• Andrzej Sapkowski tízezer dollárt sem kapott a Witcher jogaiért
  • A CD Projektnek már több milliót hozott a játéksorozat

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a Witcher vagy magyar keresztségben Vaják-könyvek írója, Andrzej Sapkowski nem igazán kedveli a CD Projektet, mert szerinte eltitkolják a játékok eredetét és tévesen azt hirdetik, hogy a könyvek csak a játékok miatt lettek híresek Lengyelországon kívül. Azt is tudjuk, hogy a szerző úr nem hitt a játék sikerében, ezért nem kért részesedést a bevételek után. Viszont azt csak most tudtuk meg, mekkorát koppant valójában.

Sebastian Zieliński, a CD Projekt RED első feje elárulta, hogy a jogokért a kiadó-fejlesztő anno két körben fizetett. Először 15000 zlotyit, majd 20000 zlotyit, ami mai árfolyamon nagyjából 9500 dollár, avagy 2,5 millió forint. Na, ja, nem tűnik aprópénznek elsőre, de ha belegondolunk, hogy a Witcher-trilógiából eleddig 25 millió példányt adtak el, és csak a Witcher 3 másfél év alatt 1 milliárd zlotyit (nagyjából 73 milliárd forint) termelt, azért máris más a menyasszony fekvése. Azért ezután nem csoda, hogy Sapkowski morcos lesz, ha szóba kerül a játéksorozat.

Persze nem kell a híd alá vonulnia, hiszen a könyvsorozata Lengyelországban és külföldön is meglehetősen népszerű, de valószínűleg még így sem termelnek annyi pénzt, mint amennyit akkor kapott volna, ha részesedést kér a Witcher-trilógia bevételéből. További érdekesség még, hogy Sapkowski a szerződés első változatát elutasította, mert Geralt nevét véletlenül Geraldnak írták. Ezt természetesen meg lehet érteni, egy szerződés esetén egy ilyen hiba miatt az ember milliókat bukhat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!