• Megérkezett az Aranybulla első előzetese
  • II. Andrásról és a korabeli magyar viszonyokról készített filmet Kriskó László
  • Az intejúkkal kiegészített dokusorozat decemberben, a film jövő tavasszal debütál

Koltay Gábor Milleneum alkalmából készült történelmi filmjeire hatalmas kritikaözön zúdult, azóta nem is láthattunk hasonló próbálkozást itthon. Az Aranybulla feledtetheti a rossz emlékeket. Kriskó László lényegesen nagyobb költségvetésből, láthatóan igényesebb vizuális elképzelések mentén és több történész közreműködésével tárná fel a XIII. század eleji hazai viszonyokat. Egészen pontosan III. Béla király 1196-os halálától a tatárjárás idején történt 1241-es muhi csatáig terjed a cselekmény.

Először négy részes dokumentum sorozat készül, amit fikciós betétek egészítenek ki, majd utóbbiak összefűzéséből kerül mozikba az Aranybulla. A film évtizedeken átívelő történetét egyelőre nem közölték, viszont a frissen kiadott előzetes betekintést enged a több mint egymilliárd Forintból készülő produkcióba. Illetve az Index készített interjút a rendezővel, aki elárulta, hogy II. András uralkodói elképzeléseiről igyekeznek objektív és újszerű, a legfrissebb kutatási eredményekre alapozott képet festeni.

Trill Zsolt és Veréb Tamás alakítják az első alkotmányos dokumentumunkat kiadó uralkodót, előbbi az idősebb, Veréb pedig a fiatalabb Andrást formálja meg. Gertrúd szerepében Törőcsik Franciska, János érsek csuhája alatt Rátóti Zoltán, a teuton lovagok vezéreként Fenyő Iván látható, míg a történetbéli öreg keresztest László Zsolt alakítja. Decemberben debütál a sorozat a Duna TV-n, de a készítők tárgyalnak kereskedelmi csatornákkal is, míg a mozifilm jövő tavasszal kerülhet vászonra.

„A II. Andrásról és koráról készülő film hiánypótló: magyar filmen eddig nem látott középkor tárul a szemünk elé nagyszerű, hiteles jelmezekkel, díszletekkel, kellékekkel, kiváló színészi alakításokkal. Reményeink szerint az Aranybulla az egyik legnagyobb hazai filmes meglepetés lesz” – harangozta be a produkciót Kriskó László az Indexen. Nektek hogy tetszik az Aranybulla előzetese? Jegyet váltotok majd rá?