AZ INCIDENS

Történetünk szeptember 11-én veszi kezdetét; ekkor tudtuk meg, hogy a Bohemia Interactive két, Görögországban tartózkodó fejlesztőjét kémkedés gyanújával letartóztatták. Egyikük a 28 éves Martin Pezlar, a másik pedig a 33 éves Ivan Buchta. A hivatalos álláspont szerint egyszerűen csak nyaralni voltak, mikor őrizetbe vették őket, a görög hatóságok azonban egészen más véleményen vannak. A rendőrség szerint ez a két személy fényképeket és videofelvételeket készített egy katonai támaszpontról, ez pedig szigorúan tilos, csak engedéllyel végezhető tevékenység -- embereinknek nem volt erre feljogosító papírja.

A vádlottak természetesen az első pillanattól kezdve tagadták azt, hogy kémkedtek volna, s cáfolták azt is, hogy a fejlesztés alatt álló ArmA III-hoz készítettek volna referenciafotókat, ám süket fülekre találtak. Hasonló eset 2001-ben fordult elő, mikor Görögországban egy ugyancsak ott nyaraló 12 fős társaságot tartóztattak le kémkedés gyanújával, holott csak repülőket fényképeztek. A vádlottak közül nyolcat találtak bűnösnek, míg a többieket bűnsegédlet miatt zárták be.

Martin Pezlar és Ivan Buchta
Martin Pezlar (bal) és Ivan Buchta (jobb)

A HOSSZÚ VÁRAKOZÁS

A letartóztatást követően Ivant és Martint Lesbos szigetére szállították át, ahol a tényleges tárgyalás zajlik majd le. A srácok ekkor még abban bíztak, hogy gyorsan tisztázódni fog ez a félreértés, ám a hivatalos vádakra is sokat kellett várni. Csak napokkal a letartóztatásuk után közölték velünk, hogy pontosan miért is kerültek a rács mögé, s minden bizonnyal sokkolta őket, mikor megtudták: akár húsz évet is raboskodhatnak, ha a bíróság bűnösnek találja őket.

A görögországi események közben a Bohemia Interactive megerősítette, hogy valóban a két munkatársuk van börtönben, s megígérték, hogy minden téren támogatni fogják őket és családjukat. Ezen felül elindult a helpivanmartin.org, amely folyamatosan tájékoztatott az ügyről. Nekik köszönhetően értesültünk a fontosabb eseményekről, illetve képeslapokat küldetek, sőt még egy demonstráció megszervezésében is segítettek.

A kezdeti bizakodás a második hétre kezdett kétségbeesésbe fordulni, ugyanis ekkor még semmi változás nem állt be az ügyben. A késlekedés oka az volt, hogy a görög igazságszolgáltatás rendszere sztrájkolt november 10-ig, s így hiába van egy passzus a helyi törvénykönyvben, miszerint bírósági eljárás nélkül 40 napnál tovább nem lehet őket bent tartani, nem lehetett mást tenni, csak türelmesen várni -- mást amúgy sem tehettek.

Levelek a börtönből
Martinék több levelet is írtak a támogatóknak és családjuknak. Ezeket a helpivanmartin.org oldalon lehet elolvasni.

A fejlesztőkben a levelek, a képeslapok és a hozzátartozóik látogatása tartotta a lelket, illetve az a remény, hogy már nem kell túl sokat raboskodniuk, november végén ugyanis kiderült, hogy a cseh államfő személyesen foglalkozik az üggyel, hiszen ez a bebörtönzés nagyon érzékenyen érinti a cseh állampolgárokat. A görög miniszterelnök gyorsan reagált a levélre, s azt ígérte, hogy tárgyalásokba kezd a cseh nagykövettel -- sajnos azonban lényegi előrelépést a hivatalos diplomáciai kapcsolat kiépítése sem hozott, az eljárás egyáltalán nem gyorsult fel. A fejlesztők a karácsonyt is a börtön falai közt töltötték, miután az első fellebbezést elutasították, a másodikat pedig a naptári évben egyszerűen nem dolgozták fel a közelgő ünnepek miatt.

Jana Buchtovától, Ivan nővérétől megtudtuk: testvére azért vitte magával Martint, mivel a felesége nem utazhatott egy kis, alig kétéves csecsemővel ilyen hosszú útra, főleg repülővel. Ez tisztázta az ügy talán legfurcsább részét, miszerint miért így, kettesben mentek el, ha mindkettejüknek van családja. Továbbá a hivatalos periratokból kiderült, hogy az előzetes információk hamisak voltak, a fejlesztőknél nem volt éjjellátó szemüveg, illetve semmilyen más olyan felszerelés, amit kifejezetten a kémek használnának. A dokumentumok szerint a görög hatóságok tudtak az érkezésükről és arról is, hogy hova szándékoztak menni.

AZ ÁTTÖRÉS

A második fellebbezést december 7-én nyújtották be, s noha egészen az új évig kellett várni a válaszra, mindenképpen megérte, ugyanis ezt már elfogadta a bíróság. A nagy hír tegnap érkezett meg, miszerint 128 nap raboskodás után a kémkedéssel vádolt fejlesztőket fejenként ötezer euró óvadék ellenében végre kiengedték. A hírnek mind a hozzátartozók, mind pedig a kollégák nagyon örültek, ám fontos tudni: még messze vagyunk attól, hogy ténylegesen lezártnak tekinthessük ezt az ügyet. Egyelőre csak annyi történt, hogy szabadlábon védekezhetnek, hiszen a bírósági ügy még továbbra is aktív, s megvan arra a lehetőség, hogy huzamosabb időre, akár évekre is börtönbe kelljen vonulniuk.

„Sajnos még nincs vége, hiszen közelít a tárgyalás, a vádak elleni harc pedig folytatódni fog. Mindenesetre nagyon örülünk annak, hogy Ivan és Martin végre hazatérhetett négy hónapnyi bezártság után. Készen állunk arra, hogy bármilyen formában segítsük őket és családjukat, és már alig várjuk, hogy újra találkozhassunk velük.

Azt mondani sem kell, hogy mindez nagy megkönnyebbülés nekik, a családjuknak és a Bohemia Interactive-nak. Köszönjünk mindenkinek, aki az elmúlt négy hónapban segített. ”
-- Ota Vrťátko, Bohemia Interactive.

Még nem tudni pontosan, hogy mikor kerül sor a tényleges tárgyalásra, de nagyon reméljük, hogy Ivan és Martin rémálma végül boldogan fejeződik be. Természetesen tájékoztatni fogunk titeket a további fejleményekről is.