Sajnos a nagy csapat, akik 2000-ben zsenialitásukkal belevésték John Mullins nevét az FPS-ek nagykönyvébe, a PayBack alcímre keresztelt epizódban már nincs jelen, s ez érződik is a játék minőségén. Sajnos az elődből csak a cím maradt meg, illetve a brutalitás, ám ezúttal nem párosul lebilincselő játékmenet, ráadásul a nagy öreg John Mullins is szögre akasztotta már a csúzliját.

Soldier of Fortune: PayBackSoldier of Fortune: PayBackSoldier of Fortune: PayBack

Poshadt vér és hullaszag


Új főhőst kapunk Thomas Mason karakterében és egy bárgyú történetet, mely meglehetősen összecsapott benyomást kelt, amellett hogy hihetetlenül izzadságszagú. Sajnos látszik, hogy a sztori csak arra kellett, hogy valami miértje is legyen annak a tömérdek ledarált terroristának. A játék védjegyéül szolgáló realisztikus sebzésmodell természetesen jelen van; fröcsög a vér, robban a fej, repkednek a végtagok, de ez így maximum Jingsaw szívébe lopná be magát, illetve a kimondottan szadista lelkületűekébe. Persze nem azt mondom, hogy játszhatatlan lett a PayBack, mivel vannak kellemes pillanatai, ám a játékmenet semmi újat nem mutat fel, s igen hamar lineárissá válik.

Minden küldetés előtt megbeszéljük a „The Shop” szervezettel akciónk célját (ez mindig a „kapjunk el egy újabb főgenyát” séma), aztán összerakhatjuk a felszerelésünket (a legtöbb fegyverre különböző tartozékokat is aggathatunk), majd nincs más hátra, mint átlőni magunkat a kisebb pályákon, hogy végül a misszió végén ledarálhassuk az aktuális bosst. A mesterséges intelligencia sem muzsikál fényesen, ugyan ellenfeleink el-elbújogatnak a fedezékek mögé, de ennél többet nemigen tesznek a túlélés érdekében – leszámítva hogy lőnek, mint a vadbarmok. Ha már a muzsikálásnál tartunk; a háttérzene dinamikusan változik a harcok alatt, ám azok sem lettek túlzottan eltalálva – legnagyobb sajnálatomra.

Mindez nagy kár, ugyanis a nexgen grafika nagyon rendben van, a látvány néhol már tényleg káprázatos, de sajnos elszomorító, hogy a külső mögött egy agyatlan shooter lapul, felöntve 40 gallon vérrel és néhány tonna húscafattal. Ami még jó lehetne, az az online mód, mivel így egész élvezetes a játék és 6 meccstípus közül válogathatunk, de sajnos olyan „apróságok” hiányoznak, mint például a chat funkció - elevenen megnyúzva azt, amit szeretünk a multiplayerben.

Soldier of Fortune: PayBackSoldier of Fortune: PayBackSoldier of Fortune: PayBack

Véres lefürdés


A játék már csak névleges örököse az igazi Soldier of Fortune érzésnek, sőt inkább csak megtépázza a kellemes emlékeket, melyeket egykoron John Mullinsszal élhettünk át – kétszer is! Harmadszorra sajnos a reflektorfénnyel elmaradt a siker is, mivel csupán egy lélektelen budget címet kapunk: apróbb örömök, kevesebb pénzért. Node ezen utolsó jelző nem fedi a valóságot idehaza, ugyanis valamilyen oknál fogva a játék helyi disztribútora azonos áron kínálja, mint az év játéka CoD4-et. Ez számomra felfoghatatlan és nonszensznek tartom - ez inkább a CoD4-nek sértő, hogy azonos lapon emlegetik vele...