2022-ben ünnepelte kerek 30. évfordulóját a cuki külseje ellenére rémisztően feneketlen bendőjű csöppség, avagy Kirby, akit a HAL Laboratory műhelyében kotyvasztottak össze. A jeles alkalomból tavaly meg is kapta első, teljesen 3D-s kalandját, Kirby and the Forgotten Land címen, melyben az apróság bebizonyította, hogy kocsikat, üdítős automatákat és hatalmas lépcsősorokat is könnyedén bekebelez, egy barátokkal habzsolós kitérőt követően pedig már itt is van következő kalandja, ami azonban csak részben hat az újdonság erejével.

A Nintendo ugyanis közel sem egy vadonatúj felvonást hozott nekünk, hanem leporolta a Nintendo Wii kínálatából a 2011-es Kirby's Return to the Dream Landet, amit aztán a csinosítgatás mellett pár szórakoztató újdonságban átsütve tálalta újra, ezúttal már Nintendo Switchcsen. Ezzel persze nincs is különösebb gond, hiszen a felújítások és újragondolások korát éljük, és ha netán pótolni szeretnénk egy-egy kimaradt gyöngyszemet, sok esetben még kapóra is jönnek ezek a felturbózott újrakiadások, mert az eredeti változat néha már szinte levadászhatatlan. 

Galaxis útikalauz hajótörötteknek

A történet szerint egy nap egy rejtélyes űrhajó jelenik meg Popstar égboltján, ami rögtön zuhanásba is kezd, majd ripityára törik. Kirby és barátai a roncs fedélzetére lépve egy Magolor nevű idegenbe botlanak, aki megkéri őket, hogy szerezzék vissza hajója szétszóródott alkatrészeit, hogy így újra útra kelhessen. A társaság természetesen engedelmesen kötélnek áll, és kezdetét veszi a nagy kaland. A különböző témára épülő világok a sorozattól megszokott módon roppant élénkek és ötletesek, de megjelenésükben persze jobban mutatnak az eredetinél, amihez kissé képregényes stílust kölcsönző körvonalazás is párosul, mely részben az érdes széleket is jól tompítja, elfedi. A pályák nehézsége alapvetően nem olyan izzasztó, de ha mégis jól jönne egy kis segítség, akkor a Helper Magolor bekapcsolásával őrangyalként mellénk szegődhet új barátunk, aki nemcsak gyógyfőzetekkel lát el út közben, de az esetleges zuhanásoktól is megóv. Ha elég figyelmesek vagyunk, a fő ösvény mellett rejtett ajtókat és útvonalakat is találhatunk, melyek sok esetben csillogó fogaskerekeket rejtenek, amiket mindenképp érdemes összeszedegetnünk, mivel további tartalmak megnyitására szolgálnak.

A játékba családunkkal és barátainkkal is belevethetjük magunkat, legfeljebb négyen, más-más karaktert, vagy éppen Kirby különböző színű változatainak egyikét választva. A személyre szabás jegyében a karaktereket mókás maszkok széles kínálatával is egyedivé tehetjük, ami talán a megkülönböztetésükben is segít. A Kirby's Return to the Dream Land visszatérő elemei, és a beszippantásukkal szupererőt kölcsönző különleges ellenfelek mellett pár új képességgel is kibővült arzenálunk, valamint akár egy minijátékokkal megpakolt vidámpark, avagy a Merry Magoland látványosságaival is elüthetjük az időt. A roppant egyszerű és szórakoztató játékokat felvonultató gyűjteménnyel egyedül és barátainkkal is a végtelenségig elszórakozhatunk, ahogy elsőként próbálunk kardot rántani, vadnyugati hősként lepuffantani a célpontokat, dobócsillaggal célba találni, a többiek előtt lecsapni a kijelölt kártyalapra és még sorolhatnám.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez persze még nem minden, ugyanis a már említett fogaskerekekkel további különleges kihívásokat és pályákat nyithatunk meg, és saját kampányában még Magolor szerepét is magunkra ölthetjük. A fő sztori teljesítése után megnyíló Magolor Epilogue keretében a képességeit elveszített űrlénnyel kell eleinte legyengülve, majd a legyőzőtt ellenfelek után kapott pontokat felhasználva, erejét fokozatosan visszaszerezve átverekednünk magunkat a kihívásokon – akár három barátunk oldalán. A főmenüben érdekes extraként egyébként egy kis visszatekintést is láthatunk Kirby korábbi kalandjaira, bár csupán a Nintendo 3DS-ig visszamenőleg.

Svédasztal

Kirby's Return to Dream Land Deluxe egy kellemes, kifejezetten több játékosra hangolt, de egyedül is ugyanúgy élvezhető, alaposan megpakolt csomag. Az ismerős pályák mellett rengeteget dobnak az élményen a Merry Magoland látványosságai, a Magolor Epilogue pedig üdítően eltér rózsaszín hősünk kampányától. Alapvetően nem úttörő a sorozaton és a műfajon belül sem, viszont garantált, minden korosztály számára elérhető szórakozást kínál, mindezt ráadásul elképesztő mennyiségű tartalommal, így aki lecsap rá, az egy alaposan megpakolt svédasztalra számíthat. A játékból egyébként egy demó is elérhető, amivel vásárlás előtt mindenki megítélheti, hogy a fogára való-e, bár igazság szerint nem igazán nyúlhat mellé vele senki.