Az elmúlt hét kifejezetten eseménydúsan alakult az AAA kategóriás címek életében: egyrészt megtudtuk, mikor érkezik Kodzsima Hideo következő játéka, a Death Stranding, másrészt pedig a legújabb Call of Duty bejelentése is megtörtént. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a kisebb, indie vagy AA kategóriás címek háttérbe szorultak volna, sőt, épp ellenkezőleg! Az elmúlt két hét hozta eddig talán a legerősebb termést a radar alól ebben az évben, nézzük is, melyek ezek a címek!

Observation

  • Megjelenés: 2019.05.21.
  • Mire: PC, PS4
  • Ár: 20,99 euró (nagyjából 6800 forint) Epic Store-ban, de most akciósan 8,89 euróért (2900 forintért) beszerezhető
  • Epic Games Store oldal

Az Observation egy történetközpontú sci-fi játék, mely egy Föld körül keringő űrállomáson játszódik. A sztori szerint az itt kutatásokat végző Dr. Emma Fisher arra tér magához, hogy kollegái mind eltűntek vagy halottak, neki pedig fogalma sincs arról, hogy mi is történt a fedélzeten. Maga az állomás is elég romos állapotban van, az egyes modulok közti átjárás sem biztosított, így a doktornő célja egyértelmű: helyre kell hoznia az egyes rendszereket, közben pedig azt is ki kéne találnia, hogy mégis mi történt itt.

Elsőre nem tűnik olyan nagy durranásnak a játék koncepciója vagy ötlete, azonban a No Code csapata csavart egy nagyobbat az alapfelálláson: mi ugyanis nem a doktornőt alakíthatjuk, hanem az állomást felügyelő MI rendszert, S.A.M.-et. Ennek megfelelően közvetlenül nem is tudjuk irányítani Dr. Fishert, ehelyett az egyes ajtók kinyitásával és a hibás alrendszerek megjavításával segíthetjük őt az útján, hogy végül vele együtt jöjjünk rá, hogy mi is történt az állomáson.

Pathologic 2

  • Megjelenés: 2019.05.23.
  • Mire: PC
  • Ár: 29,99 euró (nagyjából 9800 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

A 2005-ös kicsit fura, kicsit szürreális kultjáték folytatása végre megérkezett. A Pathologic 2 egy sztoriközpontú thriller, melyben egy világtól elzárt, vidéki kisvárosba látogathatunk el, ahol épp halálos járvány tombol. A település gyógyítójaként a mi nyakunkba szakad a feladat, hogy meggyógyítsunk mindenkit, azonban egy olyan világban, ahol nem csak a gyógyszer, de az élelem is ritka, ez bizony igen kemény diónak bizonyulhat.

pathologic-concept-art-01.jpg

Ahogy az a fotókon és trailereken is látszik, a Pathologic 2 egy végtelenül szürreális és még annál is nyomasztóbb alkotás, amiből csak úgy árad a nagybetűs OROSZOS hangulat. Ennek megfelelően az Ice-Pick Lodge alkotása nem is ajánlható bárkinek nyugodt szívvel, de ha bejönnek ezek a teljesen elvont, lelkileg nem épp a legkönnyebb címek, akkor a Pathologic 2-vel sem tudsz nagyon mellélőni.

Layers of Fear 2

  • Megjelenés: 2019.05.28.
  • Mire: PC, PS4, Xbox One
  • Ár: 24,99 euró (nagyjából 8100 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

A lengyel  Bloober Team visszatért, hogy a 2016-os Layers of Fear (és a 2017-es >observer_) után újra megmutassa, milyen jól passzol egymáshoz a sétaszimulátorok és horrorjátékok világa. A Layers of Fear 2-ben ismét egy művész sötét elméjének a legmélyébe nyerhetünk bepillantást, ezúttal azonban nem egy élete fő művén dolgozó festő, hanem egy hollywoodi színész a főszereplő.

