnak majd a misszió kimenetében, így terelve teljesen új irányba az egész kampányt.

cod-vietnam-07.jpg

Mikor jelentik be az idei Call of Dutyt?

Végezetül pedig lássuk a legizgalmasabb kérdést, avagy azt, hogy mikor várható az idei epizód leleplezése? Mint a bevezetőben is írtuk, az Activision jellemzően ilyentájt szokta kiadni az első trailereket az épp aktuális CoD-hoz, így nem lennénk meglepve, ha hamarosan a 2020-as epizódot is lelepleznék, akár még ezen a héten. A legtöbbet eddig ilyen szempontból a tavalyi Modern Warfare-re kellett várni, ami május 30-án mutatkozott be a nagyérdeműnek, reméljük, idén ennél hamarabb is fény derülhet arra, mennyi igazság lapul a fent összegyűjtött szivárogtatásokban.