Egy frissen publikált kutatás eredményei szerint összefüggés lehet a játékosok intelligeciája, és bizonyos stratégiai játékokban nyújtott teljesítményük között. A Yorki Egyetem kutatói két részben vizsgálták a kérdéskört, így jutottak végül erre a megállapításra, bár azt a publikációban is sietnek leszögezni, mindez nem jelenti azt, hogy ha többet játszunk, okosabbak leszünk.

A kutatás első felében összesen 56 résztvevő segítségével azt vizsgálták meg, hogy milyen összefüggés van a játékosok League of Legends-ben nyújtott teljesítménye, és egy hagyományos intelligencia teszten elért eredményei között. Mint kimutatták, a jobb játékosok egyben magasabb pontszámokat is értek el. A kutatók szerint hasonló eredmények figyelhetők meg például a sakk esetében is.

A kutatás második felében több ezer játékos adatait felhasználva a kutatók arra keresték a választ, hogyan változik a játékbeli teljesítmény a korral. Ehhez már négy programot is felhasználtak: a Lol mellé bekerült még a Dota 2, a Destiny és a Battlefield 3. Az eredmények azt mutatták, hogy míg a stratégiai játékok esetében a teljesítmény az IQ-hoz hasonlóan változik, ahogy öregszik a játékos, addig az FPS-ek terén elért eredményekben durva visszaesés tapasztalható a tinédzserkor után. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy míg a stratégiai játékokban a memória és a döntéshozó képesség számít, addig az FPS-ekhez elsősorban reflexekre és pontosságra van szükség.

iq.jpg