Itt a május közepe, lassan érkezik a nyár, és vele együtt mindaz, amit imádni szoktunk benne: a napsütés, a strandidő, a nyári szünet és persze a minden évben kihagyhatatlan fesztiválszezon. De ha valaki már nem bírja a nagy pörgést, és úgy érzi, kis pihenőre van szüksége, akkor sincs semmi gond: az alábbi indie és AA kategóriás játékokkal bármikor relaxálhat pár órát, mielőtt belevetné magát újra az év legmelegebb időszakának a kavalkádjába. Nézzük is, milyen volt az elmúlt két hét termése!

Shakedown: Hawaii

  • Megjelenés: 2019.05.07.
  • Mire: PC, PS4, PS Vita, Nintendo Switch (A Nintendo 3DS verzió kicsit késik)
  • Ár: 19,99 euró (nagyjából 6500 forint) Epic Store-ban
  • Epic Games Store oldal

Az üzlet helye elől, a hullák helye pedig hátul van. A Shakedown: Hawaii játékmenetével és pixeles grafikájával először talán a Hotline Miamit juttatja az ember eszébe, azonban itt nem elég állatmaszkot húznunk, és leszámolnunk mindenkivel, aki az utunkba áll. A történet középpontjába egy öregedő CEO áll, aki mellett egyszerűen elszaladt az idő. Az online vásárlás lehetősége miatt áruházai panganak, a közösségi utazásnak hála a kutyának sem kell a taxi flottája, a streamelés pedig kicsinálta a videó kölcsönzőit is. Ő azonban nem adja fel, és elhatározza, hogy visszaszerzi, ami jogosan az övé.

Ahhoz pedig, hogy ezt megtörténhessen, természetesen a mi segítségünk kell. Újra kell építenünk a saját vállalkozásunkat, hogy aztán mindenféle piszkos módszerrel a csúcsra juttassuk azt. A nyílt világban játszódó küldetések során lehetőségünk van szabotálni a konkurenciát, védelmi pénzzel zsarolni a kisebb üzleteket, sőt, akár a sziget földjeit is újraoszthatjuk, ha épp úgy jön ki a lépés. Ily módon a Shakedown: Hawaii a nyílt világú akciózást vegyíti a birodalomépítés taktikázósabb megoldásaival, végül pedig, ha elég ügyesek vagyunk, az egész sziget a miénk lehet.

Swag and Sorcery

  • Megjelenés: 2019.05.09.
  • Mire: PC
  • Ár: 9,99 euró (nagyjából 3300 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

Vannak azok a játékok, melyeknek már a címe is elárulja, hogy mire számítson tvelük kapcsolatban az ember, és a Swag and Sorcery szerintem pont ilyen. A Punch Club és a Graveyard Keeper alkotóinak legújabb játékában ugyanis nem kisebb ereklyét, mint a király egyik elveszett ruháját kell felkutatnunk maroknyi bátor lovagunk segítségével. A tét tehát óriási, a kérdés pedig az, hogy egyáltalán fel-e lehet nőni egy ilyen feladathoz?

Ahhoz, hogy megpróbálhassuk visszaszerezni a hiányzó ruhákat, újabb és újabb kalandokra kell majd indulnunk a hőseinkkel, azonban nem árt figyelnünk: ha nem szakítjuk meg időben a küldetést, könnyen lehet, hogy embereink elhaláloznak, és akkor az általuk összeszedett lootnak is búcsút inthetünk. Mindezek mellett a játékban egyfajta városépítés is helyet kapott, aminek hála felhúzhatjuk a saját falunkat is, illetve nem árt fejben tartani azt sem, hogy a Swag and Sorcery bizony egy elég grindolós játék lett a visszajelzések alapján.

