Az első hely:
Sokat gondolkoztam, az első évad melyik része is legyen a #1, végül Takashi Miike Impirit (lenyomat) című zseniális része mellett döntöttem. Szerintem ha ezzel nem is mindenki, de nagyon sokak egyet fognak érteni. Én nem szeretem a J horrort, sőt, de Miike filmjei egészen mások, gyönyörű képi beállítások, színi játékok, és persze az elmaradhatatlan sokk hatás és csavar.
A történet dióhéjban:
Egy amerikai fickó elveszett Japán szerelmét kutatja mivel megígérte neki, hogy visszatér érte és elviszi a nyomorból amerikába, tudja, hogy eladták prostituáltnak így a bordély házakról bordély házakra jár. Egyszer egy szigetre akad, ahol állítólagosan látták, ám ott egy torz arcú lányra bukkan aki tudja, szerelme miért halt meg azon a helyen, közben élete tragikus történetével ismerkszünk meg, a legvégén pedig egy csavarral derít fényt ki is volt szerelme gyilkosa? Miért kellett megkínozni egy gyűrű miatt? És ki, vagy kinek a mije (ezzel poént lövök le de csak annak aki érti) felelős a dolgokért?
Mint már említettem nem csak a sokkhatással, és visszafogott brutalitásával nyerte el tetszésemet ez az epizód, hanem zseniális színkompozíciókka, és képeivel. A torz lány különcségét kifejezve a rendező kékbe öltözteti őt, a többi gyönyörű piros lány között, de ez csak egy példa.
Ez a magával ragadó, mesteri rémmese érdemli az első évad első helyét, engem nagyon megfogott. 10/10!
A végére egy kis érdekesség, A ShowTime amely amerikában vetíti a sorozatot, és produktálja, nem 'merte' leadni a részt, csak DVD formájában jelent meg.



Második helyen végzett:
John Carpenter's Cigarette Burns epizódja lett nálam a második. Egy zseniális rendezés mellé egy lebilincselő történet, a filmipar erejéről, és művészetéről, egy megcsonkított angyalról, és arról aki ezt vászonra vitte, a rendezőről, aki a film varázsát kihasználva rettentő dolgokra képes. Az elveszett film felkutatására bíznak fel egy filmgyűjtő/szakertő mozi tulajdonost, főhősünk elkezd a film után kutatni, nyomában halál jár, megtudja, hogy a film miután nyomoz, nem egy egyszerű mozi, a tekercs annyi szörnyűséget örökített meg, amit már nem bír az emberi lélek.
Ami leginkább tetszett a részben az a hangulat, és a főszereplő alakítása, karaktere. Továbbá az igen jó történet.
Egy első osztályú horror mese, Carpenter kiválló rendezésében, nem ragozom tovább 9/10!



A Dobogó harmadik helyén:
Egyik kedvenc filmrendezőm az olasz Giallo horror egyik megalkotója és mestere Dario Argento munkája a Jennifer című rész.
Történet egy lányról, akit szörnyű arcal áldott meg a sors, sem beszélni sem írni nem tud, de nyomózó főhősünk megmenti mielőtt egy hajléktalan férfi megölné. A férfi megsajnálja a beteg lányt és jobb hely híján a lakásába viszi, miután Jennifer állati módón felfalja macskájukat, felesége és gyereke elhagyják a férfit. Valamilyen módón a nyomózó beleszeret a 'szörnyetegbe' egyre lejjeb csúszik a lejtőn. Közben Jennifer ártatlan gyerekeket, és felnőtteket fal fel. A végén egy kisseb csavarral a rész egészen jóra sikeredett, tudni illik a Showtime ezt is kellőképp megvágta, ezek a jelenetek azonban DVD sem jelentek meg.
A rész értékelése olyan 7/10 körül mozog.



Negyedik hely, nem dobogós, de nem rossz:
Ide kerül A Pilot rész, ami egyben a legelső ez pedig Don Coscarelli Incident on and Off a Mountain Road c. epizódja. Ezt a részt a modern kori Slasher filmekhez tudnám hasonlítani, sok-sok flahs back-el.
A torénet, egy nőnek lerobban a kocsija nem sokat haboztak a készítők, nem húzták az időt, egy szörny féle cucc azonnal megtámadja a nőt, aki futásnak ered, eszébe jutnak férje tanításai, aki nagy vadász harcos volt vagy mi. Csapdákat állít, és szembeszáll üldözőjével. Ennek sem maradhat el a végéről a csavar, ami kicsit negítívvá teszi a végig pozitív főhőst.
A részt szintén 7/10-re értékelem, de attól még a Jennifer jobb.



Ötödik helyezett:
Joe Dante Homecoming (hazatérés). Ez az epizód egy horror-vígjáték, rendes kis mondanivalóval. Korunk amerikai háborús politika ellen tűntetnek ezzel a résszel a horror nagyágyúi.
Arról szól, hogy a választások előtt egy háborút pártoló politikus így nyilatkozik: "Ha a katonák feltámadnának elmondanák, hogy büszkék arra, hogy nemes célért halhattak meg". De arra nem gondoltak, hogy ez be is következik. A hazaszálított elesetekk felkelnek sírjaikból, de nem agyakat esznek, csupán szavazni akarnak. És egyik zombi sem pártolja a háborút. Ám csalással nyernek a háborúpártiak, aminek a zombik nem nagyon örülnek ezért 'erősítést hívnak', amerika a zombiké lesz.
Az egész epizód egy nagy poén, nekem nagyon bejött, az értékelés még mindig 7/10.



