• Az Egyesült Államok lakosságának 37%a PC-n játszik
  • A játékosok fele nem vesz teljes áron játékot
  • A játékosok fele a casual rétegbe tartozik
  • A férfiak és nők aránya 51-49%
  • A PC-s játékosok átlagéletkora az USA-ban 38 év

Az NPD Group kutatást végzett, amelynek során igyekeztek jobban megérteni a PC-s játékosok szokásait. Júniusban összesen 6225 embert, 9 éves vagy annál idősebb amerikai állampolgárt kérdeztek meg arról, milyen platformon játszanak, s milyen módon vásárolnak játékokat.

A felmérésből kiderült, hogy az Egyesült Államok lakosságának mintegy 37%-a PC-n tölti az idejét.

A megkérdezettek átlagosan 6,4 órát játszanak, s több mint a fele a casual, vagyis az alkalmi játékosok rétegébe sorolható, így -- legalábbis ennek a kutatásnak az eredménye alapján -- nem érvényes az a kép, ami a PC-s játékosokról alakult ki, miszerint mindenki hardcore gamer, hiszen a résztvevők 44%-a tartozik ebbe a csoportba. Az sem igaz, hogy férfiak által uralt a piac ezen szegmense, ugyanis 51-49% arányban oszlik meg a férfi-nő arány, illetve nem csak gyerekek játszanak, az átlagéletkor ugyanis 38 év, az éves átlagjövedelem pedig 69 ezer dollár.

Érdemes megjegyezni, hogy a casual csoportot a nők dominálják, míg a hardcore inkább a férfiak terepe, illetve tudni kell, hogy az NPD Group végezte el a játékosok két csoportba sorolását, s ők úgy tekintették, hogy azok tartoznak a hardcore rétegbe, akik akció/kalandjátékokkal, verekedős programokkal, MMOG-kel, röpszimulátorokkal, RTS-ekkel, sportjátékokkal, versenyjátékokkal és lövöldékkel játszanak. Hogy pontosan mi számít casualnak, ha majdnem minden zsáner hardcore, azt nem tudni.

A felmérés másik érdekessége a vásárlási szokásokról szól, kiderült ugyanis, hogy

a megkérdezettek fele inkább egy alapos leárazásra vár, mintsem hogy teljes árat fizessen,

aki pedig digitálisan vásárol, az szinte biztos, hogy az akcióra utazik, míg aki lemezes kópiát vesz, az inkább fizet teljes árat. Ennek tükrében az NPD Group arra intette a kiadókat és fejlesztőket, hogy változtassanak a becsléseiken, ha egy friss megjelenésről van szó.

gamer-pc-2.jpg