A Plague Tale: Innocence

  • Megjelenés: 2019.05.14.
  • Mire: PC, PS4, Xbox One
  • Ár: 44,99 euró (nagyjából 14 700 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

A Plague Tale: Innocence az emberiség egyik legsötétebb korszakába kalauzol el bennünket, mikor Franciaország földjét egyszerre dúlta a pestis és a százéves háború. Főszereplőink egy fiatal testvérpár: a talpraesett, de szinte még gyerek Amicia, és kisöccse, Hugó, velük kell majd elmenekülnünk a mindenhol ott ólálkodó halál elől.

Azonban a fiataloknak nem csak a pestist terjesztő, falkába verődve mindent és mindenkit felzabáló patkányoktól kell majd tartaniuk, hiszen hamar ráébredhetnek, hogy az igazi szörnyek sokszor emberi álarcot viselnek. Ennek megfelelően meggyűlhet a bajunk az útonállóktól kezdve az inkvizíció fanatikusaiig mindenkivel. De az A Plague Tale: Innocence mégse a brutalitásra vagy a kegyetlen valóságra helyezi a hangsúlyt, sokkal inkább a testvérpár kapcsolatára, és a sokszor nehéz helyzetek megélésére, ezzel kölcsönözve egy nagyon erős atmoszférát az egész programnak.

Druidstone: The Secret of the Menhir Forest

  • Megjelenés: 2019.05.15.
  • Mire: PC
  • Ár: 20,99 euró (nagyjából 6800 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

A Legend of Grimrock sorozat fejlesztőiből összeállt Ctrl Alt Ninja Ltd. első játéka egy körökre osztott szerepjáték, mely a nyugati és a keleti RPG-k mechanikáit vegyíti a hagyományos, asztali társasok megoldásaival. A háttértörténet szerint a Menhir Erdőben ott lappang a gonosz, melynek a kiűzése természetesen ránk és egyedi hősökből összeálló kis csapatunkra maradt. Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, a druidák vezetője enyhén szólva is gyanús körülmények között eltűnik, így fel kell kötnünk a gatyánkat, ha helyre akarjuk állítani a világ rendjét.

A játékban összesen 35 küldetés kapott helyet, melyek közül a leghosszabbakkal akár háromnegyed óráig is bíbelődhetünk az alkotók szerint, ráadásul a harcok monotonitását párszor logikai feladványok is megtörik, melyeket megoldva extra felszereléseket szerezhetünk hőseink számára. Külön érdekesség, hogy a jövőben érkezik majd egy szintkészítő kiegészítő is, melynek segítségével létrehozhatjuk és mindenkivel megoszthatjuk majd a saját küldetéseinket, sőt, akár a saját kampányunkat is.

The Sojourn

A The Sojourn egy egyedi, kicsit szürreális látványvilággal megáldott logikai játék, melyben főszereplőnkkel logikai feladványok tucatjait oldhatjuk meg, miközben a valóság természetét és titkait próbáljuk kifürkészni, közben pedig a világot lassan megfertőző sötétség visszaszorítása is ránk hárul. Maga a történet ennek megfelelően egy meglehetősen elvont mese lesz a fény és a sötétség viszonyáról, melyet a fejlesztők ígérete szerint több, egyedi hangulattal és stílussal rendelkező fejezeten keresztül ismerhetünk majd meg.

Tools Up!

Bejön az Overcooked játékmenete, de a főzés sosem tudott igazán lenyűgözni? Vagy esetleg a konyha után a ház más helyiségeiben is kipróbálnád magad? Akkor bizony a Tools Up! lesz a te játékod! A The Knights of Unity készülő kooperatív játéka ugyanis nagyban hajaz az Overcooked mindkét részére, itt azonban nem főzni, hanem lakást felújítani kell, de ugyanúgy időre.

Az elég minimális háttértörténet szerint kis csapatunkkal egy misztikus felhőkarcoló lakásait kell rendbe hoznunk, méghozzá igencsak alaposan. A mi feladatunk ugyanis a falak lerombolása vagy felhúzása, a bútorok mozgatása és a csempézés egyaránt, közben pedig a lakás tervrajzát böngészve vagy kollegáinkat a falak fölött átdobva könnyíthetjük meg egymás életét.