• Az EA is közzétette negyedéves üzleti jelentését
  • 2021 végén érkezik az új Battlefield
  • A sportjátékok továbbra is szárnyalnak

A Take-Two mellett az EA is mostanra időzítette negyedéves üzleti jelentését a nagy kiadók közül, és bár a megjelenési naptár náluk is jelentősen átalakult a koronavírus-járvány következtében, összességében így sem lehetnek elégedetlenek.

A cég bevétele 1.15 milliárd dollár volt a júliustól szeptemberig tartó időszakban, ami 15 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Meg kell jegyezni azonban, hogy legnagyobb címük, a FIFA idén pont kicsúszott ebből a tartományból – ennek tükrében máris nem mutat rosszul a gyengülés. Főleg úgy, hogy a FIFA 20 időközben átlépte a 35 millió játékost, míg a Madden NFL 21 az előző évhez képest 30 százalékos növekedést produkált.

Pontos számokat nem kaptunk, de kiderült, hogy a vizsgált időszakban megjelent Star Wars: Squadrons a várakozások felett teljesített, míg az UFC 4 a sorozat eddigi legerősebb rajtját produkálta. Gyorsan meg is újították a jogokat biztosító szerződést, méghozzá egészen 2030-ig, de az NHL licenc is biztosan az EA-nél marad a következő pár évben.

Nagyot megy az Apex Legends is, amely 2019 azonos időszakához képest 24 százalékos növekedést produkált, március végéig pedig az 1 milliárd dolláros összbevétel is összejöhet, amiből több mint félmilliárd a mostani üzleti évből csoroghat be. Az EA Play előfizetők száma is szép tempóban nő: jelenleg 6.5 millióan vannak, az Xbox Game Pass által pedig további komoly növekedésre lehet számítani.

az-eddigi-legnagyobb-battlefield-jatekkal-es-uj-need-for-speed-epizoddal-tamad-jovore-az-ea.jpg

Végezetül térjünk át a jövőre, ami igen izgalmasnak tűnik. Az üzleti év hátralévő részében (március 31-ig) egy EA Originals és egy remaster játék még mindenképpen várható – ez utóbbi bizonyára a régóta pletykált Mass Effect-trilógia lesz. A következő üzleti évben pedig igazi nagyágyúk érkeznek: hat EA játék minimum meg fog jelenni a nextgen konzolokra 2021. április 1. és 2022. március 31. között.

Ezek közül a legfontosabb az új Battlefield, melyről kicsit bővebben is beszélt a kiadó: ez a sorozat történetének eddigi legnagyobb léptékű epizódja lesz, amely igazi következő generációs élményt nyújt majd, soha nem látott méretekkel. A megjelenés 2021 végén várható, a leleplezésre pedig valamikor a tavasz folyamán lehet számítani. Érkezik emellett a korábban már szintén bejelentett új Need for Speed, mely a Criterion műhelyében készül, de az éves sportjáték-szériák is visszatérnek természetesen.