A május 4-e nemcsak a Star Wars miatt fontos dátum. Ma van ugyanis a tűzoltók napja, amely Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe is egyben. A legenda úgy tartja, hogy Szent Flórián a híres római császár, Diocletianus idején élt, és tehetsége révén hamar a Caecia erőd parancsnoka lehetett. Egy napon a közeli erődben tűz ütött ki, amit Flórián emberfeletti erővel fékezett meg, megmentve a város lakóit a biztos haláltól. A tűzoltók számára Szent Flórián testesíti meg a hihetetlen bátorságot és az önfeláldozást, így minden évben megünneplik hőstettét, épp ezen a napon. Mi most olyan videójátékokat válogattunk ki, amelyekben a lánglovagok segítségével kell életeket menteni, valamint megfékezni a tűz pusztítását.

5. Firefighters 2014

A komolyabb tűzoltós videójátékok közül az egyik első a Firefighters 2014, amely viszont épp abban az évben (2014) jelent meg, amikor a játékosok kevésbé voltak érdekeltek egy ilyesféle szimulátorra. Lakástüzek, közlekedési balesetek és forró vészhelyzetek várnak rád, miközben hős lánglovagod FPS és TPS nézetben is irányíthatod. Osztagod tagjai minden esetben veled tartanak a napi bevetéseken, tüzet oltanak és segítenek neked a veszélyes helyzetekben. Járműveket is kell benne irányítani, miközben az utcákat civil autók és emberek járják. Sajnos a megvalósítás már eléggé megkopott, illetve a Firefighters 2014 egy tipikus "eurojank" alkotás, amelyet egy kis német fejlesztőcsapat készített, ezért a hibák és a bugok a program alapkellékei.

fire2014.jpg

4. Real Heroes: Firefighter HD

Ez viszont már egy sokkal jobban sikerült alkotás, amelyben Los Angeles egyik nagyvárosi tűzoltóállomásán kezdheted meg a munkát, és tanulhatod ki, hogy miként küzdj meg a hatalmas tűzesetekkel. A neves hollywoodi színészek által előadott kaland rajzfilmes látványvilágot kínál (leginkább a XIII-ra emlékeztet), viszont ez egyáltalán nem hátrány. A stílusos képi világ mellett tartalmas játékmenet is vár, mivel több helyszínen teheted próbára képességeid. Akadnak gyűjthető cuccok is, de maga a sztori alapból elviszi a hátán az egészet. Nem magányos farkasként tevékenykedsz, hanem egy osztag aktív tagjaként és a játék minden egyes küldetésben érezteti veled, hogy csak úgy sikerülhet megfékezni a lángokat, ha együtt dolgozol a többiekkel. Nincs benne csúnya beszéd, halál, vér vagy meztelenség, úgyhogy akár fiatalabbaknak is ajánlható.

real.jpg

3. Embr

Bár a tűzoltós videójátékok többsége eléggé komolyan veszi önmagát, az Embr ez alól kivétel. Ez egy poénos, bohókás játék, amelyben küldetéseid során, egyedül vagy akár három online társaddal a tűzvész áldozatait kell megmentened. Ahogy haladsz előre, fejlesztheted cuccaidat, hogy még hatékonyabbá tedd őket a következő bevetésre. Minden egyes missziónak konkrét céljai vannak, többek között az adott épület lakóinak megmentése. Ráadásul a rendelkezésre álló idő korlátozott, és egyes helyiségeket tűz zárhat el, így előfordulhat, hogy kénytelen vagy betörni néhány ajtót vagy az ablakokat. A hangsúly a csapatmunkán van, amit megkönnyít, hogy az Embr támogatja a crossplayt. Mint említettem, ez a játék elsősorban inkább vicces, mintsem komolyan vehető, de néha kell ilyen is, hiszen szélesebb közönséghez lehet vele eljutni.

ss1e43b760fe3ee8867b3cb7805ba3429305c1ed871920x1080.jpg

2. Flashing Lights – Police, Firefighting, Emergency Services Simulator

A szép hosszú cím egy nyílt világú játékot takar, amely rengeteg szabadságot ad a játékosoknak abban, hogy hogyan közelítsék meg és reagáljanak a vészhelyzetekre. Az Emergency 20-hez vagy a 911 Operatorhoz hasonlóan a feladatod itt a rendőrség, a tűzoltóság és más segélyszolgálatok irányítása. Még mindig korai hozzáférésű címről van szó, így ne várj teljes élményt, de manapság ez az egyik legambiciózusabb tűzoltó- és vészhelyzeti szimulátor játék. Egyedül is nekivághatsz, de akár tízfős online kooperatív élménybe is belevetheted magad, miközben elszegődsz a rendőrséghez, a tűzoltósághoz, vagy a sürgősségi orvosi szolgálathoz, hogy a nyílt világban az egyes szolgálatokra jellemző küldetéseket teljesíts. A hangsúly a csapatmunkán van: a tűzoltóságon belüli szereped például messze túlmutat a szimpla tűzoltáson, mivel szorosan együtt kell működnöd a kiérkező orvosi szolgálatokkal, és roncsvágóval gyorsan szétvágnod az összetört autókat, hogy az egészségügyi személyzet elérhesse a sérülteket. Izgalmas koncepcióval megáldott játék, érdemes ránézni!

15.jpg

1. Firefighting Simulator – The Squad

Ebben az abszolút újgenerációs látványvilággal megtámogatott játékban egy amerikai tűzoltó osztagot irányítasz, méghozzá TPS nézetből. 30 változatos helyszínt lehet bejárni, és izgalmas küldetéseket teljesíteni, amelyek egy 15 ezer hektáros, az észak-amerikai nyugati part által inspirált, nagyvárosi tájat ölelnek fel. A fejlesztők elég komolyan vették a munkát, ugyanis olyan hiteles tűzoltófelszerelések is a rendelkezésedre állnak, mint a sisakok, a tűzoltócsizmák és a légzőkészülék, melyek digitális modelljeit ismert észak-amerikai tűzoltófelszerelés-gyártók készítették. A játék egy szórakoztató többjátékos módot is tartalmaz, amelyben akár négyfős csapatok is részt vehetnek, hogy a kaotikusnak tűnő tűzoltás sokkal könnyebbé váljon.

ss0deb90e1e0eaee7f484c9b7da6441be9db40d77b1920x1080.jpg

Kimaradtak a listából az olyan játékok, ahol tűzoltóként tevékenykedni opcionális. Ilyen például a GTA San Andreas vagy a Chinatown Wars, amikben szintén el lehetett vállalni tűzoltós küldetéseket, de ezek lényegében semmit nem adtak hozzá a sztorihoz. Bízunk benne, hogy ha egy kicsit is érdekel a virtuális tűzoltás, akkor a felsoroltak között találsz olyat, ami felkeltette az érdeklődésed.