Hatodik:
Ő lett a Heackel's Tale (Heackel meséje) című rész, Clive Barker története nyomán, John McNaughton rendezésében. Szintén ki tudom emelni a remek atmoszférát, és Clive Barker történetét.
Ami egy feleségét elvesztő fiatal orvostanhallgatóról szól a 18. században. Heackel a halál legyőzését keresi, elősször az orvotudományban később az okkultizmusban. Mire rá is talál, egy bazári mutatványos személyében. Ám útja során egy érdekes házaspárra talál, a feleség csak volt férjétől volt képes ielégülni amit a feltámasztó képes neki megadni. Elég gusztustalan még az alap szituáció is, hát még a zombi orgiák, és a zombi gyerek stb...
Ez is olyan 7/10.



Hetedik helyezett:
Lucky McKee álltal rendezett Sick Girl. Történet egy leszbikus lányról, aki nem mellesleg bogarakkal foglalkozik, mindene még a háza is tele van velük. Egy napon egy egzotikus példányt kap, ami állítólag madarakba petéz amik aztán mutálódáson mennek keresztül még világra nem segíti utódjait. Persze ezt csak mesének tartja hősnőnk. Belebonyolodik egy párkapcsolatba, barátnőjét persze a bogár megcsípi, ezután drasztikusan megváltozik.
Innen ez már 6/10, de attól még jó kis rémmese, én pedig irtózom a bogaraktól, csak a póktól nem.



Nyolcadik, már fárad az újjam
John Landis horror komédiája a Deer Woman (indián legenda a magyar cím azt hiszem). Egy gyilkosággi osztályról az állat bűncselekmények felé orientált rendőr, egy helyszínre érkezik ahol egy szarvas patával rúgdostak össze valakit. Ezután sorozatban történnek az ehhez hasonló gyilkosságok egy a közös, az áldozat mindig férfi és merevedése volt. Későbbiekben egy indián legenda kap főszerepet egy szarvas patájú gyönyörű lányról aki az erdőből előtérve férfiakat gyilkol.
Van benne egy két jó poén, de nem annyi amennyi kéne, 6/10.



Kilencedik helyen végzett:
A Pick Me Up című epizód, Larry Cohen rendezésében.
Két sorozatgyilkos párbaja, egy elhagyatott úton, az örök ellentétet képviselik, az egyik stoppolva gyilkol, a másik pedig stopposokat felvéve teszi ezt. Ennek a párharcnak a közepébe csöppen a lerobbant busz utasaival együtt.
Pár Gore jelenet, tényleg egy pár mivel kettő van és néhány izgalmas részt kivéve nem tud valami sokat nyújtani a rész, épphogy 6/10.



Tizedik lett:
Stuart Gordon féle H.P. lovecraft történet, a Dreams In The Witch-House.
Egy fiatal egyetemista költözik egy lepukkant öreg házba, mint albérlő. Álmaiban egy boszorkány kezdi gyötörni különös képekkel. A boszorkánynak a szomszédban lakó fiatal nő kisbabája kell, melyet a főhős probál megvédeni, ám álmában nem tudja mit cselekszik.
A végén keretet kap a dolog, az álom mégis valóság bla, bla...
A rossz animációkkal kicsit elrontották a cuccot, de a legnagyobb hátránya, az hogy unalmas, 5/10.



Tizenegyedik hely:
William Malone munkája, a The Fair Haired Child (Szőke hajú gyermek).
Lehet, hogy csak én voltam fáradt de a történet kicsit zavaros. Egy diáklányt elrabolnak és a pincébe dobnak, ott egy fiúval találkozik, ki eleinte nem beszél. A falakon mindenhhol figyelmeztetés, 'Vigyázz, ha jön a szőke hajú gyermek'. Ahogy haladunk a történet egyre bonyolódik, és kibontakoznak a szálak, a fiukat vissza kapni akaró szülökről, kik évente egy lelket ajánlottak fiuk feléledéséért.
Lehet, hogy a történet nem hangzik rosszul engem is megfogott, mikor csak a tartalmat olvastam, de nagyon elrontották 4/10.



Tizenkettedikünk
Két jól csengő név hallatán felkapja az ember a fejét, az egyik ugye a rendező Tobe Hooper, a másik peddig a jó öreg Freddy Krueger, azaz Robert Englund, az epizód címe pedig Dance of the Dead, ami egy regény alapján készült. Hát nem ígéretes?
De az, ámbár nem véletlen lett utolsó előtti.
A történet, az apokalipszis után járunk Anarchia uralkodik az utcákon. Egy fiatal lány szerelmes lesz egy motoros huligánba aki bevezeti őt a sötét ejszakába, az emberek legjobb szorakozása a hullákba egyfajta vér és vegyület keveréket fecskendezve nézni a hullák táncát.
A végén egy kis csavar, nem valami nagy cucc.
Ez olyan 3/10, hiába minden.



Utolsó, azaz tizenharmadik helyen:
Aki ismeri a sorozatot az kitalálhatta, ez bizony az Antológia megálmodójának Mick Garrisnek a műve, a Chocolate.
Történet, egy ember elkezd egy nő szemével látni, látja mikor szeretkezik, mikor gyilkol stb...
Az egész egy merész unalom, aki szerint ez horror az bújjon el, vagy nem tudom.
Nem is érdemel több szót, 2/10.



A végére is értem a Masters of Horror első szezonjának. Ha az egészet nézem, nyújtott néhány felejthetetlen 'horror pillanatot'. Így az egész évad értékelése 7/10, még a sok gyenge rész ellenére is. Majd valamikor jövő héten érkezik a második évad kritika, amiről annyit már most elmondhatok, hogy sokkal gyengébb az elsőnél.
Még annyi, hogy ráment az egész délutánom, szóval tesség kommentelni! ;-)