Az Y generáció tagjaként lehetetlen volt nem ámuldozni és inspirálódni, amikor 1999-ben, az itthon is éppen kibontakozóban levő internetkorszak hajnalán nem csupán az emberiség sorsa pörgött le a vásznakon, de több kultusz is született: egy specifikus napszemüvegé és telefoné, valamint egy olyan színészé, aki mind a mai napig nem vedlette le magáról a tömeges imádatot. A minden szempontból mérföldkőnek számító Mátrix hatása máig érezhető, hiszen megágyazott a cyberpunk széleskörű elterjedésének, melynek babérjai mostanság értek be igazán, az olyan modern pioníroknak hála, mint a Cyberpunk 2077, a Shadowrun Trilogy, vagy a társasok terén úttörőnek számító, de sajnos végül elkaszált Android: Netrunner. A téma tehát él és virul, most pedig nem várt kategóriában és nem várt helyről kapott erősítést, a Find the Source ugyanis egy magyar fejlesztésű alkotás, ami a print & play társasok sorát erősíti.

Find the Source

  • Kiadó/Partner: Animus Magnus Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: szóló/kooperatív
  • Játékosok száma: 1-3 fő
  • Játékidő: 10-30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Ára: Kickstarteren 5 dollár, nagyjából 1900 forint, a limitált fizikai változat 39 dollár (14 800 Ft)

Az általa lefestett világ pedig nem éppen rózsás: az ismeretlen, de annyira nem túl távolinak tűnő jövőben az emberiség a mesterséges intelligencia rabja lett, amely tudatuk befolyásolására használja a fajból kinyert energiát, hogy ezzel megőrizhesse uralmát. Feladatunk ebből az alapkoncepcióból kiindulva tehát nem más, mint az emberiség felszabadítása. Free City városának felfedezésével, fontosabb régióinak meghackelésével kell megtalálni a címadó Forrást, az MI központját, miközben ügynökök csapatai loholnak a nyomunkban. Free City pedig nem éppen apró, összesen egy tucat helyszín látogatható meg, és a játék során ezek jelentős részén muszáj is megfordulni.

Az alapvetően egyszemélyes, de kooperatív- és kampány módban is játszható Find the Source ugyanakkor erre nem ad túl sok időt, a mesterséges intelligencia ugyanis könyörtelen tempóban zakatol a győzelem felé, így még azelőtt fel kell fedni a Forrás helyét, mielőtt az MI a maximumra töltené az energiáját, ezzel csírájában fojtva el az ellenállást. A cél érdekében információt kell gyűjteni, kideríteni, hogy a város pontosan mely részén található a nemezis, elintézni az odasereglő ügynököket, majd élvezni a szép, új világot. Mindehhez pedig nincs szükség másra, mint az egyoldalas, fekete-fehérben és színesben is kinyomtatható játéktáblára, kettő (opcionálisan három) darab kockára, valamint egy íróeszközre – na meg persze némi szerencsére, valamint gondos tervezésre.

Ez a tervezés pedig már az alapoknál elkezdődik, hiszen az irányított karakter – a kaland, játék, kockázat korszakot idéző módon – nem csupán egy fantázianévvel, de egy komplett karakterlappal is rendelkezik, melyen életerő (alapjáraton kettő), tölténysáv (első körben három golyóval), 5 fejleszthető képességsáv és 6 megszerezhető tárgy várja, hogy akcióba lendüljön. A fejlesztés nélkülözhetetlen, már csak azért is, mert a fordulók végén mindig három energia adódik az energiasávhoz, és ha az eléri a maximális értéket, a játék automatikusan véget ér. A harc során minden ellenfél elintézéshez egy golyóra van szükség személyenként, de fejlesztéssel akár három ellenfél is kiiktatható, az energiasávon pedig a kör végi energiavesztés akár egyre is redukálható.

Egy kör mindig ugyanabból a 3 fázisból áll. Elsőként az akciópontokat kell meghatározni, amihez 2 kockával kell dobni (azonos érték esetén mindkét kocka újradobásra kerül), majd egy fontos döntést hozni. A nagyobb érték kiválasztásával ugyan több akcióponthoz juthatunk, de ilyenkor automatikusan 1 energia adódik hozzá az energiasávhoz; kisebb szám esetén pedig fejleszthető egy tetszőleges tulajdonság, viszont ebben az esetben kevesebb akciópontból tudunk gazdálkodni. A választott akciópontok birtokában aztán kezdődhet a tényleges tevékenység: ez lehet 2 töltény betárazása, harc egy ügynök csapattal az adott helyszínen, mozgás a város egy új részére, az adott helyszín egyedi képességének használata (ami sok esetben nemcsak akciópontba kerül, de energiával erősíti a Forrást), nyomozás, valamint hackelés. Utóbbi kettő a játék kulcsa: a város oszlopokra és sávokra oszlik, a nyomozás során pedig az egyes területek felderítő mezőit tudjuk feltölteni. Amennyiben egy sorban legalább két helyszínen már sikerült nyomozni, úgy hackelést van lehetőségünk végrehajtani – ezt a játék során 3+1 alkalommal kell megtenni, ezután pedig egyetlen helyszínre szűkül a kutatás, azaz kiderül, hogy hol is bújik meg a Forrás.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezt értelemszerűen több tényező is nehezíti: például az említett energiasáv, amely minden kör végén egyre bővül; az ügynökcsapatok, akik a helyszínek meglátogatásakor jelennek meg (méretük szintén kockadobás és döntés függvénye), a helyszínek meglátogatásának korlátozása (maximum kétszer mehetünk mindenhova), és persze esetenként a lőszerhiány, vagy a rossz dobás. Ezek együttesen folyamatosan nyomás alatt tartanak, és rákényszerítenek a megfontolt, alapos lépésekre, a folyamatos terezésre, a lépések és a körök optimalizálására. Mindez a 15-25 perces játékmenettel párosítva folyamatos újrapróbálkozásra sarkall – hol a bukás, hol pedig az új lehetőségek kipróbálása, a jobb pontszámok elérése érdekében. A Find the Source ehhez minden eszközt biztosít, a magyar nyelven is elérhető társas ugyanis több térképpel érkezik, emellett pedig nemcsak kooperatív módot tartalmaz, de egy három misszióból álló kampányt is, amely új célokkal és egyéb feltételekkel gondoskodik a szavatosságról, miközben a limitált fizikai verzió a gyűjtőknek kínál kihagyhatatlan lehetőséget. A sikerélmény garantált – a Kickstarter-kampány teljesítményét látva pedig a népszerűség is, hiszen még sosem volt ilyen egyszerű és hatékony kiélni a Mátrix fűtötte álmokat. Ki gondolta volna, hogy ehhez csak egy nyomtatóra, három kockára és egy tollra lesz szükség, nem pedig méregdrága bőrruhákra és kőkorszaki mobiltelefonokra!

(A tesztpéldányt az Animus Magnus Games biztosította – köszönjük! A játék a Kickstarteren szerezhető be.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát