A Windows 10 biztonsági okok miatt már nem támogatja a SafeDisc és SecuROM másolásvédelmi megoldásokat, a legújabb frissítéssel azonban már a Windows Vista SP2, a Windows 7 SP1, a Windows 8 és a Windows 8.1 is blokkolja, ugyanebből az okból.

A szóban forgó frissítés a 3086255 számost viseli, telepítése után pedig blokkolásra kerül a secdrv.sys driver, aminek következtében bizonyos játékok nem fognak működni. Erre az egyik megoldás egy No-CD crack telepítése, vagy a játék újbóli megvásárlása, immáron egy modern, ditiális platformon, de van egy harmadik járható út is, mégpedig egy olyan, amit a Microsoft biztosított: vissza lehet kapcsolni a secdrv.sys drivert.

Erre két opciónk van. Az egyik az, hogy az adminisztrátor módban futtatott parancssorba beírjuk a sc start secdrv parancsot, ezzel elindítva azt, és ha már nem látjuk hasznát, akkor a sc stop secdrv sorral újra leállíthatjuk a működését. A másik opció egy kicsit bonyolultabb, ez ugyanis a Registrybe vezet: első lépésként keresd elő a Futtatást, abba írd be, hogy regedit, majd OK vagy enter. A megnyíló ablakon aztán keresd meg ezen az útvonalon KEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\secdrv a Startot, és azon jobb egérrel kattintva válaszd a módosítást. Itt három lehetőséged van: a Type 4 kikapcsolja a szolgáltatást, a Type 3 manuális módba állítja, a Type 2 pedig automatikusra -- az utóbbi kell. Ha kiválasztottad, már csak annyi a dolgot, hogy bezárd a Registry Editort. Kész vagy.

A Microsoft felhívta a figyelmet arra, hogy a secdrv.sys driver újbóli bekapcsolása biztonsági kockázatoknak teszi ki a számítógépet, így a dolgunk végeztével érdemes kikapcsolni.

securom.jpg