A történet szerint főhősünk meghívást kap egy rejtélyes rendezőtől, hogy játssza ő a főszerepet az illető frissen készülő filmjében. Színészünk végül rá is bólint az ajánlatra, és felszáll a forgatás színhelyéül szolgáló óceánjáró fedélzetére, azonban a valóság hamarosan összeomlik körülötte, és a kabinján kívül már semmi sem az, aminek látszik. Innentől kezdve pedig csak egy feladatunk lesz: felfedezni a múltunkat és rájönni, hogy valójában miért minket választottak ki a főszerepre. Azonban nem árt vigyáznunk: a film és a valóság közötti határvonal még talán sosem volt ennyire vékony, mint itt, a hajón.

Draugen

  • Megjelenés: 2019.05.29.
  • Mire: PC (A konzolos megjelenés később várható, de még 2019-ben)
  • Ár: 19,99 euró (nagyjából 6500 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

A Draugen egy felfedezésre építő, úgynevezett Fjord Noir játék, mely az 1920-as évek Norvégiájába, egész pontosan egy békés, idillikus kis tengerparti faluba kalauzol el minket. Főhősünk Edward Charles Harden, egy amerikai utazó, aki nem puszta szeszélyből került pont ide: azt próbálja ugyanis kideríteni, hogy mi történt a nővérével, aki pont Norvégiában tűnt el. Edward ráadásul nem egyedül utazik, hiszen mindig ott van a nyomában Lissie, a talpraesett, rejtélyes lány is.

Ketten együtt érkeznek meg a cselekménynek helyet adó kis faluba, mely első pillantásra ugyan abszolút békésnek és idillikusnak tűnik, azonban a két utazó hamar kénytelen rájönni, hogy a nyugodt felszín alatt bizony igen sötét titkok lappanganak. Ahhoz azonban, hogy a rejtély végére járjunk, előbb fel kis kell göngyölítenünk a váratlan fordulatokban gazdag történetet, még akkor is, ha a vége felé már egyáltalán nem is vagyunk biztosak abban, hogy választ szeretnénk kapni minden kérdésünkre…

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech

  • Megjelenés: 2019.05.31.
  • Mire: PC, Nintendo Switch
  • Ár: 24,99 euró (nagyjából 8200 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

Győzd le a gonoszt a kézzel, amit épp osztottak neked! Ahogy azt már a fenti mottó is sugallja, a SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech lényegében a kártyázás és a szerepjátékok világát vegyíti, a végeredmény pedig egy kellően egyedi mix. A háttértörténet szerint egy maroknyi furcsa hőst irányíthatunk majd különböző tájakon, a célunk pedig mi más lenne, mint a mesés kincsek megszerzése, na meg persze a Gonosz visszaszorítása.

Ahhoz pedig, hogy mindezt megtehessük, a saját, egyedileg készített paklink lesz a segítségünkre, melyet összesen több mint száz lapból válogathatunk össze. A SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech azonban nem csak ennyit kínál: érdemes még megemlíteni a gyönyörű, kézzel rajzolt háttereit, valamint a játékra jellemző, kifejezetten kellemesre sikerült humor is.

Moonrise Fall

  • Megjelenés: 2019.05.31.
  • Mire: PC
  • Ár: 12,49 euró (nagyjából 4100 forint) Steamen
  • Steam áruházi oldal

A Moonrise Fall egy erős atmoszférával megáldott kalandjáték, ami igen súlyos témákat boncolgat a veszteség és továbblépés  vonalon. A történet szerint egy fiatal fiút alakítunk, aki eltéved egy misztikus és természetfeletti jelenségekkel tömött erdőben, közvetlen azután, hogy mindkét szülője meghalt egy autóbalesetben. Ahhoz pedig, hogy kijuthasson, fel kell fednie az erdő és lakói titkát egyaránt, melyben nyomokkal teli naplója és kamerája segíti.

A Moonrise Fall játékmenete nagyban épít a felfedezésre és a gyűjtögetésre. Ahogy haladunk előre az erdőben, úgy bukkanunk majd elhagyatott barlangokra, misztikus bányákra és fűrésztelepekre, valamint ezeknél jóval elvontabb helyekre egyaránt, ahhoz pedig, hogy a kérdéseinkre választ kaphassunk, bizony alaposan fel kell majd forgatnunk minden helyszínt. Ha pedig valami rejtélyes lénnyel találkozunk, le is fotózhatjuk a kameránkkal, hátha így megtudjuk a választ arra a kérdésre, hogy ki hozott minket az erdőbe és miért?