A múlt hónap elején került megrendezésre a Star Wars Celebration, amin személyesen is ott voltunk Londonban, most pedig itt van a Star Wars-nap, szóval úgy tűnhet, hogy mostanában a csapból is a Csillagok háborúja folyik ki. Mint rajongó, ez engem személy szerint nem zavar, sőt a kedvenc témámról van szó, így szívesen foglalkozom vele. Szóval örömmel állítottam össze egy top 5-ös listát a legjobb Star Wars-játékokról.

5. Episode I: Racer

A mai napig nem értem, hogy miért nem aknázták még ki ezt a témát újra. Az 1999-ben megjelent Star Wars Episode I: Racer a Baljós árnyak fogatversenyére épült, vagyis olyan repulzoron lebegő, törékeny kabinokkal kellett versenyeznünk, amikre kettő, olykor négy rakétahajtóművet szereltek. „Száguldás és életveszély” – így jellemezte Qui-Gon Jinn, és ezt a Racer remekül átadta. Már a ’99-es grafikai szinten is kész adrenalin fröccs volt, ahogy több száz kilométer per órás sebességgel száguldoztunk a kanyonokban, de mai grafikával még jobb lenne. Ha remake-et nem is kapunk, azért ezen a listán mindenképpen helye van, ráadásul májusban ingyen be is húzhatjuk, ha rendelkezünk a kívánt platformmal.

4. Knights of the Old Republic

Bár véleményem szerint az idő vasfoga sajnos nagyon csúnyán fogott a Star Wars: Knights of the Old Republicon, vannak olyan erényei, amiket a mai napig nem lehet elvitatni. Ez pedig a története, a kidolgozottsága és a hangulata, ami a mai napig igazán kiváló. Bármikor fel tudom idézni, milyen ámulatba ejtő volt Tarison kalandozni, csak sétálgatni Dantooine mezőin vagy (egy ponton szó szerint) elmerülni Manaan világában. És persze azt is, hogy milyen idegesítőek voltak a twi’lekek és huttok folyamatosan ismétlődő mondatai, de mindez eltörpül amellett, hogy milyen ékkő ez a játék a Star Wars-programok sorában.

3. Republic Commando

Sokat gondolkodtam azon, hogy mi kerüljön a harmadik helyre, végül a Star Wars: Republic Commando mellett döntöttem. Egyrészt, így legalább műfajilag is változatosabb a lista, másrészt ez az egyik legegyedibb Star Wars-játékprogram. Itt ugyanis nem egy Jedit vagy pilótát alakítunk, hanem egy klón kommandóst, aki három társával együtt vesz részt a klónháborúk veszedelmes csatáiban. Az egyjátékos mókára kihegyezett, mégis csapatmunkát igénylő program egy remekül sikerült háborús játék lett.

2. X-Wing Alliance

A régi időkben a LucasArts nem volt rest kísérletezni, és nemcsak multis FPS-eket és cséphadarós TPS-eket adott ki a Csillagok háborúja égisze alatt. Erre ez a lista önmagában is bizonyíték, hiszen már szerepelt rajta RPG, versenyjáték és taktikai akciójáték. És régen volt egy elég komoly szimulátoros vonal is, aminek koronázatlan királya lett a Star Wars: X-Wing Alliance. Az X-Wing-sorozat utolsó darabja egyesítette magában elődjei összes erényét, miközben bebizonyította, hogy egy szimulátorhoz is lehet fordulatos és igencsak kidolgozott történetet írni.

1. Jedi: Survivor

Bár rengeteg remek játék született már a témában, a nemrég megjelent Star Wars Jedi: Survivor alaposan kiemelkedik a tömegből. Egyrészt hihetetlenül egységesen kezeli a különböző médiumokban megjelent Star Wars-műveket, és remekül ötvözi a különböző érákat, amire remek példa az, hogy simán összehozta a Birodalmat a Köztársaság Fénykora idejével. Ennek hála a sztori kifejezetten érdekes lett, amit szerethető karakterekkel és fordulatokkal mesélnek el. Emellett rengeteg tennivalónk van a különböző bolygókon, a harcrendszer is letisztultabb és látványosabb lett az előző rész óta, és a kihívás sem veszett el belőle. Tömören, bár a Star Wars Jedi: Fallen Order is remek játék volt, a folytatása alaposan túltett rajta, s ezzel az egyik legjobb játék lett a témában.

Ez hát a mi top 5 listánk, ami természetesen abszolút szubjektív. Sajnos, mivel csak öt játék jöhetett szóba, le kellett hagyni néhány komoly címet. Ilyen például a Jedi Knight 2: Jedi Outcast és folytatása, a Jedi Knight: Jedi Academy. E kettő a harmadik helyért versengett a Republic Commandóval. De nem szabad említés nélkül elmennünk a Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords, a Force Unleashed, az X-Wing, a TIE Fighter, a Dark Force és a Rogue Squadron mellett sem. És persze a Jedi: Survivor előzménye, a Jedi: Fallen Order is bőven beleférne a top 5-be, ha ötnél több címet is bele lehetne zsúfolni.

És szerintetek melyik az öt legjobb Star Wars-játék?