Maga a sztori nem nagy szám: Elrabolják Faith testvérét és őt keresi 9 (sajnos nem túl hosszú) fejezet során. A történettől nem is várunk semmi mást, nem lesznek benne nagyon-nagy csavarok meg semmi különös.

A Mirror's Edge egy FPS alapjáraton mivel belső nézetből látjuk, de mégsem az. A fegyverhasználat eléggé gyenge lett véleményem szernt direkt. Sokkal inkább egy nem igazán ismert műfaj első nagy-nagy futára. Ez pedig az FPP vagyis First Person Parkour. A Parkour szó jelentése a freestyle mozgás vagy valami hasonló.



Van ez a bizonyos "runner vision" ami annyit tesz, hogy a továbbjutáshoz fontos tereptárgyakat élénk pirossal látjuk. Illetve a rendőröknél közelharcnál akkor látjuk pirosan a fegyver ha meg kell nyomni a lefegyverzés gombot. A játékban van egy időlassító mód ami annyit tesz hogy ezt a lefegyverzést sikeresen tudjuk végrehajtani vagy egy összetettebb ugrásra több időnk legyen.
A fejezetek között szépen megrajzolt anime szerű átvezetők vannak amik a történetet hivatottak kibontakoztatni.



Aki a menekülést választja annak jó reflexei kell hogy legyenek, mivel nem lesz időnk megállni gondolkodni, mert 2 másodperc alatt szitává lőnek. Az ugársok illetve falonfutás, falmászás, csúszás kivitelezéséhez elengedhetetlen kellék a lendület. Helyből ne is próbáljunk csinálni semmit mivel nagyon kicsit fog ugrani Faith . A Kontroll könnyen megtanulható én Xboxon játszok vele és nagyon kézreáll minden. LB - ugrás, RB - nézet elfordítása 180 fokos szogben (szinte elengedhetetlen a falról falra ugrásoknál), LT - csúszás, RT - ütés, Y - lefegyverzés, X - Bullet time, B - célpontra nézés. Más gombokat nem fogunk használni. Mondjuk el nem tudom képzelni hogy ezt hogyan ültetik majd át PC-re , de én "hiszek" a DICE-ban hogy ügyesen megoldják majd ezt is.
A helyszínek is kellően változatosak lesz itt minden: bevásárlóközpont , víztározó, alagút, és rengeteg háztető.
A Játék sajnos elég rövidre sikeredett mint ahogyan a cikk elején is utaltaam rá. Nekem 7-8 óra alatt megvolt, de kénylmesebb tempóval is maximum 11-12 óra. Bár a játék rövid lett élettartamát meghosszabbítja a Time Trial mód, amivel remekül el lehet lenni. Akit már bannoltak a Live-ról vagy csak nics fönt rajta annak sem kell aggódnia hisz vannak a DICE legjobb tesztereinek idei vannak benne.



A játék alatt a már jól bejáratott Unreal Engine 3 dübörög, amúgí elképesztő hogy hogyan tud kinézni ez a motor hogyha kivesszük belőle a sötét árnyalatokat. A játékon rengeteget csiszolgattak hiszen amikor bejelentették év elején még csak 10-15-ös átlagsebessége volt. De a látvány amit nyújt ez a játék egyszerűen hihetetlen. Mitha tényleg egy napos metropoliszban járnánk. (Mondjuk már előre félek hogy mennyire lesz gépzabáló ez a látvány). Rögtön a felvezető pályán (ami a demóban van) láthatjuk magunkat a tükrökben. Egy kis érdekesség: csak a tükröződéssel töltött el egy kisebb csapat 2 és fél hónapot.

A zenéről nem is beszélnék hiszen ezt az alternatív inkább elektronikus stílust nehéz utálni hisz Lisa Miskovsky zenéje elvarázsol minket az egész játék során. Ezt ugyábár nem kell bemutatni senkinek hiszen az EA ingyessé tette jó pár középosztályú remix-el együtt.Szerintem ez a zene illik a Mirror's Edge világába. Amúgy hallhatjuk a város zajait illetve annak a helynek az hangjait ahol éppen vagyunk.



Szerintem már meg is érkezett az év játék cím 2. nagy veresengője a Mirror's Edge személyében. Ahogy egy haverom mondta (nem erre a játékra de az idézetbe ezt fogom írni): "Ha a Mirror's Edge egy élő szép nő lenne akkor eszméletlkenül perverz dolgokat tudnék vele csinálni". És bátran kejelentem hogy kiállok a tükör szélére és megcsókolom a DICE lábát hiszen maradandót alkottak, 4 év munka áll elöttünk és ez minőségi nem úgy mint a mai legtöbb tucatjáték. Szóval sok szeretettel várom a folytatást, mert biztos vagyok benne, ennek nincs itt a vége.

Játékélmény: 10/10
Hangulat: 10/10
Zene: 10/10
Grafika 10/10
Élettartam: 9.7/10

Összegzés 99.999999999999/10




Ez ám a grafika.


Itt van Faith élőben.

Aki nem bírja januárig az vegyen egy konzolt vagy kösse le magát a szintén kiemelkedő flash játékkal (amely még csak béta állapotban van).
Mirror's Edge 2D (flash game)
Mirror's Edge OST