A fentiek ellenére az opcionális lehetőségek tárháza bő, s mivel sokan vannak, akik hozzánk hasonlóan imádják az achievementeket és trófeákat, továbbá élvezik, ha apró trükkökkel játszhatják végig a programot, úgy gondoltuk, a kedvükért összeütünk egy kisebb tippek-trükkök összeállítást, hátha mások kedve is megjön az extrák felfedezéséhez. Mivel viszont tippek-trükköket és nem trófeavadász útmutatót írunk, osszuk két részre a cikket: először a játékban általánosan alkalmazható tanácsokat adunk, majd pedig a nehezebb achievementekhez nyújtunk némi segítséget. Öveket becsatolni, szirénát izzítani, indulunk!

Általános tippek

Autózz sokat!

Bár lehetőség van rá, hogy a különböző helyszínek között a társunk vezesse az autót, érdemes a volán mögé ülnünk, mert összesen 30 valós nevezetességet kutathatunk fel városszerte. Ennek haszna, hogy hamarabb fejlődünk, lévén minden állomáshely tapasztalati ponttal jár. Mellesleg egy trófeát is bezsebelhetünk, sőt a játék második felében, a gyilkossági osztály fináléjában lesz egy küldetés, amikor nevezetességekhez kell ellátogatnunk, s ha még nem találtuk meg őket, detektívünk csak hosszú autókázás árán jön rá, melyiket is kéne megkeresni. Ha viszont már az első Traffic ügy alatt körbeautózzuk a várost, ez sem jelent majd problémát.

Célozz fejre!

Bár a lövöldözés az L.A. Noire világában nem nagy kihívás, sokkal jobb, ha igyekszünk fejre célozni, mert nem csak hogy trófea üti a markunkat, de az akció is sokkal folyamatosabb lesz. Érdemes továbbá minél több fegyvert kipróbálni -- alant ennek előnyeire is ki fogunk térni. 

Először hazudtolj, magyarázkodni ráérsz utána is!

A játék legfontosabb része a kihallgatás, mely alatt az alany arckifejezése alapján kell eldöntenünk, hazudik-e vagy sem. Ha igazat adunk neki vagy kételkedünk, nincs lehetőségünk változtatni a dolgon. Amennyiben viszont egyből meghazudtoljuk, visszakérdez, hogy van-e bizonyítékunk, mi pedig átnézhetjük az eddigi nyomokat. Ha van olyan, ami jó eséllyel kapcsolódik az adott témához, akkor nyert ügyünk van, de ha nincs, az sem baj, csak kérjünk elnézést és nyomjunk rá a kételkedés gombra. Igazat egyébként nagyon kevesen mondanak a játékban, és azok az alkalmak elég nyilvánvalóak a szinte állandó szemkontaktus miatt. 

Ne okozz nagy kárt!

Az L.A. Noire ugyanabban a betegségben szenved, mint az összes rokona, azaz az utcai sofőrök képtelenek a normális közlekedésre. Éppen ezért figyeljünk oda minden sarkon, ne rohanjunk, és lehetőleg kapcsoljuk be a szirénát. Legyen ugyanis bármilyen jó az interjúink átlaga, egy bizonyos kármennyiség felett veszítünk a végértékelésből. 

Ne strapáld magad!

Az autós üldözések jól hozzák a noire filmekben látott, kissé statikus jeleneteket. Ennek viszont ára van: teljesen mindegy, mennyire vagy ügyes, az esetek 90%-ban a scripteken múlik, hogy mikor kapcsolod le a gyanúsítottat. Így aztán nem kell sokat adni a partnered állandó kiabálására, hogy "érd be jobban, mert nem tudom lelőni", csak ne veszítsd szem elől, előbb vagy utóbb úgyis karambolozik. Az utcai bűnesetek közül van pár egyébként, melyeknek több befejezése is lehet (pl. a Cosmic Rays), de ha nem úgy végződik, ahogy elképzeltük, akkor se keseredjünk el, a küldetés így is, úgy is lezárul.

Mindent vizsgálj át!

Első végigjátszáskor még nem tudni, melyik felvehető tárgy számít nyomnak és melyik nem. Cole persze szól, ha valami teljesen irreleváns dolgot emelünk fel, de amíg nem tudjuk, hogy mit és hol keressünk, a legjobb, ha mindent felkapunk, maximum egy kicsit több időt töltünk a helyszíneken. Bár a játék eleinte azt a látszatot kelti, hogy minden egyes tárgynál jelez, ha valami további dolgot is csinálhatunk vele, ez nem mindig van így, szóval ha gyanús nekünk valami, akkor forgassuk egy kicsit, esetleg próbáljuk használni, mert így extra nyomokat szerezhetünk. 

Hallgass a partneredre!

Ugyan nincs sok olyan alkalom, amikor meg lehet vádolni valakit, mindig értékeljük át a partnerünk megjegyzéseit. Ha kétségeink vannak, a legjobb amit tehetünk, hogy rákérdezünk a véleményére. Ugyan nem minden esetben 100%, hogy igaza van, összevetve a látottakkal és hallottakkal van esély rá, szóval hacsak nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy jó átlátjuk az ügyet, hallgassunk rá, sokat úgyse veszthetünk.

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2