• A Nyugati nyaralás vezeti a hazai mozik nézettségi toplistáját, 22 ezren nézték meg első hétvégéjén
  • A 80-as években egy disszidens magyar ügyeskedő szerelőnél hagyja autóját és iratait
  • Hősünk családjával a Balatonra utazik, és nyugati turistáknak adják ki magukat
  • Nem is sejtik, hogy az idegen kocsival és iratokkal a hidegháború sűrűjébe hajtanak

Tiszeker Dániel már Wellhello mozijával (#Sohavégetnemérős) és Nagykarácsony című decemberi romkomjával bizonyította tehetségét a műfaji filmezés terén. Friss munkája, a folyékony történetvezetése miatt általunk is méltatott Nyugati nyaralás pedig óriási sikert aratott premierhétvégéjén. Huszonkét ezren váltottak rá jegyet az elmúlt néhány napban, amivel a hazai mozik nézettségi toplistájának élére került. Csak összehasonlításképpen: ilyen bravúrra két éve nem volt képes magyar alkotás.

A történet

A nyolcvanas évek derekán játszódó film főhőse Maurer Gyuri, az ügyeskedő veszprémi autószereplő. A pártvezetők Ladái is az ő keze alatt nyernek új formát, így amikor családja nyaralás előtt áll és a Riviéra lázában ég, nyugodtan várják útleveleiket. Csakhogy négy helyett csupán három irat érkezik, és Gyurinak kiskaput kell találnia. Kölcsönveszi egy disszidens magyar útlevelét nála hagyott autócsodáját, és nyugatról érkező turistáknak adják ki magukat, akik a hamis okmány birtokában a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem sejtik, hogy a „kölcsönvett” kocsival egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele. Főszerepben Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél, Tóth Mátyás, Patkós Mártos, Szervét Tibor és Péterfy Bori.

2281.jpg
(A kép forrása: Port)

Hétvégi toplista

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a múlt csütörtöki premiercsokor igen szűkös volt, ám a Nyugati nyaralás 22 ezres látogatottsága így is kiemelkedőnek nevezhető. Mögötte A gyilkos járat című Brad Pitt akcióvígjáték, A meghívás című horror és a bestseller regényt adaptáló Ahol a folyami rákok énekelnek című opusz érdekelte leginkább a közönséget. Utóbbiak már több hete vannak műsoron, sorrendben 194, 35 és 78 ezer jegyet váltottak rájuk.

Közönségdíj

Hab a tortán, hogy hétvégén a CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját is bezsebelte a bűnügyi vígjáték. „Ha a közönség szereti a filmed – annál nincs nagyobb boldogság rendezőként. Mi Tiszeker Dániel alkotótársammal a szívvel teli történetekben hiszünk. Amikben magunkra ismerhetünk, de sokat nevethetünk is. Nagyon örülünk, hogy a Nyugati nyaralás főszereplő családját ilyen gyorsan megszerették a magyar nézők!” – nyilatkozott az öröm pillanataiban Lévai Balázs társrendező.

fotozassajtofal0917hcs-10.jpg
(Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a CineFest közönségdíjával. Fotó: Horváth Csongor)

Nyugati nyaralást több mint nyolcvan moziban vetítik, illetve a következő hetekben szerte az országban közönségtalálkozókra kerül sor. Az alkotókat kérdezheti a közönség Szentendrén, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kecskeméten, Veszprémben, Szegeden, Székesfehérváron, Sopronban, Győrben, Debrecenben és Miskolcon. Ti láttátok már a filmet? Nektek hogy tetszett? Írjátok meg kommentben!