Előző körben a Gémklubnál megjelent slágerjátékok egy-egy kiegészítőjét próbáltuk ki, ezúttal pedig újabb variációkat lestünk meg olyan társasokhoz, melyek alapvetően is jól működnek, de legalábbis kifejezetten népszerűek. Mert nincs is annál jobb, ha van választék, a bőség zavara azonban okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Ohh...igen?

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 18+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 8990 forint

Az Igen?-t sokan tartották az Ego egy szimpla másolatának, ami játékosait nem is mindig igyekszik kimozdítani a komfortzónából, azonban az Ohh…igen? feltekeri a hőfokot, méghozzá a maximumra, hiszen az alapokat teljesen felnőtt közegbe, leginkább az intimitás birodalmába helyezi. Természetesen nem szex-társasról van szó, inkább valami olyasmiről, mint a már bemutatott Bal jobb dilemma, ami a baráti társaságokat igyekszik még jobban összekovácsolni. Nos, Győri Zoli új játéka, ha nem is összekovácsolja a baráti társaságokat, de mindenképpen meglepheti őket, már egyből, ha előkerül a játék, mert ugye tabunak számító témák is előkerülnek benne, míg párok és házaspárok számára kiválóan működhet a recept, amely valóban őszinte válaszok esetén legnagyobb titkainkról is leránthatja a leplet.

Mennyire vagyunk előítéletesek? Mennyire számít a másik hovatartozása és neme? Mennyire vagyunk elégedettek magunkkal? Mennyire kötnek gúzsba minket a szabályok és normák? Mennyire vagyunk felszabadultak a szexben? Ilyen és ehhez hasonló témák merülnek fel a rengeteg kérdés során, amik összesen 220 darab 2 oldalú kártyán várják, hogy valaki felolvassa őket, majd mindenki válaszoljon. Bár van tippelős és normál játékmód, lehet kockát használni és pontokat gyűjteni, én azt gondolom, hogy az Ohh…igen? az a játék, aminél az a szabály, hogy nincs szabály. Mindenki úgy álljon neki, ahogy a leginkább megfelelő neki, egyedül csak annyit érdemes már az elején tisztázni, hogy csak úgy van értelme, ha tényleg őszinték vagyunk. Ugyanis így nemcsak a barátaink és a hozzánk közelállók ismerhetnek meg minket jobban, de saját magunkkal is sokkal inkább tisztába kerülhetünk. Ha valaki nem túl prűd és nem tart a kényesebb témáktól, kifejezetten jól szórakozhat a játék alatt, amit nem szabad komolyan venni, és ami szerintem sokkal jobb és jobban is nyit a játékosok felé, mint tette azt a normál, alap verzió. 

Azul: Csokoládéműhely (Azul: Master Chocolatier)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,43/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 17 990 forint

Michael Kiesling, számos sikerjáték (például Torres, Tikal és Heaven & Ale) alkotója, a 2017-es Azul képében tulajdonképpen a modern családi játékok egyik legalapvetőbb darabját tette le az asztalra, ami nemcsak páratlanul szép, de emellett még újrajátszhatóság terén is remekel, és bizony pillanatok alatt le lehet mellé ültetni bárkit. Hogy az Azul-család azóta számos irányba bővült és akár nehezedett is, lényegében az is példaértékű, hiszen vannak kifejezetten igényes és remek ágai a fának, de a Csokoládéműhely alcímmel ellátott, legújabb, limitált variáció azt is bizonyítja, hogy van értelme az újratervezésnek, ha ezzel némi pluszt adunk hozzá az önmagában is nagyszerűen működő recepthez. Itt ugyanis a címhez igazodva, első ránézésre nem kapunk mást, mint csempék helyett bonbonokat, amik szinte csalogatják az embert, az édesszájúak pedig küzdhetnek a késztetés ellen, hogy megkóstolják a finomságoknak tűnő komponenseket. De tényleg csak ennyi rejlik a dobozban? 

