Persze ne értsetek félre: a szar idővel csak kifehéredik és megkeményedik, de attól még marad az, ami volt. Csakhogy az új halmazállapot már nem annyira fertőző és büdös, így az ember, ha nagyon muszáj, szívesebben megy el mellette az utcán, mint a friss... na, de úgyis értitek. Szóval a DNF nem lett jobb játék, mint volt, a mechanikája maradt ugyanaz, mindössze annyi változáson ment keresztül, amennyi elég hozzá, hogy picit jobban élvezzük, illetve könnyebben elfogadjuk olyannak, amilyen. Sokat segít ebben, hogy az optimalizálatlan, hányadék Unreal motort pár javítással sikerült helyre pofozni, így már maximális felbontásban, élsimítással is simán kitolja magából a látványtól elvárt 60 fps-t. Ráadásul a töltési idők is lerövidültek, már nem olyan frusztráló, ha meghalunk.

Hatalmas fejlődés továbbá, hogy már nem csak két, de akár négy fegyver is lehet nálunk egyszerre. Komolyan, fogalmam sincs, melyik hülye ötlete volt a 3D Realmsnél ez a szűk keret, hisz most, hogy a pisztoly és a shotgun mellé felvehetem a rakétavetőt és a railgunt is, ugrásszerűen javult a tűzharcok minősége. Na meg mintha az AI sem lenne már olyan buta. Kerülgeti az objektumokat, használja a fedezékeket... oké, nem egy Halo, de az alapjátékban ennél sokkal rosszabb volt.

Mivel pedig kevesebb a bosszantó apróság, nem zavar annyira, hogy a játék lineáris, és hogy kb. semmi köze a régi Duke Nukem feelinghez. Vígan el lehet lövöldözni vele, főleg, ha valaki szerette az előző részt --  mint mondtam, attól távol áll, de ha másért nem is, hát Duke paraszt beszólásaiért érdemes tenni vele egy próbát.

Egyébként igen, én szeretem Duke humorát, jókat röhögök rajta és nem érzem úgy, hogy szégyenkeznem kéne. Oké, akad a játékban pár ízléstelenebb rész, de hát istenem, ez egy Duke Nukem játék, mi a francot kéne várnunk, úgy mégis? Na meg aztán röhej, hogy sok olyan ember tartja cinknek a Duke-féle ökörségeket, aki vígan elröfög az épp aktuális Amerikai pite filmen, és nagyokat kurjant Terence & Philip fingós viccein anélkül, hogy egy kukkot is értene a South Parkból.

Egy szó, mint száz: ha lesz leárazás a Steamen, és nem utálod Duke-ot zsigerből, ess neki, talán nem bánod meg (annyira).