Bár az Egyesült Államokban már lassan egy hete fut az Assassin’s Creed – és nem teljesít fényesen –, nálunk csak december 29-én, azaz csütörtökön mutatják be a mozik a Michael Fassbender és Marion Cotillard főszereplésével készült filmet. Hogy megpróbáljunk ráhangolni benneteket – ha már a marketingesek félmunkát végeztek –, összeszedtünk nektek pár érdekességet magáról az Assassin’s Creed franchise-ról. Ugyan korábban már volt egy hasonló cikkünk, amit érdemes elolvasni e mellett, de természetesen próbáltuk kerülni az átfedéseket. Szóval…

assassins-creeds.jpg

Tudhat hogy…

… hogy az Assassin’s Creed franchise-ban jelenleg 20 játék van? 9 nagy játék és 11 spin-off (nem számítva a főjátékok mobil és többjátékos melléknyúlványait). Emellett van egy Lost Legacy és egy Utopia című törölt epizód, továbbá egy mozifilm, 5 egyéb film, 11 képregény, 9 regény, valamint rengeteg enciklopédia és egyéb könyv tartozik még a franchise-hoz.

… hogy az Assassin’s Creedet egy szlovén író, Vladimir Bartol Alamut című könyve ihlette?

… hogy az Animust Carl Jung kollektív tudattalan elmélete ihlette?

… hogy a sorozatban 68 történelmi személy tűnik fel?

… hogy a sorozat vezető írója, Corey May szerint bár a sorozatban rengeteg korszakot meglátogatunk, a második világháborúba sosem fogunk visszatérni?

… hogy állítólag már megírták a sorozat lezárását? Azt ugyan senki sem tudja, mikor jön az el, de már tudják, hová fut ki ez az egész.

… hogy a Ubisoftnak 29 fejlesztőcsapata van, ebből 10 dolgozik folyamatosan, egymással párhuzamban Assassin’s Creed-játékon?

… hogy Altaïr Ibn-La'Ahad, Ezio Auditore da Firenze és Desmond Miles arcát Francisco Randez francia-kanadai modellről mintázták? Ugyanakkor mindegyiküket más-más ember szólaltatta meg, sőt, egyes szereplők több hangot is kaptak. Altaïrt az első játék Philip Shahbaz, a Relevationsben Cas Anvar kelti életre. Eziót a főjátékokban Roger Craig Smith, a Discovery című mobiljátékban Kid Beyond formálja meg. Desmond pedig végig Nolan North orgánumán szólal meg.

… hogy a Lucy Stillmant megszólaltató Kristen Bell régóta videojáték fanatikus, és hangszínészi karrierje az Assassin’s Creeddel vette kezdetét? Azóta viszont hallhattuk többek között a Jégvarázsban és a Zootropolis – Állati nagy balhéban is.

… hogy az asszaszinok (arabul hashashinok) történelme a valóságban a 11. századik nyúlik vissza?

… hogy 2014-ig több mint 73 millió Assassin’s Creed-játékot adtak el, ezzel a Ubisoft legjobban fogyó sorozatává vált?

… hogy az Assassin’s Creedben Altaïrnak lett volna nyílpuskája? A fegyver több trailerben is feltűnt, s végül azért vetették el, mert egyrészt, történelmileg nem volt pontos, másrészt a teszteken kiderült, hogy sokan túlságosan is preferálták a távoli gyilkolászást, mint a testközeli akciót.

… hogy Ezio története, már ameddig mi irányítjuk, 23-30 évet ölel fel?

… hogy bár Ezio története az Assassin’s Creed-sorozatban véget ért, a karakter megjelent még a Soul Calibur 5-ben és az Academy of Champions: Soccerben?

… hogy az Assassin’s Creed 2-ben utalnak Batmanre? Amikor a háztetőkön ugrálunk, néha hallani, hogy az NPC-k így kommentálják attrakciónkat: „egy újabb köpenyes igazságosztó.” A „köpenyes igazságosztó” egyike azoknak a neveknek, amin Batmant emlegetni szoktál a „sötét lovag” és a „világ legnagyszerűbb detektívje” mellett.

