A korábbi kibeszélők:

Ez a rész rémesen gyengén lett megrendezve. Nagy leszámolásokat és sorsfordulókat ígért, de végül minden off-screen történt, mi meg csalódottan legyinthettünk, amikor hallottuk, hogy miről maradtunk le. Részek óta húzódó szálak szálltak el így, és nem tudom, hogy a drámai hatás miatt, a költségvetés, a színészek vagy mi állhatott e mögött. De lehet, hogy csak a rendező, Mark Mylod volt tehetségtelen. Egy biztos, számomra ez a hatodik évad eddigi leggyengébb epizódja, de a sorozat egészében sem tudnék túl sok rosszabbat találni. No, folytassuk spoileresen.

Nyitásnak megjött Arya, aki Lady Crane-nél keresett menedéket, miután az előző részben a Lelenc oly csúnyán leszúrta. A színésznő örömmel segített, de mint később kiderült, vesztére. Ám még azelőtt visszatértünk Westerosba egy rossz viccre és Clegane bosszúhadjáratára. Rövid, ám de hatásos módon dózerolt le négyet a falu gyilkosai közül.

A vérengzés – ami amúgy az epizód kevés értékelhető szakaszai közé tartozott (ez valahol szomorú) – után Meereenben találtuk magunkat, ahol máris jött az első érdekes húzás. Varys valami előre nem tisztázott okból elindult az ismeretlenbe, hogy szövetségeseket szerezzen. Oké, ez érthető, csak eleddig erről nem szólt a fáma. Olyan, mintha hirtelen döbbentek volna rá, hogy se hajójuk, se seregük, se szövetségesük a Westeros elleni rohamra, pedig hát na… Egy ideje készülnek már erre.

game-of-thrones-gregor-clegane.jpg

Királyvárban a verebek úgy döntöttek, itt az ideje Cerseit kirángatni a Vörös Toronyból, csak erről elfelejtettek egyeztetni a mutáns Heggyel. Mikor a Főveréb csatlósai Lance kuzinnal az élükön megpróbálják erőszakkal elvinni az anyakirálynét, Gregor Clegane tőből kitépi az egyik fejét, megerősítve Cersei azon kijelentését, hogy ő biza nem megy sehová. Lance kuzin szerencsére értett a szóból.

Ezután a Folyóvidékre érkeztünk, ahol Brienne sikeresen kiharcol egy egyezséget Jaime-vel, így bejut Feketehallhoz és átadhatja Sansa üzenetét. Sajnos a vén bolond nem él az alkalommal, így Sansa innen sem kap segítséget.

Visszatérve Királyvárba Cersei pofára esik, amikor egyetlen megmaradt, tesze-tosza fia – valószínűleg a Főveréb javaslatára – bejelenti, hogy biza Loras és Cersei tárgyalását hamarost lezavarják, de még előtte eltörli a párbaj általi ítélet intézményét, amit ugye Cersei szeretett volna kihasználni, ha már van egy mutáns Hegye. Puff!

Eddig amúgy a résszel még nem volt nagy baj, a Clegane tesók ámokfutása, Cersei pofára ejtése, valamint Jaime és Brienn (na meg Bronn és Podrick) újratalálkozása jól működött. De aztán újra jött Meereen, ahol egy kínosan erőltetett viccmesélős délután ostrommá változott. Mi a gond? Nos, eleddig még csak utalás sem volt arra, hogy a rabszolgatartó bandának, a Mestereknek akárcsak egy kisebb hadserege is lenne, nemhogy egy suttyomba bevethető, kibatyott nagy tengeri flottája. Eleve visszás Meereen, mióta Daenerys lelépett, mert szegény Tyrionnal itt nem igazán tudnak mit kezdeni (egyszerűen nincs partnere a történetben, és ez ebben a jelenetben nagyon kiütközött), a rabszolgák kérdése meg a kutyát sem érdekli. Most meg itt a semmiből jött flotta, ami fölé akár ki is írhatták volna villogó betűkkel: azért jöttünk, hogy Greyjoy-éknak legyen drámai belépője, és azonnal belopják magukat Dany szívébe.

game-of-thrones-masters-fleet.jpg

De haladjunk tovább, vissza folyóvidékre, ahol végre összehoztak egy jobb párbeszédet. Jaime adja elő nézeteit Edmure Tully-nak, akit némi fenyegetéssel az oldalára állít. Ezzel még nincs is gond, se azzal, hogy Edmure segedelmével az egész Riverrun-kérdést hamar letudták. De az, hogy a Feketehall, akit részek óta úgy állítottak be, mint olyasvalakit, akivel aztán nem lehet kekeckedni, off-screen hal meg, hát az iszonyú béna húzás volt. Pláne, hogy még előtte fel is vezetik, hogy majd ő aztán faszagyerek lesz élete végén. Aztán jön a kiskatona, és jelenti Jaime-nek: Feketehal levágva. Pffff…

Eztán visszatértünk Meereenbe, ahol folytatódott a készítők bénázása. Megy nagyban a szuperostrom, hőseink pedig elszigetelik magukat a piramisban, mert hát Féregfark… Azaz, Szürkeféreg szerint azt tudják csak megvédeni. Aha, de a szavai alapján úgy tűnik, mintha az egész makulátlan légió ott lenne, közben van vagy hat ember a teremben. Valahogy a grandiózus ostrom mellől hiányzott a grandiózus védelem érzése. Az egészet tetézte Dany nagybelépője, ami iszonyú olcsóra sikerült. Az egész meereeni jelenetsorról elmondható ez: olcsó húzások és kapkodások sora.

Vissza Westerosra, Clegane megtalálja a falugyilkosok maradékát, de régi pajtijai, a Testvériség már beelőzte őt, Beric és Thoros épp készülik fellógatni a három jómadarat. Nagyvonalúan átengednek kettőt Clegane-nek, majd megpróbálják meggyőzni a csatlakozásról és arról, hogy neki még célja van az életben.

Braavosba érkezve Lelenc megleli Aryat, kinyírja Lady Crane-t (off-screen), majd jön egy kis Assassin’s Creedet idéző üldözés, aminek végén Arya már a lelkét készül kiköpni. Ömlik belőle a vér, alig tud felállni, sarokba szorítja a Lelenc, de legalább a Tű megkerült, amivel hősnőnk levágja az egy szem gyertyát és… Sűrű sötétség borul reánk. Aha… Lelenc kinyírva off-screen. Épp csak részek óta várjuk, hogy láthassuk, hogyan végez vele Arya, erre ezzel a jelenettel szúrják ki a szemünket. Mert oké, hogy Arya ki lett képezve sötétben harcolásra, na de egy, a Lelenc nem? Kettő, attól, hogy tud a sötétben harcolni, az ereje nem jön vissza. De úgy tűnik, mégis, mert aztán Arya nem csak beoson az Arctalanok honába, ott arctalanítja a Lelencet, de – immár ereje teljében – még Jaqen H'gharnak is nekiszegezi a kardot, mint aki készen áll a harcra. Őőő… Oké. Jaqen meg körülbelül úgy csinál, mintha mindig is ez lett volna a terve.

game-of-thrones-arya-strak-a-girl.jpg

Szóval, szerény véleményem szerint ez egy rettenetesen rosszul megrendezett, olcsó húzásokkal teli epizód volt. És nektek mi a véleményetek a Trónok harca aktuális epizódjáról?