Ha egyszer lenne lehetőségem találkozni Andrzej Sapkowskival, megkérdezném tőle, számított-e valaha is arra, hogy a hazánkban Vaják címen kiadott könyvek világa ilyen népszerű lesz, mi több, komplett franchise-zá növi ki magát. Lengyelországban persze mindig is népszerű volt. Már 1993 és 1995 között elkészültek a könyvek képregény-adaptációi, 2001-ben pedig film született belőle Wiedźmin címen (angolul korábban Hexer, a játékok óta Witcher a címe), ami voltaképpen a 2002-ben bemutatott, azonos nevű sorozat kétórássá vágott változata volt. Eme „mesterművek” persze annak rendje és módja szerint nem lettek éppen sikeresek (a sorozat konkrétan iszonyú, tapasztalatból írom).

A világ 2007-ben talált rá Sapkowski műveire, amikor megjelent a CD Projekt RED gondozásában a kiváló The Witcher. A szekér megindult. Jött a második rész, idén érkezik az adatlapon is szereplő The Witcher 3: Wild Hunt, készültek akciófigurák, a Dark Horse is bezsebelte a jogokat, ezzel elindíthatja önálló képregény-sorozatát. Mindezek tetejében pedig a Fantasy Flight Games elkészít egy társasjátékot a Witcherre alapozva -- bár nem ez az első, 2001-ben szintén a lengyeleknél már készült egy Wiedźmin: Gra Wyobraźni című táblás szerepjáték.

A Fantasy Flight Games nem kezdő a videojátékokon alapuló társasjátékok elkészítésében, korábban ők hozták össze a Gears of War és a Civilization asztali változatát. A The Witcher Adventure Game kalandjáték jellegű lesz, azonban a pontos játékmenet még nem ismert. Az viszont már biztos, hogy Riviai Geralt mellett szerepet kap a bárd Dandelion (Kökörcsin), Triss Merigold varázslónő és egy törp harcos, Yarpen Zigrin, akivel a The Witcher 2: Assassins of Kingsben találkozhattunk még Vergenben. A társasjátékban missziókra mehetünk, vadászhatunk szörnyekre, kereshetünk aranyat és belegabajodhatunk a szövetségek és ellenségek bonyolult hálójába.