… hogy az autók az Assassin’s Creed 2-ben, egész pontosan az Abstergo garázsában a Driver: Parallel Linesból lettek átemelve?

… hogy a Super Marióra több utalás is akad? Az első az Assassin’s Creed 2-ben van, amikor Ezio találkozik a bácsikájával. Ekkor Mario Auditore Ezio értetlenkedésére a következőt mondja: „It's-a-me! Mario!” Ugyanez ebben a formában hallható/olvasható a Super Marioban. Emellett feloldható a Principessa in Another Castello és a Plumber achievement. Előbbi lefordítva annyit tesz, hogy „a hercegnő másik kastélyban van” – a mondat akkor hangzik el, amikor teljesítjük a Mario-sorozat első részét –, utóbbi jelentése pedig vízvezeték-szerelő. Emellett Caterina Sforza is tesz egy megjegyzést a Brotherhoodban a hercegnők kastélyból történő kimentéséről.

… hogy az Assassin's Creed: Revelationsben van egy The Spy Who Shunned Me nevű misszió, ami utalás az 1977-es The Spy Who Loved Me (A kém, aki szeretett engem) című James Bond-filmre?

… hogy a Revelationsben a Hook Blade eredendően a rejtett penge egy továbbfejlesztett változata volt, és csak a játékfejlesztés egy későbbi szakaszában vált önálló fegyverré?

SPOILER

… hogy bár Ezio a legjelentősebb és legtöbb epizódban feltűnt karakter a sorozatban, a halálát sohasem láthattuk a játékokban? Eziót a vég az Embers című animációs rövidfilmben éri utol.

SPOILER VÉGE

… hogy az Assassin's Creed 3 főszereplője, Ratonhnhaké:ton, azaz kimondhatóbb nevén Connor Kenway még hangjában is amerikai őslakos volt? Az őt megszólaltató Noah Watts a pieganok Blackfeet törzsének tagja.

… hogy a Ubisoft szerint az Assassin’s Creed 3-ban a nevesített szereplők 80%-a történelmileg pontos?

… hogy az Assassin’s Creed 3-ban megjelent vadász-rendszert a Red Dead Redemption ihlette?

… hogy az Assassin’s Creed 4: Black Flagben az Antocha hajóroncsnál látható egy óriási tintahal (a Kraken?), ami elkap egy bálnát és a mélybe rántja?

… hogy a Black Flagben a Jackdaw (vagy eredeti nevén El Dorado) legénysége nemzetközi? A kapitány walesi, de van német, olasz spanyol és afrikai is a hajón.

… hogy egészen az Assassin's Creed: Unity-ig nem volt kooperatív mód a sorozatban?

… hogy a Unity bár minden platformon katasztrofálisan működött, Xbox One-on volt a legrosszabb állapotban? A Microsoft konzoljára kiadott verzióhoz egy 40 GB-os patch kellett, hogy játszhatóvá tegye. Technikailag újra le kellett tölteni a játékot. Ez egyben a játéktörténelem legnagyobb foltja.

… hogy a Ubisoft szerint, ha a Black Flag összes szárazföldi területét összeraknánk, akkor is csak egy részét kapnánk meg a Unity Párizsának, ami majdnem akkora, mint az 1700-as évek végén volt a valóságban?

… hogy az Assassin’s Creed: Syndicate-ben Evie Frye bár nem az első női főhős a sorozatban (ezt a címet Aveline de Grandpré kapta az Assassin's Creed 3: Liberationból, a második pedig Shao Jun az Assassin's Creed Chroniclesből), ő az első, aki főszerepet játszott egy fősodorbeli epizódban. Egyúttal ez az első olyan rész, amiben egyazon időben két asszaszint is irányíthatunk.

… hogy a Syndicate-ben, egész pontosan az Alhambra Theatre-ben egy-egy poszteren találhatunk utalást Ezióra és a Buccaneerre is?

… hogy az angol font a legtöbbet használt fizetőeszköz a sorozatban? Megtalálható az Assassin's Creed 3-ban, az Assassin's Creed: Rogue-ban és az Assassin's Creed: Syndicate-ben is.