Sajnos nem mondhatjuk, hogy 2020 eddig túl kegyes lett volna az emberiséghez, hiszen előbb az ausztrál tűzvész, majd az immáron globálisan tomboló koronavírus-járvány okozott és okoz komoly aggodalmakat. Ilyenkor  pláne a négy fal között ragadva  még inkább hajlamos az ember a videojátékok irányába menekülni, és ha már így teszünk, miért ne játszanánk valami olyannal, amiben mi magunk tehetjük szebbé és tisztábbá a világot? Ha te is valami ilyesmire vágysz, akkor adunk néhány tippet!

Flower

A thatgamecompany csapata egyértelműen a Journey-vel ért fel a csúcsra, melyet sokan a videojátékok művészi oldalának egyik legfontosabb képviselőjének tartanak. Eggyel korábbi játékuk, a Flower azonban nem kevésbé volt zseniális, amely még most, tíz év után is ámulatba ejtő, érzelmes és semmihez sem fogható élmény. Ebben a játékban magát a szelet irányítjuk, egy virágszirmot terelgetve, mellyel a többi levelet kell összegyűjtenünk a pályákon, így visszahozva az életet és a színeket a világba. A már-már meditatív játékmenet a fantasztikus zenékkel kombinálva olyasvalami, amit legalább egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia.

  • Hol érhető el? Steam, PS4, PS3, PS Vita, iOS

top-5-200323-flower.jpg

Prince of Persia

A méltán híres és népszerű széria 2008-as rebootjában egy gonosz isten, Ahriman mocskától kell megtisztítanunk a világot, méghozzá egy társ, Elika oldalán, aki mágikus erejével képes megsemmisíteni a fertőzést. A Prince of Persia világa összesen 24 jól elkülöníthető pályarészre van szétszabdalva, melyeket részben tetszőleges sorrendben teljesíthetünk. Az egyes helyszínek megtisztítása pedig tényleg igazán katartikus élmény, hiszen annál nagyobb jutalom nem is kell, mint amikor a gonoszság esszenciájával fertőzött pályák egyszer csak virágba borulnak, teli színekkel és élettel. A pontot az i-re itt is a mesés dallamok teszik fel.

  • Hol érhető el? Uplay, PS3, Xbox 360

top-5-200323-prince-of-persia.jpg

The Legend of Zelda: Twilight Princess

A világ (jelen esetben: Hyrule) bejárása és megtisztítása valamilyen szinten majdhogynem minden Zelda-játékban visszaköszön, de a leghangsúlyosabban egyértelműen a The Legend of Zelda: Twilight Princess alkalmazta ezt a megoldást. Ebben az epizódban Link képes farkasformát ölteni, így bejárva a Twilight-zónákat, a Light Spiritek felkutatásával és az ellenfelek legyőzésével eltávolítva a szürkületet az adott területről. Hyrule ilyesfajta megtisztítása igazán felemelő élmény, amely – ahogy azt a szériától már megszokhattuk  ezúttal is egy Ganondorf elleni végső csatában kulminálódik.

  • Hol érthető el? Wii U, Wii, Gamecube

top-5-200323-zelda-twilight-princess.jpg

Animal Crossing: New Horizons

Listánk legfrissebb tagja alig néhány napos csupán, úgyhogy már csak ezért sem hagyhattuk le. Meg hát nem kell mindig annyira depresszív kiindulópontot választani: az Animal Crossing: New Horizons már alapjáraton is egy egészen békés játék, ugyanakkor mégis csak mi magunk építhetünk fel benne egy saját kis világot, amit aztán olyanra formálhatunk, amilyenre csak szeretnénk. A Nintendo életszimulátoráról wilson már áradozott egy sort a tesztjében, méghozzá nem véletlenül, hiszen soha nem volt még ennyire szórakoztató létrehozni a béke szigetét (szó szerint, hiszen a játék kezdetén egy távoli trópusi szigetre érkezünk), úgyhogy, ha valaki szeret teljes szabadság mellett tenni-venni, az mostanság nem nagyon talál ennél minőségibb alapanyagot.

  • Hol érhető el? Switch

Dustforce

Komolyan azt hittétek, hogy egy olyan listáról, amely a világ szebbé tételéről  és sok esetben a megtisztításáról  szól, kimaradhat egy takarítós játék? Micsoda naivitás ez, kérem! A legszebb az egészben, hogy a Dustforce sokkal-sokkal több egy egyszerű poénnál: egy egészen minőségi platformerről van szó, amelyről leginkább a Super Meat Boy juthat eszünkbe, hiszen hasonlóan pörgős a játékmenet és az irányítás, illetve a látvány is erősen hasonló. A játékban négy takarító közül választva kell megtisztítanunk a világot a kosztól és a mocsoktól, eltakarítva a fertőzést és az általa életre keltett lényeket a pályákról.

  • Hol érhető el? Steam, PS3, Xbox 360, PS Vita

top-5-200323-dustforce.jpg

Bízunk abban, hogy mire kipörgetjük az említett játékokat (szerencsére akad köztük pár kifejezetten fajsúlyos darab), addigra a valódi világ is egy szebb hellyé válik, mint most. Addig is jó játékot mindenkinek!

Támogasd te is a PC Gurut!