A bebörtönzött fejlesztők családtagjai az egyre nehezebb helyzet miatt elkeseredésükben a cseh államfőhöz fordultak, hogy tegyen valamit az ügyben, Václav Klaus pedig eleget is tett a kérésnek. Az elnök úr hivatalos levelet írt, melyben különösen érzékeny témaként jellemezte az ügyet, ami nem csak a cseh állampolgárok, hanem az ő számára is fontos. Azt kérte, hogy az esetet különleges elbánásban részesítsék.

Levelére szinte azonnal, egy-két órán belül megszületett a válasz, melyben a görög államfő, Karolos Papoulias jelezte, hogy kész személyesen tárgyalni az ügyről a cseh nagykövettel, az esetet pedig a legmagasabb diplomáciai körökben fogják megtárgyalni.

A levél és a hivatalos kapcsolat kiépítése várhatóan pozitív hatással lesz az eddig csigatempóban haladó esetre, s így végre meg lehet tenni a szükséges lépéseket a két pórul járt fejlesztő szabadulása érdekében. A rendőrség napokon belül lezárja a nyomozását, s onnantól kezdve a bíróság kezében lesz a döntés -- ha bűnösnek találják őket, akár 20 évet is ülhetnek.