• Andrzej Sapkowski több milliót követel a CD Projekt RED-től
  • Hajlandó lenne bíróságra vinni az ügyet
  • A CD Projekt nem akar fizetni
  • De mindkét fél hajlik a megegyezésre

Régóta tudjuk, hogy a Vaják-könyveken alapuló Witcher-játékok sikeréből a szerző, Andrzej Sapkowski nem részesült, ugyanis anno fix összeget kért a jogokért a fejlesztőktől, mert nem hitt a játék sikerében – szóval nem is kap részesedést a trilógia bevételéből. Azt is tudjuk, hogy a programok sikeréhez képest a Sapkowskinak kifizetett összeg szinte aprópénz volt.

Az író ezen sosem tudott túllépni, régóta fúj emiatt a CD Projekt RED-re, és a Witcher-játékokat sem szívleli különösebben, mert szerinte azok az ő könyvei miatt lettek sikeresek világszinten, mégis úgy reklámozzák őket, mintha nem az ő művein alapulnának – ami persze nem teljesen fedi a valóságot.

Az évek óta tartó ügy most új szintre lép: Sapkowski jogi képviselője útján 60 millió lengyel zlotyit követel a CD Projekt RED-től, ami nagyjából 4,5 milliárd jó magyar forintnak felel meg. Ha nem kapja meg a kívánt összeget, hajlandó a bírósághoz fordulni.

A Witcher-trilógia alkotói természetesen nem akarnak ekkora összeget kifizetni Sapkowskinak, pláne nem egy érvényes szerződéssel a fiókjukban – ugyanakkor jelezték, hogy szeretnék a dolgot anélkül rendezni, hogy a viszonyuk tovább romoljon az íróval. Sapkowski ügyvédje is úgy fogalmazott, hogy szívesebben fogadnának el egy megegyezést.

Sapkowskinak ugyan van alapja a követelésre (a lengyel törvények lehetővé teszik, hogy ha nagy a különbség a jogok eladási ára és az azokból befolyó összeg között, akkor módosítani lehet a szerződést), ugyanakkor nem valószínű, hogy a CD Projekt RED ügyvédeivel szemben lenne esélye, ha a bíróság elé kerül az ügy.

Sapkowski amúgy valószínűleg azért bátorodott fel éppen most, mert a CD Projekt most adta ki a önálló játékként a Gwent egyjátékos változatát, a Thronbereaker: The Witcher Talest, valamint az író valószínűleg a készülő netflixes Witcher-sorozatból is méretes összeget kapott – és gondolom, ezúttal jobb szerződést kötött.