Az Xbox One keddi bemutatkozása nem igazán jelentett sok jót az európai játékosok számára, hisz a Microsoft egy sor olyan funkcióval szerette volna elkápráztatni a közönséget, amik nálunk valószínűleg soha, nyugatabbra pedig csak késve, foghíjas formában lesznek elérhetők. Sokan becsapva érezték magukat, többek között mi is, ám a Microsoft szerint kár siránkozni, mert az öreg kontinens "kritikus fontossággal" bír.

Phil Spencer, a Microsoft Games Studios alelnöke az OXM-nek adott interjújában beszélt a Microsoft Xbox One-t érintő európai üzletpolitikájáról. Előhozakodott a németországi Crytekkel, mondván, hogy a Crysis 3-at is elkészítő cég (melynek feje, Cevat Yerli szerint a grafikánál semmi sem fontosabb egy játékban) most egy Xbox One exkluzív, Ryse című programon ügyködik. Majd elmondta, hogy bár nincs nála térkép, hogy megmutassa, hol áll jól az Xbox és hol nem, de az Egyesült Királyságban, Kanadában és az USA-ban a Microsoft konzolja remekül szerepel, és ezt a pozitív felállást más régiókra is szeretné kiterjeszteni a cég.

"Vannak piacok Európában, ahol jobban kéne teljesítenünk, ez pedig az ottani vezér, Phil Harrison biztosította háttéren múlik, hisz át kell látnia az üzlet minden ágazatát. Megadjuk majd neki a kellő anyagi támogatást, a kellő kapcsolati tőkét, a szükséges marketinges csapatot, hogy jól fenékbe tudjon billenteni bennünket itt Redmondban, ha túlságosan Észak-Amerikára koncentrálnánk. Phil magasabb mint én, a fejem is le tudná rúgni." -- vicceskedett Spencer.

Jó kérdés persze, hogy Spencerék mit gondolnak az eddigi európai fővezér, Chris Lewis munkájáról. Nos, Phil szerint "nagyszerű munkát végzett", de Harrisonnak tágabb látökört biztosítanak, akármit is jelentsen ez. Végül Spencer azzal zárta a beszélgetést, hogy bár még mindig az Egyesült Államok a legfontosabb piac az Xbox One számára, Európa is kritikus fontossággal bír, és remek katalizátor lehet beőle, ha odafigyelnek rá.

Xbox One

Az Xbox One megjelenése 2013 vége felé várható. A legfrissebb információk szerint a gép nagyon sok pénzért ugyan, de lejátssza a használt játékokat, és 24 óránként egyszer legalább aktív internetkapcsolatra van szüksége az üzemeltetéshez.