Jon Murphy, a PES csapat feje a Eurogamernek úgy nyilatkozott júniusban, hogy a FIFA-játékokkal előrukkoló EA Canada egy csomó dologban lekoppintotta a Konami sorozatát, majd a PR-anyagokban az állítólagos hatalmas különbségekre helyezték a hangsúlyt, holott ez egyáltalán nem igaz. Az EA akkor nem reagált a vádakra, most viszont a FIFA 13 producere, Nick Channon megszólalt az ügyben.

"Nem kell megvédenünk magunkat és nem is kell mondanunk semmit. Mélyen tiszteljük a PES-sorozatot, és igen erős konkurensnek gondoljuk. Tudjuk, hogy jó játékokat akarnak készíteni, és ez bennünket is előbbre tol."


Az EA Sports feje, Andrew Wilson is reagált a témára. Úgy véli, hogy nagyon klassz volt fej-fej mellett megjelenni a PES-sel, mert együttesen motiválták egymást. Reméli továbbá, hogy a Konami vezetősége nem veszi túl komolyan Murphy nyilatkozatát, mert ezer éve a franchise mellett van és nagyon érti a dolgát.

A Konami és az EA sosem jöttek ki egymással túl jól, igaz, ezt igyekeztek azzal palástolni, hogy a két kiadó látványosan kerülte egymást. A PES és a FIFA egyébként igenis eltérő szériák, előbbi arcade jellegű, gyorsabb tempót diktál, míg utóbbi szimulátorként fogható fel.