Apró csavar

Maga az alapjáték itt is ugyanaz, csak a külső más. Korongokra kerülnek a bonbonok, a saját körében mindenki elvesz az egyikről minden egyszínű darabot, majd a többit betolja középre, vagy elvesz középről minden példányt egy bizonyos színből, utána pedig a saját kis tablóját építi. Nos, itt is ez zajlik, két apróbb variációval. Az egyik, hogy a korongok két oldallal rendelkeznek, és az alternatív verzió esetén bizony különböző hatásokat indítanak be a felkészülésnél, vagy akkor, ha bonbont veszünk le róluk. Az egyik magához húzza a közeli, adott típusú bonbonokat, a másik eleve nagyobb készlettel indít, a harmadik meg például, nem engedi középre kerülni a rajta maradt csokit. A hatás más, mégis, minél több ilyen korong van játékban, annál több mindenre kell figyelni, annál több mindennel lehet kalkulálni, akár egy-két körre előre tervezve a lépéseket, amik aztán vagy bejönnek, vagy nem. Elvileg minden esetben a játékosszámnak megfelelő mennyiségű korongot fordítunk át, de ezzel is lehet variálni, és bizony az is izgalmas, ha minden korong rendelkezik valamilyen hatással. És ehhez még új táblákat is kapunk, vagyis a régiek másik oldalán egy variációt, amin nincsen előre befoglalva a típusok helye, azok tetszőleges módon helyezhetők le, mindössze annyi szabállyal, hogy egy színből kettő itt sem kerülhet egy sorba vagy oszlopba. Mindez pedig éppen annyira bolondítja meg a játékot, hogy érdemes legyen újra leülni elé, pláne, ha valaki nagyon szereti az Azult, de a későbbi, bonyolított változatokkal már nincs kibékülve. Az új korong-felhozatal és az új tábla laza, de izgalmas frissítés, és bár az ízlés kérdése, hogy a csempék vagy a bonbonok tetszenek-e jobban, de ha még nincs meg egyik verzió sem, gondolkodás nélkül a Csokoládéműhely tud többet, az meg már más kérdés, hogy az alapjáték birtokában megéri-e a cserét vagy a beszerzést… és bár a csempék is nagyon tetszettek, én imádom a csokit, szóval számomra ez nem is volt kérdéses. 

Ark Nova: 1. térképcsomag 

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: átlagosan 90-150 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 1990 forint

A rovat minden állandó szerzőjének felkerült az idei toplistájára, ami nem véletlen: az Ark Nova idén nagyot robbantott, és egy kevéske ellenszél mellett is az esztendő nagyjából egyértelmű győztesévé vált. Nem is csoda, ha a kiadó addig üti a vasat, amíg meleg, bár hozzáteszem, hogy egy nagyobb kiegészítő az, amire igazán vágyunk, és ami idén, az Aquarius képében jöhet majd el. Addig pedig itt a két új térkép, avagy a két új állatkert, ami kicsit megkérdőjelezhető módon a 9. és a 10. térképet hozza el, két 2 oldalas tábla segítségével. A földrajzi állatkertnél, ha egy, a kontinens ikonnal megegyező állatot költöztetsz be egy olyan karámba, aminek legalább egy mezője az adott területen található, akkor távolítsd el a kontinenshez tartozó játékosjelölődet, és megkapod az egyik feltüntetett bónuszt (mindig 5 közül választhatsz). Míg a menhelynél, ha a térképen lévő egyik Ásás lehelyezési bónuszt megszerzed, akkor választhatsz, hogy vagy eldobsz 1 kártyát a kártyasorról, majd újratöltöd, vagy eldobsz 1 kártyát a kezedből, és húzol 1 újat a húzópakliból. Mindez apró lépés az emberiségnek, de nagy az állatkertnek, avagy a szokásos formulát fel tudja kavarni a térképcsomag, csak éppen nem túl nagy bővítés a jelenléte, ráadásul nem teljesen értem a logikáját, hogy csak kettő lapot kaptunk, bár tény, hogy 4 személyes játéknál esélyesen nem fogja mindenki ugyanazt a térképet használni. A játék rajongóinak persze így is ajánlott a csomag, de semmiképpen sem kihagyhatatlan. Az reméljük, hogy az Aquarius lesz. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezek voltak tehát az újrakevert verziók, vagyis az Ark Nova ezen a téren kicsit kakukktojás, de ugye a kivétel erősíti a szabályt. Az Azul: Csokoládéműhely mindenképpen ajánlott, az Ohh…igen? meg inkább csak a kellően nyitott pároknak és társaságoknak, míg az Ark Nova első térképcsomagja azoknak, akik mindenképpen feldobnák már az állatkerti látképet (természetesen más az elhelyezkedés), illetve a lehetőségeket. 

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát