Az indie ipar az utóbbi években enyhén szólva is felpörgött, és igazából nincs már olyan hónap az évben, amikor ne jelenne meg pár igazi független fejlesztésű gyöngyszem. Az eddigi bejelentések és trailerek alapján pedig nagyon úgy néz ki, hogy ez a trend 2021-ben is folytatódni fog, idén ugyanis számtalan izgalmas, gyönyörű vagy egyszerűen csak elképesztően elborult projekt debütálása várható. Az alábbi címekre például feltétlen érdemes lehet lecsapni, ha valakit csak egy kicsit is érdekel a játékipar indie szegmense.

indie-games-2021-stray-01.png

Stray

  • Fejlesztő: BlueTwelve Studio
  • Kiadó: Annapurna Interactive
  • Platformok: PC, PS5, PS4

Cyberpunk játékokkal lassan már Dunát lehetne rekeszteni, de olyan cyberpunk játékból, amiben egy kóbor macskát kell irányítanunk, már annál kevesebb van. A BlueTwelve Studio alkotása pedig pont az utóbbi kategóriába tartozik, a Stray főszereplője ugyanis (ahogy azt a cím is jelzi) egy otthonától messzire keveredett, magányos cica, akinek egyetlen vágya, hogy hazajusson családjához.

Ez azonban egyáltalán nem lesz olyan egyszerű feladat, macskánk útja ugyanis egy lassú hanyatlásba fordult, robotok és félelmetes rémségek által lakott városon keresztül vezet, ahhoz pedig, hogy maga mögött hagyhassa a kihalt, neonfényben úszó utcákat, meg kell fejtenie azok ősi titkát. A Stray épp ezért egy nagyon egyedi és nagyon izgalmas koncepciójú játéknak ígérkezik, melyben kedvünkre lopakodhatunk, bolondozhatunk vagy viselkedhetünk egy utolsó szemétládaként, hiszen mégiscsak egy macskát alakítunk, na…

Cris Tales

  • Fejlesztő: Dreams Uncorporated, SYCK
  • Kiadó: Modus Games
  • Platformok: PC, PS5, Xbox Series X/S, PS5, Xbox One, Nintendo Switch,

A Cris Tales egy gyönyörű, kézzel rajzolt JRPG, melynek főhőse a tanulmányait épp csak befejező időmágus, Crisbell. A fiatal varázslónak azonban nincs ideje hosszasan próbálgatni erejét, hazáját ugyanis megtámadja a gonosz Idő Császárnő, neki pedig nincs más lehetősége, a múltba kell menekülnie, hogy a fenyegetés ellen egyesítse a világ négy királyságát. Útja persze korántsem lesz egyszerű, de menet közben hozzácsapódik pár fura, ám szerethető figura, akiknek a segítségével már nem is tűnik olyan lehetetlennek a jövő megváltása…

A Cris Tales története tehát nagyban épít az időutazásra, és nincs ezzel máshogy a játékmenet sem. Képernyőnkön ugyanis egyszerre tűnik fel a múlt, a jelen és a jövő, így egyes tetteinknek azonnal láthatjuk a következményeit, sőt a körökre osztott harcrendszer is elég erősen épít a párhuzamos idősíkok kihasználására. A legjobb az egészben pedig az, hogy mindezt már ki is próbálhatjuk, hiszen Steamen és GOG-on egyaránt elérhető egy ingyenes demó a játékhoz.

Sable

  • Fejlesztő: Shedworks
  • Kiadó: Raw Fury
  • Platformok: PC, Xbox Series X/S, Xbox One

Ha pedig már a gyönyörű vagy „csak” simán különleges grafikájú címeknél tartunk, muszáj megemlítenünk a Shedworks alkotását is, ami az eddigiek alapján egy elképesztően hangulatos, nyitott világú játéknak tűnik. A Sable főhőse kevésbé meglepő módon Sable, egy fiatal lány, akinek ahhoz, hogy felnőtté válhasson, megbízható lebegőjével át kell kelnie az otthonaként szolgáló, űrhajóroncsokkal és más egzotikus kacatokkal teleszórt sivatagon. Természetesen mondanunk sem kell, hogy ez a terep csak úgy bővelkedik az érdekességekben, így utunk végére egy halom rejtélyt is megoldhatunk.

Azonban csak akkor, ha szeretnénk. A Sable ugyanis a fejlesztők szerint a lehetőségek játéka lesz, ahol semmi sem kötelező. Ha akarjuk, bütykölhetjük a lebegőnket, ha akarjuk, megmászhatjuk a környék hegységeit, de persze más nomádokat is kisegíthetünk majd, valamint nem egy puzzle-t is megoldhatunk, ha ahhoz támad kedvünk. Az ilyen mértékben szabad játékmenet és az egyedi grafika keveredése miatt pedig a Sable egyértelműen olyan címnek tűnik, amit komoly hiba lenne kihagyni az idei legizgalmasabb indie címek közül.

sable-indie-2021-01.jpg

Little Devil Inside

  • Fejlesztő: Neostream Interactive
  • Kiadó: Neostream Interactive
  • Platformok: PC, PS5, PS4

A 19. század a felfedezők és a modern babonák kora, a Little Devil Inside pedig elég alaposan ki is használja a korszaknak ezt a két jellemzőjét, hiszen itt lényegében bátor kalandorokkal kell különféle természetfölötti eseményeket és rémségeket megfigyelnünk, egy az 1800-as éveket idéző világban. Ráadásul felfedezőutunkra nem is feltétlen kell egyedül indulnunk, a multiban ugyanis barátainkkal közösen is nekivághatunk majd a vadonnak.

Ami a játékmenetét illeti, a Little Devil Inside egy akció/kalandjáték lesz, némi felfedezéssel, harccal és túléléssel feldobva. A kampány során sivatagokban, hegyekben és hatalmas erdőségekben is megfordulhatunk, valamint felfedezőink magánéletében is elmélyedhetünk, hogy így alaposabban is megismerjük őket. Apró érdekesség, hogy a játék a PS5 leleplezésén levetített trailere után egy kisebb botrányba is belefutott, mert egyesek szerint rasszista volt az ellenféldizájnja, de reméljük, idén inkább már a remek minőségével fogja felhívni magára a játékosok figyelmét.

Kena: Bridge of Spirits

  • Fejlesztő: Ember Lab
  • Kiadó: Ember Lab
  • Platformok: PC, PS5, PS4

A Kena: Bridge of Spirits még a PS5 leleplezésén mutatkozott be, és gyönyörű grafikájával azonnal fel is hívta magára a játékosok figyelmét. Az Ember Lab alkotásában a címszereplő Kenát irányíthatjuk, akik egy fiatal lélekvédelmező, a feladata pedig az, hogy kiderítse, mi történt egy rejtélyes és elhagyatott faluval, aminek a lakói első pillantásra mind egy szálig meghaltak.

A Kena: Bridge of Spirits ennek megfelelően igen nagy hangsúlyt fektet a sztorira és a felfedezésre, attól azonban nem kell tartanunk, hogy egy sétaszimulátort kapunk a képében. A fejlesztők szerint ugyanis harcolni is bőven fogunk az alkotásukban, az egyes összecsapásokban pedig az általunk összegyűjtött lelkek segítségét is igénybe vehetjük. Ha pedig mindez nem lenne elég, a folyton a nyomunkban loholó kicsi fekete lényeknek akár kalapokat is vehetünk, ennél jobb indok pedig aligha kell a vásárláshoz.